Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Mokry dywanik od strony kierowcy i za siędzeniem kierowcy...

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Mokry dywanik od strony kierowcy i za siędzeniem kierowcy...

Postprzez Bipo » 15 sierpnia 2011, 16:03

Witam, mam pewien problem zauważyłem przez przypadek jak trzepałem dywaniki, że są one od spodu wilgotne, dotykam wykładzinę a ona jest jak gąbka nasiąknięta wodą, za równo pod nogami kierowcy jak i za nim pod nogami pasażera. Teraz mam pytanie skąd do diaska mogła ona się wziąć. Jeśli ktoś może pomóc to piszczcie. Zapewne skończy się chyba zabawa w ASO...;(. Aha zauważyłem uszkodzony plastik od spodu samochodu od stroną kierowcy z 30 cm od progu do środka samochodu (nad tym uszkodzeniem znajduje się kierowca), czy istnieje szansa że uszkodzenie tego elementu spowodowało dostanie się wody z zewnątrz do kabiny samochodu? Jeśli tak to jak nazywa się ewentualnie ta część i ile może ona kosztować..?
Seat leon II FR 170 KM
Bipo
Stella
Stella

Auto: Seat leon II FR

Reklama

Re: Mokry dywanik od strony kierowcy i za siędzeniem kierowcy...

Postprzez tatian » 15 sierpnia 2011, 16:54

Hm czyżby w w 1P też ciekło drzwiami ? Kolego poczytaj ten temat viewtopic.php?t=6648&highlight=p%B3ywaj%B1ce+dywany i najpierw sprawdź drzwi.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez TomekN » 15 sierpnia 2011, 18:11

parę tygodni temu zdębiałem ruszając po kilkugodzinnym postoju w deszczu. kątem oka zobaczyłem przy skręcie w prawo, że spod progu (spod tego plastiku), po stronie pasażera, leje się ciurkiem woda :o na kolejnym zakręcie to się potwierdziło, to tak jakby punktowo coś przepuszczało przy przednim łączeniu progu

ale to się już nigdy później nie powtórzyło - zwracam na to uwagę teraz już zawsze po postoju na deszczu, sprawdzam na dotyk ;) nie jestem w stanie sobie wyobrazić skąd ta woda tam się wtedy wzięła
TomekN
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1P

Postprzez piter75 » 16 sierpnia 2011, 15:02

Ja zauważyłem że woda zbiera się wewnątrz drzwi. Dzieje się to po myciu lub dużym deszczu. Niby normalna sytuacja bo jest tak w każdym aucie, ale tutaj otworki w dolnej części drzwi są w takich miejscach, że woda wyleci dopiero gdy ruszymy autem. Można wyjąć głośnik i sobie sprawdzić wkładając rękę - poczujemy że jest tam trochę wody i możemy wymacać jak daleko ta woda ma do najbliższego otworu, którym może wypłynąć. ;/
piter75
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1P
Silnik: BXE 1.9

Postprzez misiu_tdi » 18 sierpnia 2011, 09:39

te otwory spustowe w drzwiach niestety słabo zaprojektowali.
byl ... Leon TS bigT
misiu_tdi
Signo
Signo

Auto: Volvo
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez LooKatME » 18 sierpnia 2011, 17:52

Czy otwór spustowy to ten na dole z boku(?!) drzwi(przednich) od strony zamka?
LooKatME
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon FR HB
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Bipo » 18 sierpnia 2011, 19:59

No i sprawa się wyjaśniła. Oddałem samochód do ASO i zostały rozpoczęte gorączkowe poszukiwania miejsca w którym dostaje się woda, początkowo były obstawiane tylnie drzwi ale okazało się że po wylaniu wielu litrów wody z węża i demontażu uszczelek na zewnątrz przedniej szyby i słupka wewnętrznego woda wdzierała się przez minimalną szparkę po między szybą a słupkiem. Normalnie w życiu bym jej nie zauważył, ponieważ jest wielkości góra 2 milimetrów. Dokładnie znajduję się na złączeniu słupka z dachem samochodu, w samym rogu).Samochód nabyłem używany i wiem że była wprawiana przednia szyba ale dopiero po dużych deszczach wyszło na jaw, że panowie, którzy wprawiali szybę nie wkleili jej szczelnie. Teraz panowie z ASO zasugerowali, iż spróbują uszczelnić to czymś tak abym nie był zmuszony do wklejania ponownego przedniej szyby bo to koszta kolosalne. Jutro to mają robić jeśli się uda to sprawa będzie załatwiona. Tylko co teraz z mokrymi dywanikami bo tam cały czas woda jest. Mieszkam w Warszawie i pod blokiem raczej trudno to będzie wysuszyć....?
Seat leon II FR 170 KM
Bipo
Stella
Stella

Auto: Seat leon II FR

Postprzez kamel » 18 sierpnia 2011, 21:37

Bipo napisał(a):Tylko co teraz z mokrymi dywanikami bo tam cały czas woda jest.

Podjedź gdzieś na stację benzynową / myjnię gdzie mają odkurzacz na sucho/mokro i postaraj się zebrać jak najwięcej wody. Potem rozłóż gazety, żeby wciągnęły wodę i tak kilka razy. Gazety zwykłe typu Super Express, Wyborcza itp.
kamel
Signo
Signo

Auto: Jetta BKD

Powrót do Leon 2 - Techniczne Ogólne