Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Gryzący zapach w kabinie

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Gryzący zapach w kabinie

Postprzez trats » 22 czerwca 2018, 05:49

Witam. Posiadam Leona 2 1.6 z 2006 R. Od jakiegoś czasu zauważyłem że po odpaleniu silnika pojawia się na szybie od wewnątrz mgiełka i czuć gryzący zapach. Zaznaczam, że jest susza i wilgotne powietrze nie ma nic do rzeczy. Ostatnio otworzyłem maskę silnika i zauważyłem, że mata która jest pod nią też jest w jednym miejscu wilgotna. Miał ktoś z was taki przypadek? Słabo się znam na mechanice a ta dolegliwość coraz bardziej mi doskwiera . Pomóżcie. Pozdrawiam
trats
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: BSE 1.6

Reklama

Re: Gryzący zapach w kabinie

Postprzez TeddyBB » 22 czerwca 2018, 06:25

viewtopic.php?f=38&t=22214 - tu raz
Jeśli ten gryzący zapach nie pochodzi z przegnitej maty (wywal ją wpi..), to może to być parownik zagrzybiony bo odpływ zatkany. Te rzeczy sprawdziłbym w pierwszej kolejności. Zobacz też czy płyn chłodniczy nie leje się gdzieś po silniku.
Red line once a day keeps the carbon away.
TeddyBB
Sport
Sport

Auto: 1P
Silnik: BWJ 2.0

Re: Gryzący zapach w kabinie

Postprzez trats » 22 czerwca 2018, 08:08

Silnik jest suchy. Płyn chłodniczy w normie, nie ubywa. Mata nie jest przegnita, tylko wilgotna na środku. Nie wiem skąd może pochodzić ten zapach. Zastanawiam się skąd może się brać ta mgiełka na szybie? Ciekawostka że te objawy pojawiają się przy wyłączonym wentylatorze.
Odgrzybianie i wymianę agregatu od klimatyzacji (bo przestała działać klimatyzacja) miałem robione w tamtym roku ale może ktoś się nie przyłożył. Zauważyłem u mojego ojca, który ma VW Jette, że woda od klimatyzacji jak się skrapla to zostaje pod samochodem tak, że jest kałuża wody. U mnie w ogóle nie ma wody, która się skrapla. Może ta skroplona woda gdzieś się zbiera i paruje jak silnik się uruchamia. Sam już nie wiem.
trats
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: BSE 1.6

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna