Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

silnik BWA a dieslowski dźwięk

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

silnik BWA a dieslowski dźwięk

Postprzez Janisz_gd » 18 listopada 2012, 12:49

Witam,

Koledzy potrzebuję porady. Od niedawna śmigam Leonem FR z silnikiem BWA. Od samego początku nurtuje mnie dźwięk silnika na postoju. Ten cholerny klekot. Wszyscy mnie uspokajają...mówią, że ten typ tak ma (dźwięk pompy wtryskowej). Znajomy mówi, że u jego kolegi w A3 też tak cyka. Z 2 tyg. temu byłem w lakierni Seata i koleżka też mówił, że jest ok. Może ja przesadzam ale ostatnio wyczytałem, że w moim silniku lubią padać napinacze i łańcuchy wałków rozrządu ( odpowiadające za zmienne fazy) przez co usterka ta jest pomijana bo dźwięk tłumaczony jest pracą pompy wtryskowej. Profilaktycznie pytam: Czy wymiana napinaczy i łańcucha wałków ozrządu jest kosztowna??? :shock: W jaki sposób można sprawdzić, że z powyższymi podzespołami wszystko jest ok tak aby jeździć i spać spokojnie??? :roll:

pozdrawiam,

janisz
Janisz_gd
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1p FR

Reklama

Re: silnik BWA a dieslowski dźwięk

Postprzez martig » 18 listopada 2012, 14:32

wymienisz rozrząd + popychacz - bedzie trochę ciszej, ale wszystkie TFSI, TSI tak mają , od 1.2 do 2.0 w Audi S3
martig
TopSport
TopSport

Auto: C63 AMG
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Janisz_gd » 18 listopada 2012, 16:23

mam nadzieję, że wpadniesz na spot i rozwiejesz moje czarne myśli
Janisz_gd
Stella +
Stella +

Postprzez Piotrek_tdi » 18 listopada 2012, 18:53

Dodatkowo cewki się głośno odzywają nie przejmuj się tym ;)
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto Admin
Piotrek_tdi
FR
FR

Auto: GT TCe EDC

Postprzez martig » 18 listopada 2012, 21:25

Janisz_gd napisał(a):mam nadzieję, że wpadniesz na spot i rozwiejesz moje czarne myśli
postaram się :-D
martig
TopSport
TopSport

Auto: C63 AMG

Postprzez stefdeath » 28 listopada 2012, 19:49

Janisz_gd napisał(a):Witam,

Koledzy potrzebuję porady. Od niedawna śmigam Leonem FR z silnikiem BWA. Od samego początku nurtuje mnie dźwięk silnika na postoju. Ten cholerny klekot. Wszyscy mnie uspokajają...mówią, że ten typ tak ma (dźwięk pompy wtryskowej). Znajomy mówi, że u jego kolegi w A3 też tak cyka. Z 2 tyg. temu byłem w lakierni Seata i koleżka też mówił, że jest ok. Może ja przesadzam ale ostatnio wyczytałem, że w moim silniku lubią padać napinacze i łańcuchy wałków rozrządu ( odpowiadające za zmienne fazy) przez co usterka ta jest pomijana bo dźwięk tłumaczony jest pracą pompy wtryskowej. Profilaktycznie pytam: Czy wymiana napinaczy i łańcucha wałków ozrządu jest kosztowna??? :shock: W jaki sposób można sprawdzić, że z powyższymi podzespołami wszystko jest ok tak aby jeździć i spać spokojnie??? :roll:

pozdrawiam,

janisz

napinacz + łańcuch to ok 600zł - ori części. Mnie wymiana wyniosła z robocizną 1000zł ( poza ASO) więc tragedii nie ma.
Wszyscy mówią, że dieslowski klekot to norma i w sumie mają rację pod warunkiem, że twój silnik pracuje jak diesel na common railu czyli raczej delikatne cyka niż klekocze :D Jeśli na postoju masz chamskie klekotanie przypominające stare tdi to masz problem z napinaczem i łańcuchem.
Tutaj masz filmik jak NIE POWINIEN pracować
http://www.youtube.com/watch?v=tCyHTyMwwlo
A tutaj po wymianie
http://www.youtube.com/watch?v=-f_4Kp3QBM8
Charakterystyczne dla padniętego napinacza i łańcucha klepiącego jest to, że słychać ten dieslowski dźwięk w środku auta i to że staje się on słyszalny jak tylko silnik złapie temperaturę - tuż po rozruchu zimnego silnika tego dźwięku nie ma.
Jak wszystko jest zdrowe to w środku powinieneś słyszeć właściwie tylko lekki szum silnika.
stefdeath
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: CJSA
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Janisz_gd » 3 grudnia 2012, 23:59

stefdeath, no powiedzmy, że w środku słyszę wyłącznie szum silnika. martig, twierdzi, że wszystko jest ok z moim BWA. Niby moje świerszcze cykają tak jak jego :cfaniak:
Janisz_gd
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna