Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nowy panel klimatyzacji

Wszystko pozostałe co techniczne + inne mody np. xenon, zawias.....

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: Nowy panel klimatyzacji

Postprzez Toyo723 » 21 grudnia 2013, 16:53

tak wnioskuje bo sprawdziłem piny w kostkach :) no to zaraz ide zmienię i powinno być ładnie :P
Zobacz Profil
Toyo723
Stella
Stella
 
Posty: 16
Dołączył(a): 17 grudnia 2013, 18:46
Auto: Seat Leon 2 1.9TDi
Silnik: TDI pompowtryski PD

Reklama

Re: Nowy panel klimatyzacji

Postprzez Axee » 21 grudnia 2013, 18:35

Toyo723, a wczesniej slyszales jak sie wlacza? Musisz byc audiofilem chyba :D ... Podpowiem ... kompresor w Leonie 1P chodzi caly czas ... nie ma tam sprzegla elektromagnetycznego, ktore dolacza rolke napedowa do osi kompresora jak to bylo w Leone 1M. I tam dokladnie bylo slychac moment wlaczania sie klimy. W Leonie 1P oska kompresora kreci sie caly czas. Elementem sterujacym przeplyw czynnika jest zawor elektromechaniczny, ktory steruje moca kompresora od 0 do 100%, sterowanie jest plynne. Rowniez sterowanie wentylatorami jest plynne, czyli nie jak w przypadku 1M gdzie byly 2 biegi wentylatorow lub wylaczone. Aby sprawdzic dzialanie kompresora naljepiej porownac VAGiem prad zadany i prad zmierzony na zaworze elektromechanicznym. Rowniez warto sprawdzic warunki odlaczenia kompresora, w zimie czesto przyczyna nie dzialania jest za niska temperatura zewnetrzna.
Brak zmiany pinu 16 i 20 nie powoduje nie dzialania nowego panela, powoduje tylko, ze panel nie pamieta ustawien, bo jest odcinany po kluczyku od napiecia z akumulatora, a powiniec byc podpiety do napiecia na stale, po to zmiana kabli.
Pozdrawiam Axee® LCT


Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team
 
Posty: 4076
Dołączył(a): 30 stycznia 2008, 14:21
Lokalizacja: Gliwice
Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Re: Nowy panel klimatyzacji

Postprzez miroA3 » 21 grudnia 2013, 19:08

Dodam jeszcze ze jak chcecie w 1p zobaczyc czy sprezarka sie "wlacza" ( oczywsicie pracuje na biegu tak zwanym zerowym/jalowym caly czas, to co napisal Axee ) i dziala to pod VCDS mozna to zobaczyc w blokach silnika

Obrazek
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
miroA3
FR
FR
 
Posty: 1674
Dołączył(a): 5 kwietnia 2006, 09:09
Lokalizacja: Kraków
Region: małopolskie
Auto: FR 2.0 TSI
Silnik: CCZ 2.0

Re: Nowy panel klimatyzacji

Postprzez Toyo723 » 21 grudnia 2013, 20:19

Audiofil xD no jak słyszę głosy to bardziej schizofremik :p ale wracajac do tematu, odrazu jak auto zjechało z lawety to wyeniłem panel i nie patrzałem czy działą klima (mój błąd) ale ten odgłos to wziąłem z tego że w mojej Celice 2001 rok którą miałem tak się działo :P i w sprinterze którym jezdziłem :P, dzięki za wyprowadzenie z błędu. Człowiek uczy się całe życie :P
Zobacz Profil
Toyo723
Stella
Stella
 
Posty: 16
Dołączył(a): 17 grudnia 2013, 18:46
Auto: Seat Leon 2 1.9TDi
Silnik: TDI pompowtryski PD

Re: Nowy panel klimatyzacji

Postprzez Axee » 15 stycznia 2014, 17:07

pkonrad napisał(a):Jest nas 3, bo ja również poluje na nowy panel z grzanymi stołkami i powiem Ci, że ciężko taki dorwać na rynku wtórnym

Jak ktos chce panel z grzanym stolkiem to viewtopic.php?f=3&t=42584 :D
Pozdrawiam Axee® LCT


Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team
 
Posty: 4076
Dołączył(a): 30 stycznia 2008, 14:21
Lokalizacja: Gliwice
Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Re: Nowy panel klimatyzacji

Postprzez Frutii » 17 sierpnia 2014, 17:05

Panowie, żebym miał pewność: silniczek mam jeden, wg tego co pisał Axee (wolne piny w kostkach) więc wystarczy, że zamienię tamte 2 piny miejscami i wszystko będzie ok, czy trzeba jeszcze coś gdzieś męczyć?

Wysłane z Galaxy S5
Obrazek
Mój Leon<--Klik
first man, then machine..
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Frutii
Sport
Sport
 
Posty: 447
Dołączył(a): 6 października 2013, 11:19
Lokalizacja: Pyrzowice
Auto: A5 3.0 quattro
Silnik: inny

Re: Nowy panel klimatyzacji

Postprzez Blad » 15 maja 2016, 16:13

Podpięte już dawno, wszystko działa ale ostatnio zauważyłem dziwną rzecz. W poliftowym leonie diody na panelu są tak podświetlone, że za dnia idzie normalnie odczytać siłę nawiewu oraz temperaturę.
U mnie w przedlifcie z poliftowym panelem dane te widzę tylko na radiu, a podświetlenie panelu widzę nocą. Wtedy dopiero diody są widoczne. Za dnia nie jest się w stanie nic dostrzec.
Sprawdzone u mnie na 3 różnych panelach, w tym ten - który w polifcie działa jak opisałem.

Co można zrobić, żeby to podświetlenie działało jak powinno?
Zobacz Profil
Blad
Signo
Signo
 
Posty: 195
Dołączył(a): 4 października 2014, 08:54
Auto: Cupra290
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Nowy panel klimatyzacji

Postprzez facet02 » 28 lipca 2017, 05:47

Axee napisał(a):
pkonrad napisał(a):
untaztood napisał(a):Czy dzięki nowemu panelowi parametry klimy wyświetlają się na RNS/RCD?

Tak

Pod warunkiem, ze ma sie zamontowana dodatkowo w miare nowa bramke CAN.
untaztood napisał(a):Gdzie w starym panelu znajduje się czujnik temperatury? Ktoś, kiedyś na forum napisał że w środku, zaraz nad radiem. Czy to prawda?
Czujnik temperatury wewnetrznej znajduje sie na starym panelu pomiedzy przyciskami + i - predkosci nawiewu. Na nowym to ta kropka posrodku.


Pytanie , jeśli pojawia się parametry na RNS/RCD to na MFD2 też to zobaczę :?: Mam MFD2 u siebie a niestety nie mam pewności odnośnie wyświetlanych informacji po zmianie panelu.

Rozumiem że z bramka CAN to będzie loteria , zadziała lub też nie zadziała , czy można sprawdzić to wcześniej :?:
Zobacz Profil
facet02
Sport
Sport
 
Posty: 896
Dołączył(a): 5 września 2016, 16:10
Region: zagranica
Auto: Leon
Silnik: inny

Re: Nowy panel klimatyzacji

Postprzez Qrczaq » 30 lipca 2017, 18:24

MFD2 nie wyświetli parametrów z klimy.
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Qrczaq
TopSport
TopSport
 
Posty: 1142
Dołączył(a): 14 listopada 2011, 18:36
Lokalizacja: Poznań
Auto: EVO X FE
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Nowy panel klimatyzacji

Postprzez Kaspoll1988 » 1 grudnia 2017, 00:36

Blad napisał(a):Podpięte już dawno, wszystko działa ale ostatnio zauważyłem dziwną rzecz. W poliftowym leonie diody na panelu są tak podświetlone, że za dnia idzie normalnie odczytać siłę nawiewu oraz temperaturę.
U mnie w przedlifcie z poliftowym panelem dane te widzę tylko na radiu, a podświetlenie panelu widzę nocą. Wtedy dopiero diody są widoczne. Za dnia nie jest się w stanie nic dostrzec.
Sprawdzone u mnie na 3 różnych panelach, w tym ten - który w polifcie działa jak opisałem.

Co można zrobić, żeby to podświetlenie działało jak powinno?
Podłączam sie pod pytanie. Coś trzeba zmienić by świeciło jak w polifcie?

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka
Zobacz Profil
Kaspoll1988
Stella +
Stella +
 
Posty: 67
Dołączył(a): 29 września 2015, 14:00
Auto: Seat Loen 1P FR
Silnik: BMN 2.0

Re: Nowy panel klimatyzacji

Postprzez Qrczaq » 11 grudnia 2017, 11:07

Nowszy bordnetz i kodowanie pod to, żeby samochód wiedział, że jest jasno i widno (dzień i noc)
2011-2017 Seat Leon 1P Cupra 450HP/560NM
2017- Mitsubishi Lancer Evolution X Final Edition 3xxHP/4xxNM
2018- Seat Ibiza SC 6J FR 1.4 TSI 2xxHP/3xxNM

Start spod świateł i rolka na obwodnicy to nie upalanie.
Mocna fura nie znaczy sportowa.
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Qrczaq
TopSport
TopSport
 
Posty: 1142
Dołączył(a): 14 listopada 2011, 18:36
Lokalizacja: Poznań
Auto: EVO X FE
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Nowy panel klimatyzacji

Postprzez Arczii » 11 grudnia 2017, 11:13

Qrczaq napisał(a):Nowszy bordnetz i kodowanie pod to, żeby samochód wiedział, że jest jasno i widno (dzień i noc)



A z którego roku dokładniej ? Może jakiś numer .?
Zobacz Profil
Arczii
Sport
Sport
 
Posty: 570
Dołączył(a): 8 lutego 2014, 17:58
Lokalizacja: PL
Auto: Leon
Silnik: turbo diesel inny

Re: Nowy panel klimatyzacji

Postprzez Qrczaq » 11 grudnia 2017, 16:22

Załóż od Cupry R poliftowej i będzie banglało
2011-2017 Seat Leon 1P Cupra 450HP/560NM
2017- Mitsubishi Lancer Evolution X Final Edition 3xxHP/4xxNM
2018- Seat Ibiza SC 6J FR 1.4 TSI 2xxHP/3xxNM

Start spod świateł i rolka na obwodnicy to nie upalanie.
Mocna fura nie znaczy sportowa.
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
Qrczaq
TopSport
TopSport
 
Posty: 1142
Dołączył(a): 14 listopada 2011, 18:36
Lokalizacja: Poznań
Auto: EVO X FE
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Re: Nowy panel klimatyzacji

Postprzez Tomix2505 » 23 sierpnia 2018, 21:50

Witam odsiweże temat zamontowalem panel z polifta. Czy rozwiązał ktoś problem z słabym podświetleniem?
Zobacz Profil
Tomix2505
Stella
Stella
 
Posty: 3
Dołączył(a): 23 sierpnia 2018, 21:44
Region: mazowieckie
Auto: Leon mk2
Silnik: BFQ 1.6

Re: Nowy panel klimatyzacji

Postprzez k_aamil » 23 sierpnia 2018, 22:27

Tomix2505 napisał(a):Witam odsiweże temat zamontowalem panel z polifta. Czy rozwiązał ktoś problem z słabym podświetleniem?


Podpinam się. Jest to mega uciążliwe jeśli nie widać czym się steruje. Wymiana bordnetz na BCM z lifta ma pomoc? Skad panel wie czy jest jasno czy ciemno? Może da się to podłączyć pod przełącznik świateł?
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
k_aamil
Stella
Stella
 
Posty: 10
Dołączył(a): 26 października 2015, 09:43
Lokalizacja: Pszczyna
Auto: Leon 1P
Silnik: BLS 1.9

Re: Nowy panel klimatyzacji

Postprzez Tomix2505 » 4 października 2018, 20:03

Up
Zobacz Profil
Tomix2505
Stella
Stella
 
Posty: 3
Dołączył(a): 23 sierpnia 2018, 21:44
Region: mazowieckie
Auto: Leon mk2
Silnik: BFQ 1.6

Re: Nowy panel klimatyzacji

Postprzez Premo » 6 października 2018, 16:40

Tylko i wyłącznie wymiana bordnetz na BCM zaradzi.
Zobacz Profil
Premo
Stella +
Stella +
 
Posty: 83
Dołączył(a): 24 listopada 2014, 16:49
Auto: Leon 1P
Silnik: BWJ 2.0

Re: Nowy panel klimatyzacji

Postprzez piotrek233 » 5 listopada 2018, 22:27

Posiada ktoś numer ramki poliftowej bo niestety w moim ASO nie ogarniają takich spraw...
Zobacz Profil
piotrek233
Stella
Stella
 
Posty: 28
Dołączył(a): 28 grudnia 2015, 15:20
Region: śląskie
Auto: Leon 1P Cupra
Silnik: BWJ 2.0

Re: Nowy panel klimatyzacji

Postprzez barto128 » 1 grudnia 2018, 22:02

Premo napisał(a):Tylko i wyłącznie wymiana bordnetz na BCM zaradzi.


A nie przypadkiem licznik steruje jasnością podświetlenia w aucie poprzez wbudowany czujnik natężenia światła ?? Bo niby skąd sam BCM będzie wiedział jak mocno ustawić natężenie podświetlenia, a czujnik światła i deszczu to opcja i nie wszędzie był montowany.
Obrazek
Seat Leon 1M Sport 1,9 TDI ASV 132,6 KM / 288,7 Nm 2013 - 2017
Seat Leon 1P FR 2017 - ... ;)

https://www.facebook.com/leonWoznyGarage/
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
barto128
Signo
Signo
 
Posty: 176
Dołączył(a): 5 kwietnia 2013, 19:33
Lokalizacja: Giżycko/Kę3yn/Olsztyn
Region: warmińsko-mazurskie
Auto: Leon FR
Silnik: BMN 2.0

Re: Nowy panel klimatyzacji

Postprzez untaztood » 11 grudnia 2018, 19:45

https://www.briskoda.net/forums/topic/2 ... -to-prefl/

Tu jest sposób na dwa silniczki obiegu zamkniętego i nowy panel klimatyzacji. Nie testowane :)
Zobacz Profil
Avatar użytkownika
untaztood
FR
FR
 
Posty: 1585
Dołączył(a): 15 czerwca 2008, 01:07
Auto: Superb
Silnik: CDAA 1.8

Poprzednia strona

Powrót do Leon 2 - Tuning - Warsztat

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość