Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Bzb katalizator

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Bzb katalizator

Postprzez spp » 24 lutego 2012, 09:46

Witam!
Mial ktos moze doswiadczenie z wywaleniem kata w 1.8TSI ? Wzroslo spalanie? Czy efekt jest lepszy niz w przypadku calego ukladu MG ??
spp
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1P 1.8 TSI

Reklama

Re: Bzb katalizator

Postprzez Piotrek_tdi » 24 lutego 2012, 13:23

Zależy co chcesz uzyskać,nowym wydechem a brakiem kata... Nowy wydech z jakiejś firmy robi się raczej większy + remap..
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto Admin
Piotrek_tdi
FR
FR

Auto: GT TCe EDC
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez spp » 25 lutego 2012, 17:12

Chcialbym wywalic katalizator przed programem. Zastanawiam sie czy to cos da ? W silniku BZB jest jedna sonda - (nienam sie na tym) jest ona przed czy za katalizatorem ?

jak spalanie po wywaleniu kata ?
spp
Stella
Stella

Postprzez rafi2002 » 25 lutego 2012, 19:18

Cat za bardzo nie przeszkadza i nie pomaga jesli chcesz program... u mnie w 1.8 tsi wydech ma 3 cale od turbo DP i na dwoch tlumikach 2.75 cala reszta. Polecam ci remap i wymiana wydechu bez cat (sportowy cat okolo 1000 pln) od turbo do polowy ukladu wtedy to bedzie mialo sens... lub sam program. Wymiana calego wydechu bez programu to minimalne przyrosty malo odczuwalne czyli to co ma sens
-sam program
-program +DP (bez cat) reszta wydechu seria
-nie polecam samego wydechu minimalne przyrosty

-- 25 lut 2012, o 19:18 --

Spalanie ? :) bez zmian tyle ile wleje ... ale tak na serio nie ma roznicy
Uwaga!
niewywalaj samego cat bez zwiekszenia srednicy wydechu od turbo do srodka ukladu to nie ma sensu!!!
rafi2002
Stella +
Stella +

Auto: Leon BZB K04

Postprzez spp » 26 lutego 2012, 09:46

ile km i nm wyszlo Ci po tej modyfikacji na seryjnym wydechu i po programie? auto stalo sie glosniejsze ?
spp
Stella
Stella

Postprzez rafi2002 » 26 lutego 2012, 16:51

Wlasciwie to odrazu mialem program + DP 3 calowy bez cat wynik byl okolo 230 Koni momentu nie pamietam roznica to okolo 1 sekundy na przyspieszaniu... roznica naprawde odczuwalna w porownaniu do serii, prawie zadnej roznicy w glosnoscji wydechu... jak seria
rafi2002
Stella +
Stella +

Postprzez spp » 26 lutego 2012, 20:35

to oplaca sie w ogole wycinac tego kata jak sie robi program ?
spp
Stella
Stella

Postprzez rafi2002 » 26 lutego 2012, 20:48

Ja bym zrobil program + DP 3 cal

Tak dla scisloscji tam sa 2 cat jak chcesz wyciac to wymien uklad wydechowy od turbo do pierwszego tlumika na 3 cal DP (rure)
rafi2002
Stella +
Stella +

Postprzez Rado28 » 6 września 2012, 11:57

Witam.
Panowie mam problem... tzn pytanie... czy zamulaony, wypalony katalizator moze doprowadzic do nieodpalenia auta??
Moje auto Seat Leon 1.6 16V BCB
Jakies 5 miesiecy temu wyskoczył mi błąd sondy lambda, który został skasowany... po jakis 2, 3 miesiącach cos zaczęło dzwonic w układzie wydechowym, podejzewam ze w katalizatorze... dodam jeszcze ze auto zawsze rono było przymulone na zimnym silniku i tez ogólnie spalanie sie zawyzyło... i jeszcze to ze czesto z rury wydechowej wydobywała sie woda...
Dzisiaj rano auto mi nie odpaliło, juz od jakiegos tygodnia zawsze z rana na zimnym rozruchu odpalało bardzo dziwnie... tak jakby na dwie raty... na dwa razy z takim dziwnym przerywaniem... Dzis raz mi tylko odpaliło ale wskoczyło na 500 obrotów... wiec zaraz je zgasiłem by nie meczyc auta. Teraz jak próbuje odpalac to wskazówka od obrotomierza modchodzi do około 200 obrotów a auto jakby sie dusiło... nie miało siły odpalic... czy to moze byc wina zamulonego katalizatora? Gdzie tu szukac winy...
Mój problem tkwi w tym ze jestem w Szwecji... za dwa tygodnie zjezdzam na urlop a serwis jest strasznie drogi... szok :(
Prosze a jakies sugestie, moze ktos miał podobny przypadek...? Prosze o pomoc i bede wdzieczny.
pozdrawiam.
Rado28
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M 2003r.
Silnik: BCB 1.6

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna