Witam
Jestem tu nowy próbowałem przeszukać tematy i wydaje mi się że nic nie znalazłem.
Wydawało mi się że stałem się szczęśliwym posiadaczem Leona, lecz on pokazuje całkiem co innego.
Mianowicie kupiony z przebiegiem 98kk od razu po kupnie zmiana paska PK oraz napinacza wraz z rolką. Wszystko sprawne aktualnie 110kk i pojawiło się delikatnie pukanie połączone tak jak by z ruchem obrotowym w okolicach nóg pasażera czyli na dole z prawej strony tylko na wolnych obrotach. Demontowałem Pasek PK aby wykluczyć alternator, kompresor klimy oraz napinacz. Mimo to nadal słychać.
Słuchając z kanału hałas wydobywa się z pod miski olejowej bądź z okolic miski od strony rozrządu na dole. Olej 5W-40 Valvoline Max Life wymieniany co 12kk, właśnie przyszedł czas na wymianę. Czy były w silnikach 2.0 TFSI BWA kłopoty z pompą oleju bądź z napędem pompy oleju ?
Proszę o pomoc.
Zaznaczam że nie robiłem w silniku kompletnie nic po za wyminą świec, wszystkich filtrów wraz z olejem, oraz paska PK wraz z napinaczem.
Słyszałem coś o popychaczu pompy paliwa oraz o jakimś DV o nagarze ale mimo tego że jestem mechanikiem do silniki TFSI są mi obce.
Pozdrawiam KUBA