Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

"Nowy" Seat 1,6 8V - pomoc potrzebna

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

"Nowy" Seat 1,6 8V - pomoc potrzebna

Postprzez Kilmar » 26 września 2006, 12:32

Witam
właśnie noszę się z zamiarem zakupu Seata II z silnikiem 1,6 8V.
Dotychczas jeżdżę Fiatem Bravo GT 1,6 16V, który może "przecinakiem" nie jest ale jakoś sobie radzi (tym bardziej, że ma wymieniony układ dolotowy i wydechowy).
Tymczasem teraz mam się przesiąść na 1,6 ale 8V. Jak jeździ to auto?
Proszę o pomoc, bo jest duża okazja, ale moc silnika jest tym co nie pozwala mi się od razu zdecydować.
Czy jest jakaś możliwość dodania kilku kucyków?? ;-))

pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedź
Kilmar
Stella
Stella

Auto: Leon 2 1,6

Reklama

Re: "Nowy" Seat 1,6 8V - pomoc potrzebna

Postprzez leem » 26 września 2006, 15:56

Możliwość dodania kilku kucy zawsze istnieje ale.......................
to tylko 1.6 :?
okazja -----> to nie znaczy że zawsze jest okazja
polecałbym TDI 8)
leem
FR
FR

Auto: BMW 330D

Postprzez bacardi » 26 września 2006, 16:40

Kilmar, mialem okazje tym pojezdzic i powiem ze odczucia podobne jak przy 1.6 w jedynce... fabrycznie ma niby 3 konie mniej, za to sprawia wrazenie bardziej elastycznego na nizszych obrotach... Wszystko zalezy czego oczekujesz, rakiety z niego na pewno nei zrobisz, aczkolwiek bedzie sie dalo jezdzic...
TS bodykit, Eibach PRO KIT + KYB AGX, Toora T670 on board Obrazek
bacardi
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon BCB+

Postprzez Kilmar » 26 września 2006, 19:33

Hmm... czego oczekuje... wiele ale nie na tak wiele mnie stać;-)))

znalazłem autko praktycznie nowe choć uderzone, które jest jednak 20 k tańsze niz w salonie i jutro jade je zobaczyć seat leon 1,6

Wcześniej w ogóle leona II nie rozpatrywałem przy zakupie bo nie sądiłem, że mnie stać.
Oglądałem focusy 2, astry 3 i nawet przymierzałem się do mazdy 3. Mazda pasowała mi najbardziej, ale wystraszyłem się braku serwisu i ceny części (może nie słusznie). Myślałem też o BMW 320d ale to by musiało być starsze auto.

Leon się trafił z fajnym wyposażeniem i gdyby nie ten silnik byłbym na 100% przekonany. Z drugiej strony auto ma być rodzinne (żona ma swoje) i nie musi mieć <10 sek na 1/4 mili ;-)))

pozdrawiam
Kilmar
Stella
Stella

Postprzez Dano » 26 września 2006, 21:13

A nie wolisz za tą cenę Leona I ? Za tą cenę to jak dobrze poszukasz to znajdziesz ładną sztuke nawet w TDI 150 KM.
Powered by COMPSPORT
Dano
TopSport
TopSport

Auto: Audi Quattro

Postprzez Kilmar » 26 września 2006, 22:05

Moze to zabrzmi smiesznie/zalosnie ale czasem nadchodzi taki moment, ze zmuszony jestes do kompromisów
Do tej pory jezdzilem slicznie ;-) (wg mnie) stuningowanym autkiem teraz bede musial jezdzic bardziej rodzinnym (takim w ktore zmiesci sie wozek i ktore zaakceptuje rowniez zona)
OK - moze jestem pantoflem ;-)) ale jak mam jezdzic corolla (bleeeeh / fuj) to wole nawet slabszym ale bez watpienia 100x ladniejszym leonem

mam tylko nadzieje ze mi pomozecie z niego kilka kucy wycisnac
Kilmar
Stella
Stella

Postprzez Streat » 26 września 2006, 22:13

Kilmar, tylko w Leonie to poza wozkiem to nic juz nie wcisniesz do bagaznika :wink:

Szkoda ze silnik nie jest 16V bo z 8V nie za wiele wycisniesz.

Jestes pewien ze autko jest w dobrym stanie :?: Bo niestety troche handlarze kombinuja i np. zostawiaja jakies powierzchowne uszkodzenie zeby odwrocic uwage od juz naprawianej mocniej rozwalonej czesci...
Leon ASV TS look powered by UNITRONIC ;-) Obrazek
Streat
Cupra
Cupra

Auto: Leon 1.9 TDi+

Postprzez baku » 26 września 2006, 22:31

Streat napisał(a):Kilmar, tylko w Leonie to poza wozkiem to nic juz nie wcisniesz do bagaznika

coś o tym wiem, na codzień borykam się z tym problemem :mrgreen:

Co do silnika to nie porywa, ale jak na jazdę po mieście to daje radę, tylko to spalanie :shock:
Zderzak od TS'a i końcówka od Kalińskiego już na samochodzie :-D
baku
Signo
Signo

Auto: Leon20VT

Postprzez Kilmar » 26 września 2006, 22:51

Streat napisał(a):Jestes pewien ze autko jest w dobrym stanie :?: Bo niestety troche handlarze kombinuja i np. zostawiaja jakies powierzchowne uszkodzenie zeby odwrocic uwage od juz naprawianej mocniej rozwalonej czesci...

nie jestem pewnie wiec najpierw ocenie "na oko" a potem jak juz bedzie na chodzie sciagne jakiegos rzeczoznawce PZMOTu zeby oblookal, choc oczywiscie nigdy na 100% pewny nie bede Z drugiej stronie nawet przy kupnie z salonu 100% pewnosci nie ma wiec chyba nie bede popadal w paranoje

Co do bagaznika - na co dzien wystarczy a na wakacje to sobie najwyzej boxa sprawie na dach A tak w ogole to najpierw musze sobie dziecko sprawic zeby bylo co wozic :D :D ale o pomoc w tym to juz Was nie prosze :mrgreen:

a poza tym - co passata mam kupic??? nawet o tym myslalem ale bede wygladal jakbym mial 60 lat
Kilmar
Stella
Stella

Postprzez bacardi » 27 września 2006, 06:47

baku napisał(a):Co do silnika to nie porywa, ale jak na jazdę po mieście to daje radę, tylko to spalanie

a ile Ci pali Twoj leos po miescie? bo ja ostatnio nie przekraczam 8,5, a to chyba nie jest duzo...

Kilmar, z tym silniczkiem na pewno spokojnie pojezdzisz po miescie, a i na trasie nie bedziesz sie meczyl... jednak jak juz pisalem scigacz to na pewno nie bedzie, a i na mody pod katem przyrostow mocy jak na razie nie ma perspektyw. Za to zyskujeszcze nowy model autka, z swietnie zestrojonym zawieszeniem idealnym na polskie drogi (przynajmniej na mnie zrobilo megapozytywne wrazenie na wroclawskich drogach). Jesli masz ograniczone fundusze a szukasz leona2 to coz... za te cene o dobre TDi bedzie ciezko, trzeba isc na kompromisy... sam kiedys mialem podobny dylemat, w koncu wzialem benzynke i... raz zaluje, a raz nie ;)
TS bodykit, Eibach PRO KIT + KYB AGX, Toora T670 on board Obrazek
bacardi
Sympatyk LeonClub

Auto: Leon BCB+

Postprzez Łuki » 27 września 2006, 09:10

Kilmar napisał(a):
a poza tym - co passata mam kupic??? nawet o tym myslalem ale bede wygladal jakbym mial 60 lat

Człowieku co Ty grzybów się najadłeś?
Pasaat to zajebista fura ale każdy ma prawo do własnego zdania.

Co do leona 1.6 to idź do ASO i się przejedź - jak Ci podpasuje silnik to ok jak nie to szukasz dalej.
elo
Łuki
Sport
Sport

Auto: BMW 320d Touring

Postprzez Kilmar » 27 września 2006, 15:04

Łuki napisał(a):Człowieku co Ty grzybów się najadłeś?
Pasaat to zajebista fura ale każdy ma prawo do własnego zdania.

Jakby nie byla zajebista o bym jej w ogole nie bral pod uwage
Szczegolnie podobal mi sie sedan ale praktycznie brak fajnych ofert

Grzybow nie jadlem ale moze jakies polecisz :?: :?:

Łuki napisał(a):Co do leona 1.6 to idź do ASO i się przejedź - jak Ci podpasuje silnik to ok jak nie to szukasz dalej.

Niestety w "mieście Łodzi" w salonie maja tylko 2.0 w dieslu (w Poznaniu zreszta PODOBNO tez) Przejechalem sie natomiast tym autkiem ktore kupuje i da sie jezdzic
Zadatkowalem Odbior za tydzien

Dzieki za pomoc i opinie
Kilmar
Stella
Stella

Postprzez swirek186 » 28 września 2006, 00:57

Czekamy na relacje a tak w ogole 8v jeszcze produkuja :?: :?: :?: :? :? Dziwne
swirek186
Stella +
Stella +

Auto: Seata Leon 1.6 16V

leon II - 1.6 8V

Postprzez qxp » 28 września 2006, 06:51

do swirek186: tez się zdziwiłem z silnikiem 8V, ale Seat stwierdził, ze jego niezawodność jest warta wykorzystania, bo z tego co wiem 1.6 FSi nie dał takich efektów jak sie po nim spodziewał koncern VW.

Co do leon II 1.6, to jak zwykle pytanie o kasę. Jeździłem samochodem z taki silnikiem, po gdańskich drogach, sprawdzałem na trójmiejskiej obwodnicy i jednoznacznie uważam, że ten samochód jest wart uwagi. Spokojnie nadaje sie do jazdy w miescie a na trasie nie będzie problemów. Wiaddomo, że to nie rakieta, ale dostaje sie doskonałe prowadzenie, fajny design (porównywalne dla mnie jest tylko A3), niezłą elastycznośc silnika dla tej pojemnosci. Co do wielkości baganika, no cóż zależy jak często potrzebujemy bagażówki. Wiadomo , ze najlepsze byłoby 2.0 tdi, ale takich mądryh jest więcej...

Jak kolega wybrał taki model to na pewno będzie miał wiecej powodów do zadowolenia niz do narzekań. Ja z ta kasa brałbym Leona II.
Pozdrawiam
power from Gdansk
qxp
Signo
Signo

Auto: Seat Leon 1.6 Signo

Postprzez Tonny S » 28 września 2006, 06:59

swirek186 napisał(a):Dziwne
A co w tym takiego dziwnego ?? silniki 8V charakteryzują sie zdecydowanie lepsza charakterystyką pracy silnika zwłaszcza w dolnych partiach obrotowych, maja wyzszy moment Nm i nie trzeba ich wysoko krecic by smigac normalnie jak kazde silniki maja swoje wady i zalety producent uznał ze sie nadaje i jest lepszy od 16V - Audi/Seat dopracowal starsza jednostke do norm emisji spalin i wsadzilo no nowego Leona by obnizyc cene, rownie dobrze mozna bylo zapodac FSI i podniesc cene o 10 tys zł ale chyba o to nie chodzi (zwłaszcza, ze FSI powinno smigac tylko na 98 lub wiecej) - czysty zabieg marketingowy. Jak Leo II ugruntuje swoja pozycje na rynku wprowadza nowszy silnik.
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez Kilmar » 28 września 2006, 07:35

swirek186 napisał(a):Czekamy na relacje

beda, beda, ale najwczesniej w przyszly weekend bo wtedy go odbiera (wymiana blotnika i zderzaka + polskie blachy)
Kilmar
Stella
Stella

Postprzez swirek186 » 28 września 2006, 08:30

Zgadzam sie z toba 8v jak i 16v moja swoje plusy i minusy. Jaki z tego wniosek stara konstrukcja a jeszcze potrafi znalesc swoje mniejsce na rynku( ale tylko na polskim runku te silniki 8v :?: czy generalnie wszedzie beda montowane? :?: ) . Tonny S zdziwila mnie 8V bo jak wiadomo vw grup oprucz 16v przeszedl wczesniej juz na 20v chyba jako jedyny na rynku a tu taki powrot do 8v to mnie dziwi. A tak w ogole wydaje mi sie przecietny polak jak zobaczy ze montuja jeszcze 8v zareaguje ze zdziwieniem dlatego nie ma co sie dziwic ze ja sie zdziwilem :-D :mrgreen:
swirek186
Stella +
Stella +

Auto: Seata Leon 1.6 16V

Postprzez Tonny S » 28 września 2006, 08:54

swirek186 napisał(a):bo jak wiadomo vw grup oprucz 16v przeszedl wczesniej juz na 20v

Który został wycofany w okolicach 2002 z VW, Audi potem z Seata ze względu na problemy z emisją spalin - mowa o silniku wolnossącym.

Jak widać producent postawił sobie za punkt chonoru czyste silniki itp z FSi przy 1.6 wyszły jakies jaja 16V pewnie nie miesciła sie w ramach ekologicznych to wrocili do sprawdzonego silnika - takie jest moje zdanie.

swirek186 napisał(a):A tak w ogole wydaje mi sie przecietny polak jak zobaczy ze montuja jeszcze 8v zareaguje ze zdziwieniem dlatego nie ma co sie dziwic ze ja sie zdziwilem
Z tym masz racje w 100 % tylko to świadczy o wielkości marketingu i ułomności ludzkiej :mrgreen:
Nie ma litosci dla http://dziecineo.prv.pl/
Tonny S
Sympatyk LeonClub

Auto: Harley-Davidson

Postprzez Kilmar » 28 września 2006, 09:47

swirek186 napisał(a):ale tylko na polskim runku te silniki 8v :?: czy generalnie wszedzie beda montowane? :?:

wszędzie chyba bo moje przyszłe autko przyjechało z Niemiec
Kilmar
Stella
Stella

Postprzez adamwroc » 21 lutego 2010, 08:43

A ja mam takie pytanko ile palą leony z silnikiem 1.6 ??
adamwroc
Stella
Stella

Auto: Seat Leon II

Postprzez sat666 » 21 lutego 2010, 09:25

adamwroc napisał(a):A ja mam takie pytanko ile palą leony z silnikiem 1.6 ??

Spali tyle ile wlejesz do baku, z szybkoscia mniej wiecej wprostproporcjonalna do tego jak bedziesz podawal paliwa do palnika.

Srednia z 651.273 km to 8,27 l/100km (spritmonitor).

pozdrawiam,
s
TDI+ Obrazek
sat666
Sport
Sport

Auto: Seat Leon FR

Postprzez Eryk1 » 20 maja 2010, 17:54

A ile pali faktycznie w trasie przy predkosciach 120-140 km /h i ile w mieszanej jezdzie do 90 km/h ? Pytam ,bo dumam na L2 1.6 lub 1.9 tdi. Jestem generalnie wrogiem diesla (wtryski , turbina , koła dwumasowe i wiele innych niespodzianek. Czytałem tez o spalaniu diesla i w sumie blisko mu do pb 1.6 :peace:
Eryk1
Stella
Stella

Auto: Bmw E46328

Postprzez Database » 20 maja 2010, 21:57

adamwroc napisał(a):A ja mam takie pytanko ile palą leony z silnikiem 1.6 ??

To zależy jak jedziesz :) Mój po mieście 8l przy obrotach do 3tyś, jak wyżej to nawet 10l , na trasie do 130km/h spalił mi 7.4l. Średnio 8/8.5 w trybie mieszanym :P
It was me on that road
But you couldn't see me
Too many lights out, but nowhere near here

It was me on that road
Still you couldn't see me
And then flashlights and explosions
Database
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Postprzez Eryk1 » 10 grudnia 2010, 20:10

W prasie motoryzacyjnej spotkałem sie z opinia o nierownej pracy na wolnych obrotach. Ponoc pomaga zmiana oprogramowania- jak z tym jest u Was?
Eryk1
Stella
Stella

Auto: Bmw E46328

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna