Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Navi

Podforum związane tylko i wyłącznie z nagłosnieniem w naszych samochodach

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Navi

Postprzez markos » 30 października 2006, 15:58

Mam pytanko...
Wpadlem na takie urzadzenie http://moto.allegro.pl/item137008134_na ... _audi.html
i zastanawiam sie czy duzo jest roboty z podlaczaniem i czy jest to trudne.
Szukalem w szukajce, ale nie znalalem tego czego chcialem :/
Jakie ma wlasciwosci taka duza navi i czy mozna podpiac ja pod zmieniarke.
Można wgrac logo seat-a??!! :twisted: :-D
AA CLUB MEMBER
był AHF jest 330D ;)
markos
Sport
Sport

Auto: Leon AHF

Reklama

Re: Navi

Postprzez AdamTower » 30 października 2006, 16:06

markos01 napisał(a):Wpadlem na takie urzadzenie http://moto.allegro.pl/item137008134_na ... _audi.html

Tej wcale nie założysz, NavigationPlus nie pasuje jest za szeroka - szukaj takiej http://moto.allegro.pl/item135044419_na ... ealny.html

lub takiej
http://moto.allegro.pl/item137347605_na ... _inne.html

Potrzebujesz jeszcze całej nowej konsoli pod 2 DIN, co do zmieniarki można podłączyć.
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Auto: AUDI A5 2.0TFSI+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez markos » 30 października 2006, 16:10

AdamTower, dzieki za pomoc...
Chyba odloze tego moda na troszke pozniej bo te wlasciwe navi troszke wiecej €$€ kosztuja :/
AA CLUB MEMBER
był AHF jest 330D ;)
markos
Sport
Sport

Postprzez AdamTower » 30 października 2006, 16:13

markos01, lepiej kupić palmtopa - mapy są 1000x dokładniejsze i lepsze i zawsze możesz palma wsadzić w kieszeń. No i wyjdzie to o wiele taniej.
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Postprzez markos » 30 października 2006, 16:16

dzieki za rade, zaraz przeszukam forum pod tym katem ;)
AA CLUB MEMBER
był AHF jest 330D ;)
markos
Sport
Sport

Postprzez Kozak » 30 października 2006, 16:44

Alrernatywą dla typowego palmtopa jest urządzenie typu MDA Vario / SPV M3000 cenowo wyjdzie troche wiecej niż tani palm , ale masz jeszcze compaktowe wymiary i wbudowany telefon . Uzywam czegoś takiego i naprawdę polecam . Działa na Windowsie Mobile 5.0

Szukasz ubezpieczenia ?? Oferta każdego TU

- Ubezpieczenia Komunikacyjne Majątkowe Firmowe
- Ubezpieczenia Ochrony Prawnej - D.A.S.
- Ubezpieczenia Na Życie NNW

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Auto: Sportline 4x4
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Prezes81 » 30 października 2006, 18:21

markos01 napisał(a):Mam pytanko...
Wpadlem na takie urzadzenie http://moto.allegro.pl/item137008134_na ... _audi.html
Szukalem w szukajce, ale nie znalalem tego czego chcialem :/
Jakie ma wlasciwosci taka duza navi i czy mozna podpiac ja pod zmieniarke.
Można wgrac logo seat-a??!! :twisted: :-D

Tak jak koledzy Ci napisali Nawigacja Audi jest za szeroka. Do MFD możesz podłączyć DVD, tuner TV, dodatkowe monitory - więc do palmtopa nie ma co porównywać. Co do dokładności map to rzeczywiście zarówno Automapa jak i TOM TOM są dokładniejsze ale dużej różnicy nie ma - poruszając się po większym mieście różnicy nie odczujesz. Co do roboty z podłączeniem to będziesz musiał zakupić specjalny adapter + antenę GPS - koszt w sumie 100 PLN oraz ramkę 2 DIN. Kupując nawi musisz zapytać czy działa w systemie DX - inaczej w Polsce będzie Ci służyła jedynie jako wyświetlacz/audio.

Co do MDA, QTEK, SPV to IMO ma za mały wyświetlacz i za słaby procesor - wolno działa. Ja mogę polecić oryginalnego TOM TOMA w wersji z bluetooth - super navi i posłuży jeszcze jako zestaw głośnomówiący - wyświetla też numer telefonu przychodzącego :D

W razie innych pytań zapraszam na PRV
Prezes81
Stella
Stella

Auto: Cayenne S

Postprzez Kozak » 30 października 2006, 20:15

Prezes81 napisał(a):Co do MDA, QTEK, SPV to IMO ma za mały wyświetlacz i za słaby procesor - wolno działa.

A miałes mozliwość potestowania tego ?????? , bo mam znajomych którzy zajmująsię sprzedarzą nawigacji mówili mi to dokładnie to co Ty do momentu kiedy nie wzieli tego do ręki , wyświetlacz faktycznie ma 2,8 " a nie jak palmtopy 3,5 " , to pod względem ostrości i jakosci wyświetlenia bije na głowe wiele drozszych palmtopów .
Na codzień mam doczynienia ze starym ACERem N35 SE ( 266mhz) i ASUSem A623N ( 416 mhz ) , i z pierwszym nawet niemożna go porównywać , a miedzy drugim nie ma róznicy z bardzo dużym plusem dla SPV jeśli chodzi o "zimny" start nawigacji ( ASUS chodzi o wiele wolniej ) .
Jedyna wadą SPV itp. jest brak wbudowanego odbiornika GPS , ale jezeli używa się navi tylko w samochodzie to nie stanowi problemu .
Wolniejszy procesor odczówam tylko wtedy gdy chciałbym oglądac fimy na tym urządzeniu , tu faktycznie ASUS jest lepszy ( na ACERze N35 niema co próbować ) , ale kto takiego czegoś używa do oglądania filnów .

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Postprzez gajdar » 30 października 2006, 21:12

michał kozak, ale z kolei wiekszy palmtop z ekranem 3,5 cala albo 3,8 jest duzo fajniejszy do WWW po wifi w domku ,albo np do przegladania e-bookow.Ja czesto do tego uzywam i jest fajnie natomiast na malym SPV jest taka troche lipe.Niemniej rozmiar SPV jest IMO optymalny jako urzadzenia przenosnego.Ja poki co uzywam N35 i jestem bardzoi zadowolony(z wyjatkiem slynnego resetu na doladowaniu)
Zreszta w/g niektorych opinii juz do nawigacji SPV z pod szyby jest po prostu za maly.
Ale o gustach sie nie dyskutuje :mrgreen:
gajdar
Sympatyk LeonClub

Auto: Altea & 929RR

Postprzez Prezes81 » 30 października 2006, 23:24

A miałes mozliwość potestowania tego ??????

- Mam kilka sztuk SPV M3000, ERA MDA Compact i Compact 2 - Najlepiej z tego wszystkiego spisuje się teoretycznie najsłabszy Compact ale wg mnie to kwestia softu. Uważam że do nawigacji się średnio nadaję ze względu na zbyt mały wyświetlacz. Co do szybkości działania to tak jak napisałem wyżej - "polski" Windows Mobile chodzi masakrycznie wolno, polecam "polatanie" kilka dni na angielskiej wersji (niewiele osób wróci do rodzimej)

Jeśli kogoś stać to najlepiej kupić dobrego palmtopa z dużym wyświetlaczem a do tego Automapę i jest spoko - wszystko widać a mapa w miarę dokładna albo lepiej nawigację TOM TOMA

Jeśli ktoś chce używać telefonu jako nawigacji to zgodzę się że SPV jest niezłym wyborem, testowałem też kilka modeli Nokii (m.in. 6680,6681,N93 itp.) + Tom Tom i ze względu na brak panela dotykowego są one niepraktyczne (niewygodna obsługa)

A moim zdaniem w aucie i tak nic nie przebiję MFD lub MFD2
- ładny wygląd w aucie
- lektor gada płynie z głośników
- mapa wystarczająco dokładna żeby poruszać się w dużych miastach (na zachodzie w ogóle problem nie istnieje)
- można podłączyć różne pierdoły typu DVD, kamera do parkowania, TV

P.S. brak wbudowanego odbiornika nie jest wadą gdyż za nieduże pieniądze kupisz sobie odbiornik o lepszych parametrach i unikniesz problemu braku sygnału w samochodach z ogrzewaną przednią szybą
Prezes81
Stella
Stella

Auto: Cayenne S

Postprzez Kozak » 31 października 2006, 11:43

Prezes81, ja nikogo nie przekonuje że to jest najlepsze , pisze tylko ze jest to alternatywą dla kogoś kto chce mieć nieźle działajacy compaktowy sprzęt i przy okazji mieć wbudowany telefon , napewno nie zastąpi to dobrego dużego wyswietlacza , a w porównaniu do starszych palmów np. N35 wyświetlacz mimo że jest mniejszy jest o wiele ostrzejszy i czytelniejszy .
Mam na codzień do porównania w praktycznym uzytkowaniu . Natomiast sprzęt pt. 6630 itp + TOM TOM jest faktycznie nieporozumieniem , tez to przerabiałem .

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Postprzez Tonny S » 31 października 2006, 12:12

michał kozak napisał(a): pisze tylko ze jest to alternatywą dla kogoś kto chce mieć nieźle działajacy compaktowy sprzęt i przy okazji mieć wbudowany telefon , napewno nie zastąpi to dobrego dużego wyswietlacza , a w porównaniu do starszych palmów np. N35 wyświetlacz mimo że jest mniejszy jest o wiele ostrzejszy i czytelniejszy .

Najlepsza alternatywa jest Nokia E61 + L3W na BT ;-)
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez Kozak » 31 października 2006, 13:36

Tonny S napisał(a):Nokia E61

wg, mnie nie jest najlepszą ponieważ ma wyswietlacz "panoramiczny" ( niewiem czy dobrze to okresliłem ) a większość programów np. Auto Mapa , Destinator jest przystosowana do wyświetlacza o takim formacie jak palmtopy i wyswietlana mapa jest bardzo mała , kiedy damy całą mapę na ekran to pozostaja dwa czarna pasy bo bokach ekranu .

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Postprzez AdamTower » 31 października 2006, 13:46

Po drugie N61 pracuje na Symbianie jeśli się nie mylę - a Automapa chodzi tylko na Windowsie, TomTom chyba pójdzie, ale nie jestem pewny.
AdamTower
Sympatyk LeonClub

Postprzez Kozak » 31 października 2006, 13:47

i jeszcze E61 jest oparte na Symbianie OS a nie na Windowsie i o ile wiem to np. Auto Mapa nie bedzie tam działać . ( TOM TOM działa na pewno ) .
Jezeli sie mylę to niech mnie ktos mądrzejszy poprawi .

[ Dodano: Wto 31 Paź, 2006 ]
AdamTower, hi hi byłes pierwszy .

Zapraszam na PW
Kozak
Sympatyk LeonClub

Postprzez Tonny S » 31 października 2006, 14:51

michał kozak napisał(a):wg, mnie nie jest najlepszą ponieważ ma wyswietlacz "panoramiczny" ( niewiem czy dobrze to okresliłem ) a większość programów np. Auto Mapa , Destinator jest przystosowana do wyświetlacza o takim formacie jak palmtopy i wyswietlana mapa jest bardzo mała , kiedy damy całą mapę na ekran to pozostaja dwa czarna pasy bo bokach ekranu .
Programy Navi pod Symbian 3.0 sa dostosowane do wyswietlacza i nie ma takich problemow o jakich piszecie.

michał kozak napisał(a):i jeszcze E61 jest oparte na Symbianie OS a nie na Windowsie
To akurat jest zdecydowanym plusem.

michał kozak napisał(a):o ile wiem to np. Auto Mapa nie bedzie tam działać . ( TOM TOM działa na pewno ) .
Dokladnie TomTom 6
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Powrót do Car Audio, CB, Nawigacja