Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon 1.4 TSI rano przez 5 sekund chodzi jak diesel

Wszystko co dotyczy silnika, przeniesienie napedu, modyfikacje...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Leon 1.4 TSI rano przez 5 sekund chodzi jak diesel

Postprzez megatapety » 2 czerwca 2019, 20:47

Witam,

Rano po uruchomieniu słychać jakby rolkę, silnik wtedy chodzi jak diesel (jest to zależne od obrotów silnika), trwa to kilka sekund, a późnej cisza przez cały dzień. Dzieje się to tylko i wyłącznie rano, co to może się kończyć?, z rozrządu?, przebieg 95000, rok 2011. Przebieg się wydaje być autentyczny, bo mam wydruk odkąd w Polsce zapisują przebiegi.
megatapety
Stella
Stella

Region: opolskie
Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna 1.4

Reklama

Re: Leon 1.4 TSI rano przez 5 sekund chodzi jak diesel

Postprzez Kanisz » 15 czerwca 2019, 23:55

Może to łożysko alternatora, kończący się rozrusznik/?
Lub rolka napinająca pasek /?
Olej dawno zmieniałeś /? Spr stan i czy nie jest za ciemny/?

Masz pasek czy łańcuch /?
Niektóre auta napedzane łańcuchem tak miały, że po odpaleniu chwilę to trwa zanim olej dotarł do napinacza łańcucha, wtedy zawsze bylo głośniej.

Ale jeżeli wcześniej tak nie bylo to może być napinacz do wymiany lub...

Już dawno pierwsze konstrukcje 1.4TSI miały takie problemy, że:
- mocniejszych 1.4tsi szwankowała pompa wody

- w słabszych 122KM itp do wymiany był Nastawnik Wałka Rozrządu, ponieważ też jest napełniany olejem.
Jak jest pusty wpada w drganie a VAG zastosował bolec, który sie zamyka jak ma ciśnienie wewnątrz tego nastawnika.
Jak nie ma ciśnienia to bolec powoduje że nie ma luzu w środku to samo bylo w VW i Audi, gdzie tam też zastosowali zmiany w nastawniku wałka rozrządu... Spr, albo zapytaj w ASO /?
Kanisz
Sport
Sport

Region: świętokrzyskie
Auto: Seat Leon ST 1.5TSi
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez gobo » 26 czerwca 2019, 11:56

Mam identycznie w CAXC. Diagnoza - napinacz rozrządu lub variator. Tak czy inaczej po niedzieli wymieniam całość, bo może być katastrofa. :? Szmelzwagen wypuścił zestaw naprawczy 03C198229C.

-- 26 czerwca 2019, 12:56 --

gobo napisał(a):Mam identycznie w CAXC. Diagnoza - napinacz rozrządu lub variator. Tak czy inaczej po niedzieli wymieniam całość, bo może być katastrofa. :? Szmelzwagen wypuścił zestaw naprawczy 03C198229C.

Już po robocie. Pierwsze wrażenie po odpaleniu na drugi dzień po nocy - bajka. Zobaczymy jak długo będzie cisza :-P
gobo
Stella
Stella

Region: dolnośląskie
Auto: Leon II
Silnik: CDLA 2.0

Postprzez megatapety » 27 czerwca 2019, 12:03

Witam,

Zamawiam cały zestaw rozrządu z poprawionym napinaczem, łańcuchem. Byłem na przeglądzie nic mi nie wykryli, ale jak pytałem to powiedzieli że bardzo dużo ich klientów z silniczkiem 1.4 TSI skarży się na to. Również wspomnieli o pompowaniu oleju i wadliwych napinaczach.
megatapety
Stella
Stella

Region: opolskie
Auto: Seat Leon
Silnik: benzyna 1.4

Postprzez Grotor46 » 10 lipca 2019, 11:55

Miałem to samo, kupiłem poprawiony zestaw rozrządu bezpośrednio od producenta. Lepiej nie kupować zamienników bo mają ponoć krótką żywotność. Cały zestaw z ASO to jakieś 900-1000zł, ale warto.
Ps. Wymiana w ASO kosztuje 2500zł także radzę znaleźć tańszą opcje. Mi znajomy który ma blokady rozrządu do tego silnika ogarnął temat za 700zł
Grotor46
Stella
Stella

Region: zachodniopomorskie
Auto: Leon II
Silnik: CDLA 2.0

Powrót do Leon 2 - Techniczne Benzyna