Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Czujnik temperatury cieczy

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Czujnik temperatury cieczy

Postprzez adamski » 5 czerwca 2014, 17:21

4752 - Coolant Temp Sensor at Radiator Outlet (G83) - sporadic 002 - Lower Limit Exceeded
6481 - Radiator Fan 2 (V117) - sporadic 002 - Lower Limit Exceeded

Wygląda na to, że czujnik jest uszkodzony. Czy ktoś wie gdzie go znajdę. Czy to jest na dole chłodnicy?
Silnik benzyna 2.0 FSI
adamski
Stella +
Stella +

Auto: seat
Silnik: CJXA 2.0

Reklama

Re: Czujnik temperatury cieczy

Postprzez Axee » 6 czerwca 2014, 11:31

adamski, jak byk jest napisane co i gdzie jest: "Coolant Temp Sensor at Radiator Outlet". Tak to ten na dole, przy kroccu z chlodnicy. Przed wymiana sprawdz rowniez osadzenie bezpiecznikow z wentylatora. Moze jakis styk sie nadpalil ... przez to te bledy.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez adamski » 9 czerwca 2014, 12:34

Usterka naprawiona, okazało się że kabel wtyczki czujnika był przecięty (miał izolację, ktoś grzebał wcześniej). Czujnik wymieniłem na nowy, kabel naprawiony. Na razie działa, tzn. nie wywala błędu. Pojeździmy zobaczymy. Czujnik znajdował się na dole po lewej stronie chłodnicy patrząc od dołu z dobrym dostępem.
adamski
Stella +
Stella +

Auto: seat
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Sebool2006 » 1 stycznia 2016, 13:39

Witam,
Problem może i nie z samym czujnikiem,ale blisko powiązany. Silnik 2.0 TFSI BWA na kompie brak błędów jakichkolwiek natomiast dzieje się to tylko przy porannym odpalaniu jak temperatura jest poniżej 0*C. Gdy przekręcam na zapłon wszystkie kontroli gasną odpalam silnik i chwilę popracuje jakieś 10 sekund i pojawia się coś takiego jak na filmiku https://www.youtube.com/watch?v=hU1u2c1wek8 . Płyn chłodzący w normie jest nie zauważyłem żadnych ubytków. Gdy zgaszę silnik i ponownie odpalę znów się to pojawia i tak jest z 3-4 razy i później normalnie wszystko jest aż do następnego dnia rano. Jak tylko temperatura na dworzu jest powyżej 0*C problem nie występuje.
Spadków mocy nie zauważyłem. Odrzuciłem czujnik temperatury choć może i on jest winowajcą,ale chyba gdyby był walnięty to by temperatura szalała mi na desce,a trzyma ją równo w 90*C.
Podpowiedzcie gdzie szukać przyczyny ?
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna