Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

kontrolka ESP (czujnik G201) Bydgoszcz

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

kontrolka ESP (czujnik G201) Bydgoszcz

Postprzez Trinity111 » 24 października 2012, 10:02

Witam.
Sprawa dotyczy Leona 1,6 z 2007 r. Od około pół roku świeci mi się kontrolka ESP. Nie działa ESP z ASR-em. Najprawdopodobniej uszkodzony jest czujnik G201 (nie znam się na tym, taką informację dostałem od znajomego który podłączał kompa). Poczytałem trochę na forum i wiem, że u mnie czujnik ten jest zamknięty w pompie ABS i niestety strasznie ciężko to naprawić (oddałem do dwóch mechaników/elektroników, którzy bawili się kilka dni i poddali się, mówiąc że nie chcą popsuć działającego obecnie ABS-u). W serwisie SEAT-a nawet nie próbowałem się pytać ile naprawa może kosztować, bo pewnie duuużo :) Na allegro używki pomp są od 300 - 600 zł (niestety w takich sprawach jestem laikiem i jaki model / typ pompy jest potrzebny nie wiem- pozostawiam to mechanikowi). Czy w Bydgoszczy lub okolicach możecie polecić kogoś kto podejmie się wymiany i naprawy tego urządzenia (wraz z oprogramowaniem - nie wiem czy jest to potrzebne, ale chyba tak ?) Nie chce oddawać do pierwszego lepszego mechanika, bo boje się że nie dość że skasuje i nie naprawi to jeszcze uszkodzi działający w tej chwili bez zastrzeżeń ABS (a prawda jest taka, że z niedziałającym ESP / ASR da się bez problemu jeździć). Pomijając cenę pompy ile może kosztować wymiana tego wraz z podłączeniem kompa i ustawieniem ? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam
Trinity111
Stella
Stella

Auto: LEON

Reklama

Re: kontrolka ESP (czujnik G201) Bydgoszcz

Postprzez marcin7x5 » 24 października 2012, 11:18

Nie wiem na ile ci to pomoźe ale w Bydgoszczy jest taki Pan Grzegorz Skóra. Byc może on dałby radę bo wiem, że bawi się w takie rzeczy również.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Trinity111 » 24 października 2012, 12:37

ma jakiś zakład? jakiś kontakt do Niego? dzięki.
Trinity111
Stella
Stella

Auto: LEON

Postprzez Grześ » 26 października 2012, 20:03

niech znajomy podepnie jeszcze raz kompa i zczyta nr sterownika po czym kup identyczny na allegro

wymiana i odpowietrzenie to żadna skomplikowana operacja każdy normalny mechanik powinien sobie poradzić, ewentualne odpowietrzenie i czy adaptacja czujnika kata skręt do ogarnięcia

ewentualnie jak podasz mi kod silnika zdjęcie wlepy z bagażnika powiem Ci jaki sterownik będzie zamienny w stosunku do twojego , kolega zczyta vag jakie masz kodowanie obecnego i przepisze je do nowej pomy
Grześ
TopSport
TopSport

Auto: BFH QUATTRO

Postprzez marcin7x5 » 29 października 2012, 09:57

Trinity111 napisał(a):ma jakiś zakład? jakiś kontakt do Niego? dzięki.

Ma zakład. Adresu ci dokładnego nie podam bo zawiozła mnie tem laweta ale wpisz w google to ci wyskoczy.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne