Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

lusterka składają się i otwierają na przemian

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

lusterka składają się i otwierają na przemian

Postprzez coyote01 » 21 listopada 2010, 23:24

Rozbierałem prawe przednie drzwi, bo uszkodził mi się moduł który się w nich znajduje (elektronika znajdująca się przy silniczku do podnoszenia/opuszczania szyb - nie działało informowanie o tym czy drzwi są zamknięte czy nie. Cały czas była informacja, że drzwi są otworzone, przez co nie zamykało ich z pilota. Cała reszta czyli szyby, otwieranie drzwi i lusterko działały prawidłowo. Koniec dygresji :) ).
Podczas rozbierania owych drzwi rozpiąłem kostkę z przewodami idącymi z kabiny do drzwi. Podczas gdy kostka była rozpięta nie składałem/otwierałem lusterek (cały czas były rozłożone). Wymieniłem moduł w drzwiach, połączyłem wszystkie przewody i chciałem sprawdzić czy wszystko działa prawidłowo. Przekręciłem na konsoli środkowej gałkę aby lusterka się złożyły i złożyło się tylko lewe (z tych drzwi które nie były ruszane), przekręciłem gałkę na pozycję L i złożyło się tylko prawe, a lewe rozłożyło i teraz latają tak na przemian.
Jeśli ustawię lusterka tak, że prawe jest rozłożone, lewe złożone, wypnę kostkę z prawych drzwi i rozłożę lewe, po czym wepnę kostkę z powrotem i próbuje je złożyć to składa się lewe, prawe pozostaje nieruchome po czym jak się już złoży lewe to się od razu zaczyna rozkładać i w tym samym czasie składa się prawe.
Ma ktoś jakiś pomysł co z tym zrobić?
VCDS 17.1.3
coyote01
Sport
Sport

Auto: Leon 1P1561 [FR]
Silnik: BMN 2.0

Reklama

Re: lusterka składają się i otwierają na przemian

Postprzez pirzol » 21 listopada 2010, 23:48

prosta sprawa, zamienic w jednym z nich piny czerwony z czarnym

zdejmujesz osłonę lusterka, na zewnatrz auta (lusterko w pozycji zlozonej wtedy zdejmiesz oslone)
mialem to samo, najprosciej zrobic to w samym lusterku, bo wtyczka przy slupku drzwi jest bardzo trudna do rozbrojenia. no i jezeli masz juz zlozone boczki w drzwiach :)

w lusterku masz te przewody w oddzielnej malej wtyczce (2pin) latwo dostepnej,
przewod czerwony z czarnym i juz ;)

pzdr
P

czasem lusterko moze pojechac na max na zewnetrzna strone do przodu i wroci na zlozone.
po tym powinno chodzic juz ok.
przerabialem swojego Tolka III na full el. :)

gdybys potrzebowal schematy... http://www.rc-wheels.info/toledo/erwin/ ... system.pdf
pirzol
Signo
Signo

Auto: Leon II
Silnik: BLS 1.9

Postprzez coyote01 » 22 listopada 2010, 08:52

Dzięki za podpowiedź. W weekend będę miał chwilę czasu to rozbiorę lusterko, bo drzwi rozbierać to mi się nie chce.
Wie ktoś jak się ściąga obudowę lusterka w 1P? Pewnie na zatrzaski jest, ale skąd zacząć żeby nie połamać?
Ciekawe dlaczego po wymianie modułu się tak stało. Może nowy moduł jednak nie był z prawych przednich drzwi, albo altea ma coś inaczej, bo zamiennik pochodzi z altei.
VCDS 17.1.3
coyote01
Sport
Sport

Postprzez pirzol » 22 listopada 2010, 12:52

to wynika z roznicy firmware/ lub podwersji sterownika

mialem podobnie, na poczatku lusterka sie skladaly zamiast rozkladac.
zamienilemkabelki w lusterku od skladania i bylo ok.
ale sterownik z drzwi kierowcy mial usterke, nie rozpoznawal prawidlowo zamknietych drzwi, po wymianie mialem podobny objaw...
:) po prostu kolejna inna wersja

gdy zobaczysz na schematy komfortu -convience system to zobaczysz ze przez 3 lata byly chyba z 3 wersje sterownikow drzwi tylnych, na magistrale CAN oraz na magistrale LIN BUS

nawet przelacznik lusterek troche inaczej ma podpietą masę pomiedzy rocznikiem 2006 / 2007, zamiast prowadzić przewod do dzrwi kierowcy, jest wspolna masa z przelacznikiem zamykania.

pzdr
P
pirzol
Signo
Signo

Auto: Leon II
Silnik: BLS 1.9

Postprzez coyote01 » 28 listopada 2010, 21:26

Oczywiście zamiana kabelków pomogła i teraz wszystko działa prawidłowo. Tak jak mówiłeś najłatwiej jest to zrobić w lusterku, bo jest tam rozbieralna kostka z dwoma przewodami które można zamienić miejscami. Jeszcze raz dzięki pirzol.
Jeśli ktoś potrzebuje instrukcji rozbierania lusterka to jest tu: http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?p=325861#325861
VCDS 17.1.3
coyote01
Sport
Sport

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne