Sober napisał(a):Witam! Mam mały problem z Cuprą, też 2008r, silnik BWJ, przebieg 112 000 km. Objawia się to tym, że przy redukcji biegu na wyższych obrotach (np z 4 na 3) na pedale sprzęgła czuć przez moment wibracje. Na wolnym biegu i przy normalnej jeździe nic się nie dzieje. Czasem przy powolnym ruszaniu słychać lekko jakiś mechaniczny dźwięk. Mechanik stwierdził, że to na 100% koło dwumasowe. Oczywiście żeby to ostatecznie zweryfikować trzeba by rozebrać całość... na razie jeżdżę i obserwuje czy się nie pogorszy.
Koszt za sprzęgło z kołem dwumasowym (zamiennik LUK) z robocizną to ok 4000 PLN.
Co byście poradzili? Wkładać tego LUKa, czy może coś innego? Jakie są opcje? Auto używane do normalnej jazdy na codzień.
Z góry dzięki!
widziałem chyba ze 4 różne koła dwumasowe wyjęte z silników TFSI (po różnych przebiegach) i każde ze nich miało już naprawdę bardzo duże luzy ... Co dziwne założone na aucie nie dają żadnych objawów zużycia. Gdyby któryś z tych dwumasów włożyć do mocniejszego diesla rozpadły by się na aucie po przejechaniu 100 km

jeśli u Ciebie podczas jazdy wyczuwasz jakieś drgania i dziwne dźwięki to pewnie w jeszcze gorszym stanie jest ten dwumas i radziłbym wymienić go szybciej niż później, jeśli nie chcesz żeby się rozleciało na aucie. Oczywiście nie dla każdego wyrzucenie paru tysięcy, to takie hop siup, więc musisz zdecydować sam.
Co do kosztów to myślę że w kwocie około 3k pln jesteś w stanie zamknąć się z robocizną (wymiana sprzęgła to koszt około 400 zł, przez neta w sprawdzonym miejscach myślę że można wyszukać komplet za 2600 - 2700). Czy wsadzisz LUKa czy Sachsa to bez różnicy w zasadzie

-- 26 wrz 2017, o 22:57 --
podbijam temat bo czeka mnie wymiana sprzęgła w moim szaraku
pytanie czy ktoś kiedyś zakładał dwumasa do BWJ (240 KM) od BWA (200 KM)?
sprzęgło, docisk, wysprzęglik w tych silnikach jest dokładnie taki sam ale koło dwumasowe już różni się katalogowo
pytam ze względu na to że do BWA LUK robi cały zestaw (sprzęgło, docisk, wysprzęglik, koło dwumasowe) i wychodzi to lepiej cenowo niż osobne paczki do Cupry. Ktoś coś może powiedzieć na ten temat?