Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

problem z ogrzewaniem

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

problem z ogrzewaniem

Postprzez tomzi » 22 grudnia 2008, 16:44

Witam
Na wstępie przepraszam admin że znów zakładam nowy wątek ale to leonik wyprawia to .......mnie trafia ale do rzeczy
Mam ciągłe problemy z ogrzewaniem a mianowicie na wolnych obrotach powietrze z nawiewów jest ledwo letnie żeby nie powiedzieć że zimne, jak tylko zwiększę obroty nawet 1, 5 tys obr to po chwili leci gorące w kabinie upał O co tu chodzi ręce mi już opadają jeżdzę po mechanikach i kasę wywalam a zero poprawy Wymieniłem już pompę wody, czujnik temperatury, sprawdzona drożność nagrzewnicy, chłodnicy, nowy płyn wymieniony zero ubytków, nowy filtr kabinowy a poprawy zero, dodam że autko nie kopci nic się z nim nie dzieje Jeszcze pozostał termostat ale wątpię żeby on miał coś do tego bo temperatura na wskaźniku w całym zakresie pracy niemal idealnie 90* Silnik temp 90 osiąga po ok 5-7 km jazdy, w oleju nie ma śladów płynu pod korkiem nie ma majonezu A ogrzewanie jak nie działało tak nie działa ręce opadają już szlak trafia po jeżdzę po kolejnych mechanikach a poprawy zero, tylko kasa z kieszeni idzie
Pomóżcie proszę bo zaczynają mnie nachodzić myśli aby się pozbyć leonika ale szkoda go trochę Jestem normalnie bezradny a zima zapasem
Może nasi są na forum ludzie co rozwikłają powody tego może to termostat jednak ale nie znam się za bardzo Pomożcie PLIS
Dziękuję za pomoc
tomzi
Sport
Sport

Auto: Leon 1,9 TDi

Reklama

Re: problem z ogrzewaniem

Postprzez wojciechu » 22 grudnia 2008, 19:58

Też się za bardzo nie znam ale pierwsze co bym zrobił to sprawdził właśnie termostat
Obrazek
wojciechu
Signo
Signo

Auto: Seat Leon FR

Postprzez tomzi » 22 grudnia 2008, 22:34

zauważyłem jeszcze że jak odpalę zimny silnik to po 3-4 minutach górny wąż od chłodnicy nagrzewa się
tomzi
Sport
Sport

Postprzez sleeper » 22 grudnia 2008, 23:07

tomzi, szukamy!! - tu zajrzyj:
viewtopic.php?t=6170
SKODA Octavia RS TSI
Obrazek
sleeper
Ex LeonClub Team

Region: wielkopolskie
Auto: Octavia RS
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez tomzi » 30 grudnia 2008, 18:48

Wymieniłem termostat i zero zmian
Nie wiem już co robić ogrzewania jak nie było ma wolnych obrotach tak nie ma
tomzi
Sport
Sport

Postprzez siara » 30 grudnia 2008, 19:31

Hej
Słuchaj. (a raczej czytaj :)) )
Jak sprawdzałeś nagrzewnicę, wyciągałeś ją na zewnątrz? Może być częściowo drożna, nie oddawać ciepła.
Może być zapchana lub zapowietrzona.
Z kumplem, co prawda w oplu vektrze B 2.0 benz., mieliśmy bardzo podobny przypadek.
A wiesz co pomogło?

Dwukrotne przepłukanie układu chłodniczego pół na pół woda z octem pomogło. Jak ręką odjął. Też nie pomagało ani odpowietrzanie ani przedmuchanie sprężonym powietrzem.
Działa do dziś już prawie dwa lata.
Jak dostaniesz się od zewnątrz do nagrzewnicy - jeśli masz pokrętła to kręcąc ciepło-zimno będziesz widział czy klapka się otwiera (właściwie zobaczysz tylko wajchę.
Jeśli przepłukanie nic nie da to wyjmij nagrzewnicę, nalej do niej wrzątku i dotknij. Zobaczysz czy oddaje prawie całe ciepło od wrzątku.

Pozdro
VW Touran 1.9TDi Highline 1T1H11 AVQ Bordowy metalic :)

Mój Leon -> http://www.dropshots.com/siara#albums/S ... L%20Syncro
siara
Signo
Signo

Auto: VW Touran 1T1H11

Postprzez tomzi » 7 stycznia 2009, 19:27

już chyba wiem co jest grane
Dziś odpaliłem auto po 2 dniowym postoju w garażu. Najpierw odkręciłem korek od zbiorniczka wyrównawczego odpaliłem i kilkanaście sekund po odpaleniu ze zbiorniczka delikatnie wydobywał się biały dymek i bulgotało, choć płyn był zimny i silnik też. Więc chyba jednak uszczelka pod głowicą puszcza spaliny bo nic inego nie może być. Cały czas jak chodził silnik ze zbiorniczka wydobywał się biały dymek a raczej nie jest to normalne
Kurcze jest to czego się obawiałem

[ Dodano: Nie 11 Sty, 2009 ]
I niespodzianka
Dziś zrobiłem trasę około 400 km i auto zaczęło grzać Fakt że jeszcze to nie jest to co powinno być ale jest lepiej a nic jeszcze przy nim nie robiłem Dziwne jest to że stojąc lekko pod górkę grzeje lepiej a z górki słabiej
Jakieś cuda
tomzi
Sport
Sport

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne