przez mgr » 28 września 2009, 10:53
Rozumiem, że stroiłeś antenę, skoro Cię słyszą daleko. A jeśli to przypadek, to polecam taką czynność, bo w radiu możesz spalić końcówkę mocy (choć przy takiej krótkiej antenie to raczej przypadek).Sam używałem Hustlera w moim poprzednim samochodzie, ale świsty przy prędkościach powyżej 100 km/h mnie denerwowały, więc zamieniłem na Sirio AS 100 Mag. Parametry odsłuchu podobne, strojenie dużo lepsze (lepsza jakość), no i cena wyższa, ale antena sztywna. Więc może to jest powodem Twoich problemów. Hustler chwieje się jak żyd po śledziach na dachu. A w ogóle to przede wszystkim:
1. Sprawdź masowanie radia CB
2. Sprawdź połączenia CB z anteną
3. Wyłącz inne źródła poboru prądu np.nawigacja, lodówka samochodowa, ładowarka tel.
3. Dostrój antenę do konkretnego miejsca w samochodzie (najlepiej w pobliżu środka dachu)
4. Koryguj SQ i RG w radiu (jak to zrobić masz w instrukcji)
A jakby ktoś miał problemy z CB to zapraszam do Jędrzejowa w świętokrzyskim.Stroję anteny za friko. Tylko proszę o wsześniejszy kontakt. I uprzedzam, że niektórych anten się nie da dostroić. A jakich to już wyjdzie w praniu. Np Hustler (lub jemu podobne).
Nie przeczę, że Hustler jest złą anteną, bo jest dobrą (za te pieniążki), ale za niewiele więcej macie anteny lepsze. I nie jestem przedstawicielem żadnych firm