Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Prównanie TOMTOM 5.21 - Automapa 9.3

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Prównanie TOMTOM 5.21 - Automapa 9.3

Postprzez uki » 24 czerwca 2006, 12:22

Witajcie

Właśnie wróciłem z krótkich wojaży po Europie (4 dni - ok 4kkm). Pragne podzielic sie z Wami moimi wrażeniami co do pracy TT5 i AM 9.3.

Na wstępie pragnę napisać ze do nawigacji używałem z Asusem A636N. Palm posiada wbudowaną antenę na 20 satelit. W czasie podrózy ani razu mnie nie zawiódł. Stality mimo podróżowania po górach w zachmurzona pogodę nie zginely mi ani razu. Zaś po wyjździe z tuneli czas ich aktywacji trwał kilkanaście sekund.

Tyle słów wstępu.

Teraz pora na opis samych programów.

AM 9.3 w wersji XL to program posiadający mapy Polski i kilkunastu miast w ersji 3r.
Dodatkowo z serwisu mobilne.net pobrałem POI punkty użytkownika z aktualnymi miejscami kontroli i fotoradarów, stacji benzynowych itp. + funkcja ostrzegania głosowego. To pozwoliło na wmiarę bezstresowe uniknięcie lizaka i zdjęć. Wiadomo że temu systemowi duuużo brakuje do CB no ale na puszki z kamerami starczy. Pierszy adres do odwiedzenia miałem we Wrocławiu bez problemu odnalazłem adres w navi lecz nie do końca wytyczona trasa a poźniej komunikaty głosowe były właściwe :-| Wrocław dosyć często jest rozkopany ( co AM nie koniecznie musi wiedzieć :mrgreen: ) ale... No własnie jest duże ale. Jadąc według wskazówek znaków AM nie radziła sobie z szybkim wytyczaniem nowej trasy. Kiedy się jej to udało to prowadziła przez drogi jednokierunkowe - tyle ze pod prąd :evil: To powodowało kolejne skręty i kolejne wyznaczanie nwej trasy. Wprowadziło to trochę chaosu i nerwowości u kierowcy :mrgreen: Naszczęcie po kilku slepych uliczkach AM dała rade i podprowadziła pod wskazany adres. Z Wrocławia do granicy w Jakuszycach pokirowała przywoicie. Niestety po przekroczeniu granicy AM stała się całkowicie bezuzyteczna.

W związku z tym byłem zmuczony odpalić po raz pierwszy TT5.
TT5 to program który posiada znacznie mniej dokladną mapę Polski i ogólne mapy miast. Jednak bije AM na głowę ponieważ posiada mapy wszystkich państw europejskich i większych miast. I pozwala na bez stresowe podrózowanie po Europie.
Podstawową róznicą miezy TT a AM jest sposób wyswietlania mapy 3D kontra 2D w AM.
Na początku nie byłem zachwycony widokiem 3D w TT5. Brakowalo mi informacji nt. mijanych miejscowości oraz widoku mniejszych uliczek. Co szczegolnie wkurzyło mnie w Wiedniu kiedy chcialem objechać korek na 3D widzialem tylko główną drogę a żeby zobaczyć inne musiałem przełączyć sie na 2D :boks: plus kolejne kombinacje co przy jezdzie samochodem moga się skonczyć wymianą zanczków z autem z przodu :roll:
TT5 zaskoczyl mnie również inforamcjami nt. hoteli. W Czechach pokazywał dokładnie gdzie jaki się mieści, można było podjechac pod same drzwi :aniol: . Tak samo w Niemczech (Monachium świetnie dopracowane) Austrii Czech i Włoszech. Małe mniejsze miejscowości posiadają nazwy ulic ale troche gorzej jest z numeracją - ale to juz nie jest problem nie do obejścia. :-)
Niemilo natomiast zzaskoczylo mnie wyznaczanie trasy przez TT5. Nie wiem dlaczego ale program prowadzil mnie autostradą prosto, po przejechaniu przez bramki kazał mi zawrócić :| . Pełna dezinformacja, zjazd z autostrady i postój przez parę minut i ogólnioe WTF! :bije: Skonczylo sie tym ze dalej powinienem jechac prosto tyle ze musialem juz jechac wzdłuz autostrady bo z niej zjechałem - jakąś lokalna drogą przez 10 Km :-P

Jednak patrząc na to wszystko z perespektywy tych kilkudziesięciu godzin Navi bardzo uzalenżnia i rozleniwia :-D To jednak czasem może być zgubne.

IMO warto mieć atlas "w razie czego".
Przed wyjazdem dokladnie wyznaczmy trasę i sprawdzmy ją a czasem warto ją porównać z atlasem. (mi TT5 wyznaczyl najszybszą trasę z Salzburga do Wawy przez Poznań :rotfl: Rozumiem ze tylko tam w Polsce są nieliczne autostrady na ale bez przesady :evil: ) Po w drugim przypadku wyznaczyl mi trasę przez Cieszyn raz 13h 1200 km a pożniej 16 1500 km :roll: Pomogło zresetowanie programu.

Te dwie podstawowe zasady pozwolą uniknąć straty czasu i nerwów w podróży.
O2 BKD
V50

Były Leon owner :(
uki
Sport
Sport

Auto: O2BKD V50

Reklama

Re: Prównanie TOMTOM 5.21 - Automapa 9.3

Postprzez bacardi » 24 czerwca 2006, 14:14

uki, co do problemow z AM we wrocku, to musialbys miec chyba codzienne aktualizacje, nawet na moim osiedlu z dnai na dzien sie przejezdne ulice cmieniaja :] Podejrzewam ze Ty natknales sie na nie na pl. grunwaldzkim... btw co do widoku 3D, to ma miec go AM 4, ponoc juz jest beta do potestowania, ludzie pisali ze jest calkiem niezle...
TS bodykit, Eibach PRO KIT + KYB AGX, Toora T670 on board Obrazek
bacardi
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon BCB+

Re: Prównanie TOMTOM 5.21 - Automapa 9.3

Postprzez uki » 24 czerwca 2006, 17:30

W pierwszej cześci wypowiedzi pewnie masz rację :-)

W drugiej napewno :-D
O2 BKD
V50

Były Leon owner :(
uki
Sport
Sport

Auto: O2BKD V50

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja