Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Klima przestała działać

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Klima przestała działać

Postprzez ebambo » 25 września 2010, 17:06

Witam, problem pojawił się nagle i niespodziewanie. Mam klimatronika, wszystko można ustawić (temp. nawiewy), włącza się dodatkowy obieg jednak nie załącza się sprężarka klimy przynajmniej tak mi się wydaje bo nic nie słychać i cały czas dmucha normalnym powietrzem z zewnątrz. Trochę pozaglądałem, zauważyłem że jakiś przewód z wtyczką pod klimą (chyba to jest od czujnika temp.) leży sobie luzem chyba na sprzęgle, tylko niewiem czy można go gdziekolwiek wpiąć, jeśli tak to gdzie ? dodam że przewód od tej wtyczki ma swój początek po prawej stronie u dołu chłodnicy. Niewiem co z tym zrobić, jaka może być przyczyna i gdzie ewentualnie udać się do jakiegoś dobrego serwisu klimy w lublinie ? Klima jeszcze wczoraj działała bez problemów i jakichkolwiek oznak zepsucia. Bardzo proszę o pomoc w tej sprawie.
ebambo
Stella
Stella

Auto: Seat Leon II

Reklama

Re: Klima przestała działać

Postprzez Ojciec » 25 września 2010, 19:03

Może czynnika już masz mało. Ja tak miałem tj. czynnika było już mało w układzie i wyskakiwał jakiś tam błąd....w aso stwierdzili że zaczną od nabicia klimy. Po nabiciu klima ruszyła i nie stwierdzono nieszczelności.
Ojciec
Sport
Sport

Auto: Skoda Octawia 3 RS
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez ebambo » 25 września 2010, 20:28

na pewno po weekendzie udam się gdzieś, tylko jeszcze niewiem gdzie, bo do aso w lublinie to mam słabe zaufanie...
ebambo
Stella
Stella

Postprzez draco33 » 25 września 2010, 21:17

U mnie podobna sytuacja. Okazało się że chłodnica miała dziurkę i uciekał czynnik. Wiec trzeba sprawdzić co i jak czy jest szczelność. Ja to sprawdzałem na stacji diagnostycznej. Pozdrawiam
draco33
Stella +
Stella +

Auto: SEAT LEON II

Postprzez pampi » 25 września 2010, 21:23

Jeśli auto było pacnięte z przodu to może przetarł się wężyk od niskiej temp. i wyleciał gaz (częsta opcja w pukniętych autach). Uszkodzeniu mógł ulec także pressostat lub wtyczka do niego (sprawdz VAGiem ). Opcji jest parę...
pampi
Cupra
Cupra

Auto: C300

Postprzez ebambo » 25 września 2010, 21:35

Hmm, auto nie było pacnięte, ale wydaje mi się że coś przy klimie było grzebane... po niedzieli wszystko będzie sprawdzane i może coś wyjdzie, na pewno opiszę co i jak, tylko jeszcze poleciłby Ktoś gdzie tu najlepiej podjechać...
ebambo
Stella
Stella

Postprzez Misiek » 25 września 2010, 23:10

Witam, problem pojawił się nagle i niespodziewanie

A klima w ogóle wcześniej działała?
Hmm, auto nie było pacnięte, ale wydaje mi się że coś przy klimie było grzebane

Auto twoje od dawna i wiesz że sprawne, czy nowy nabytek?

Jak dla mnie to bez sesu. Napisz po ludzku i w odpowiednim dziale co i jak, bo "nagle i niespodziewanie", "nie było pacnięte, ale wydaje mi się" no i że "leży sobie luzem" nic do tematu nie wnosi. Jeśli już się z tym uporasz podepnij auto pod komputer. :whoeva:
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez ebambo » 25 września 2010, 23:31

Spokojnie, auto kupiłem miesiąc temu, rok prod. 2008. Bite nie było bo sprawdzałem dokładnie u znajomego który sie zajmuje blacharką. Klima wcześniej działała i przestała tak jak napisałem że wczoraj była sprawna - trzeba czytać do końca, poza tym chyba logiczne że jak nagle i niespodziewanie to znaczy że działała i przestała niewiem co tu tłumaczyć. To że wydaje mi się że coś było kiedyś robione to dlatego że np. ta wtyczka leży sobie luzem i niewiem gdzie ją wpiąć czyli ktoś to odłączył. Post napisany czytelnie, jakbym wiedział co się stało i miał troche większe pojęcie o tym, to bym naprawił i nie prosił o pomoc.
ebambo
Stella
Stella

Postprzez pampi » 25 września 2010, 23:38

ebambo, podepnij pod komputer...będzie wiadomo.
pampi
Cupra
Cupra

Postprzez Misiek » 26 września 2010, 01:07

Czytam do końca, ale wtyczka sama z siebie się nie wypina, dlatego zadałem te pytania.
Trzeba sprawdzić czy jest czynnik chłodzący. Często pada czujnik cisnienia czynnika chlodzacego. Bez komputer się nie obejdzie, można tylko gdybać.
Obrazek
Był świetny FR STYLE 2.0 TDI+ by DYNOSOFT :arrow: Leon
Jest nowy 5F'ST FR1.8 TSI My2018 :arrow: Leon
Misiek
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: leon 5F FR
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez pampi » 26 września 2010, 01:50

misiek_t, dokładnie...jeśli wczoraj klima działała to jestem prawie pewien, że to pressostat albo wtyczka od niego. Ale bez kompa ani rusz, bo nawet po wymianie ten błąd trzeba skasować. Polecam zamiast do serwisu klimy iść do dobrego elektronika i sprawdzić, ale najpierw sprawdz sam ten wężyk od klimy. Może się przetarł po prostu, np. o pasek alternatora ;D
pampi
Cupra
Cupra

Postprzez ebambo » 29 września 2010, 21:22

Pojawiły się nowe fakty w sprawie, wczoraj podjechałem po drodze z pracy do warsztatu klimy. Okazało się że sprężarka pracuje i stan czynnika jest ok, te cienkie rurki są gorące natomiast grube zimne czyli chyba wszystko tam jest ok, nie podpinałem jeszcze pod komputer bo tam nie mieli. Niestety obecnie jest trochę zimno na dowrze (około 9 stopni) i ciężko wyczuć czy wieje powietrzem z klimy do środka, napewno szyby w miarę szybko odprowują przy włączonej klimie, dodaktowo kiedy przełączam z ECON na AUTO załącza się dodatkowy obieg i mocniej dmucha, jednak nie jestem pewiem czy jest jakaś różnca między powietrzem z zewnątrz a z klimy. Klapy zimniego-ciepłego powietrza wydaje mi się że działają działają ok. Pod komputer napewno podepnę jak tylko znajdę chwilę czasu i być może poczekam do jakiegoś ocieplenia. Sam już teraz niewiem czy wcześniej sprężarka chodziła czy nie bo tego tak dokładnie nie sprawdzałem, ale napewno wiało do środka powietrzem ciepłym z zewnątrz czyli coś było nie tak. Dodatkowo dowiedziałem się że przewód z wtyczką to tak jak podejrzewałem czujnik temp zewnętrznej. Na obecną chwilę wydaje mi się że przyczyną usterki może być zawór rozprężny, lub filtr - osuszacz. Postaram się zrobić jakieś foto i opisać które rurki na parowniku są ciepłe a które zimne i w jakich miejscach - być może ktoś na forum będzie wiedział czy tak powinno być.
ebambo
Stella
Stella

Postprzez pampi » 29 września 2010, 22:15

ebambo, czyli dalej nic nie wiadomo...
pampi
Cupra
Cupra

Postprzez ebambo » 29 września 2010, 23:32

niestety, ale teraz sobie tak myślę że łatwo będzie sprawdzić czy zawór i osuszacz są ok po temp. w poszczególnych przewodach i jeżeli są ok to może to być jednak coś z tą klapą bo narazie wygląda na to że nie wpuszcza do środka powietrza z klimy czyli albo wina silniczka albo sterowania (być może jakiś czujnik), znalazłem jakieś schematy klimy także wiem mniej więcej jak to się kręci ale trzeba podpiąć pod kompa bo narazie to jak napisał misiek_t tylko gdybanie...
ebambo
Stella
Stella

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne