Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon II 2.0 FSI - czy to (nadciągający)problem ze sprzęgłem?

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Leon II 2.0 FSI - czy to (nadciągający)problem ze sprzęgłem?

Postprzez zoom » 10 sierpnia 2013, 21:01

Witam

Opiszę sytuację ze szczegółami

Wjazd na parking pod marketem, jak zwykle ciasno jak licho, przy parkowaniu coś tam mieszałem biegami i sprzęgłem - silnik mi zgasł ale "na luzie" wjechałem na miejsce (była lekka pochyłość) i poszedłem na zakupy.

Auto zostało na biegu wstecznym + zaciągnięty ręczny.

Po ok godzinie wracam, uruchamiam silnik(z wciśniętym sprzęgłem i na wstecznym biegu) i w tym momencie pierwsze zaskoczenie, pomimo wciśniętego sprzęgła auto powoli (bardzo wolno) rusza do tyłu (pod górkę).

Drugie zaskoczenie jest takie, że pomimo zwolnienia sprzęgła zostało ono "przy podłodze" (wciśnięte).

Wyłączyłem silnik, wszystkie biegi na wyłączonym silniku wchodzą poprawnie, po włączeniu silnika z dużym trudem udaje mi się wbić wyłącznie wsteczny.

Próby "wbicia" dowolnego biegu i zrobienia czegokolwiek trwały może minutę (nie więcej niż dwie) - po prostu spróbowałem - nie udało się więc wyłączyłem silnik i zacząłem kombinować co się może dziać.

Odrobinę spanikowałem bo byłem na "obcym terenie" i wracałem do domu a miałem przed sobą jeszcze ok 650 km :(

Jedyne co przyszło mi do głowy to sprawdzenie poziomu płynu hamulcowego (coś tam skojarzyłem, że jest "połączony" ze sprzęgłem) - płynu było pod dostatkiem.

Drugą rzeczą, którą zrobiłem to palcem (bez żadnego wysiłku) podciągnąłem pedał sprzęgła do normalnej pozycji - żadnego oporu , delikatnie pociągnąłem i wróciło na swoje miejsce.

Ostrożnie uruchomiłem silnik i przetestowałem zmiany biegów - wszystko działało bez najmniejszego problemu, pojeździłem trochę po parkingu, przetestowałem - wszystko ok.

Zarówno sprzęgło jak i biegi funkcjonowały bez najmniejszych zastrzeżeń.

Zdecydowałem się jechać w trasę.

Oczywiście pierwsze kilometry jechałem wyjątkowo ostrożnie i delikatnie, starałem się jak najmniej zmieniać biegi, ale oczywiście przy takiej trasie po pewnym czasie trzeba było zacząć "normalne" korzystanie ze sprzęgła i biegów - szczególnie, że przebijałem się przez kilka dużych miast (masa korków, robót drogowych itp), dodatkowo masakra pogoda :/

I teraz pytanie:
czy to co się wydarzyło to mogła być jednorazowa przygoda ( coś w stylu przytarłem sprzęgło przy parkowaniu "coś tam się skleiło" ale po powrocie do normalnej pozycji roboczej jest już ok, czy też może to jest jakiś typowy pierwszy objaw zbliżającej się większej awarii?

Wiem, że to będzie raczej "gdybanie w ciemno" ale mimo wszystko proszę o jakieś konstruktywne wypowiedzi, być może ktoś miał z czymś podobnym do czynienia.

Z góry dziękuję.
zoom
Stella
Stella

Auto: Leon 2.0 1P FSI

Reklama

Re: Leon II 2.0 FSI - czy to (nadciągający)problem ze sprzęg

Postprzez s1Łysy » 11 sierpnia 2013, 17:12

A jaki masz przebieg swojego samochodu? jakie trasy robisz miasto czy dluzsze trasy?
Ły$y
s1Łysy
Stella
Stella

Lokalizacja: Koziegłówki / Maassluis NL / Częstochowa / Piekary Śląskie
Auto: Seat Leon Sport UP
Silnik: BWA 2.0

Postprzez zoom » 11 sierpnia 2013, 19:07

Przebiegi małe, kilkanaście tysięcy rocznie. Co do tras to w okresie wakacyjnym długie, na co dzień krótkie (może do 200km na miesięcznie).
zoom
Stella
Stella

Postprzez s1Łysy » 11 sierpnia 2013, 19:56

a ogolny przebieg jaki? bo tak naprawde do minimum 200tys i dalej przy normalnej eksploatacji nie powinno sie nic dziac . ewentualnie zapowietrzenie ale tu pytanie dlaczego i jak. . . ( jesli nic nie bylo robione ) ewentualnie moze jednorazowy chochlik :D obserwuj czy znow sie nie bedzie cos dziac.
Ły$y
s1Łysy
Stella
Stella

Lokalizacja: Koziegłówki / Maassluis NL / Częstochowa / Piekary Śląskie
Auto: Seat Leon Sport UP
Silnik: BWA 2.0

Postprzez zoom » 12 sierpnia 2013, 15:43

do 200k jeszcze sporo brakuje :)
co do obserwacji to oczywiste, że obserwuję liczyłem na to, że może ktoś miał podobną "przygodę" i być może coś mi podpowie.
zoom
Stella
Stella

Postprzez konradkry » 31 sierpnia 2013, 09:59

Wysprzęglik złapał powietrze. Odpowietrzyć trzeba, i albo wymienić albo jeździć jak nie padnie do końca
konradkry
Stella
Stella

Auto: KonradKry

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna