Witam, taj jak w temacie . Auto (cupra bwj 240ps) delikatnie osłabło jakby 40 ps uciekło po podpięciu kompa ukazał się błąd silnika , (usterka czujnika stukowego ) i moje pytanie czy on może to powodować? różne odpowiedzi słyszałem (tak/nie). gdzie czujnik się znajduje i jaki jest jego koszt, czy opłaca się kupić używany
kierownik napisał(a):i moje pytanie czy on może to powodować?
Tak, jeśli jest uszkodzony bądź nie styka do dla bezpieczeństwa z pewnością są opóźniane zapłony. System nie wie czy silnik rzeczywiście wtedy stuka czy nie.
Czujniki są dwa, jeden na pierwsze dwa cylindry i drugi na dwa pozostałe, znajdują się na bloku silnika, w okolicach kolektora ssącego - WAŻNE: muszą być przykręcone dokładnie takim momentem dokręcania jak jest podane w instrukcji serwisowej.
Był Leon 1M FR conversion ASV->BLT 230 KM/460 Nm Było Audi S3 8P BHZ->CDLA 2.0 TFSI 360,1 HP/458 Nm Powered by COMPSPORT Bylo Audi RS5 450KM. 4.2 FSI V8 Jest Audi A1S-line 185KM - 1.4 TFSI(żono-wóz) Jest Audi RS7 600KM. 4.0 TFSI V8
Dzięki za pomoc. Muszę odstawić autko do mechanika i niech walczy , próbowałem dojść do tych czujników ale nie jest to tak proste zobaczymy co wyjdzie z tego . długo się nie nacieszyłem mocą