Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Kontrola po wymianie rozrzadu.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Kontrola po wymianie rozrzadu.

Postprzez Runner79 » 29 maja 2009, 09:39

Witam!

Wczoraj wymienialem rozrzad - wszystko ok, wydaje mi sie tylko, ze silnik troche bardziej drga. Ale moze to zludzenie, albo inaczej przykrecone poduszki...

Pytanie moje - czy duzo rozbierania mnie czeka, zeby skontrolowac ten wymianieony rozrzad? Ile czasu trzeba bedzie na to poswiecic i co rozbierac? Chodzi mi o sprawdzenie czy ustwili punktu kontrolne tak jak trzeba itp.

Dodam, ze silnik 1.6 BCB 16V

Pozdr
Runner79
Runner79
Signo
Signo

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Kontrola po wymianie rozrzadu.

Postprzez bdbartek » 29 maja 2009, 10:16

Chyba jak wymieniali Ci rozrząd dali Ci gwarancje w jakieś formie ?

Nie wiem czy warto żebyś się za to sam zabierał i poprawiał po mechaniku jeśli średnio się znasz.

Jak masz wątpliwości co do tej roboty to wróć do tego serwisu / warsztatu :piwko:
Wstąpił we mnie zwierz, szkoda że leniwiec ...

Obrazek
bdbartek
Signo
Signo

Auto: Leon ASV TDI

Postprzez peter174 » 29 maja 2009, 10:18

sorki za OT ... ale gdzie ty te auto dawales do serwisu ?? serwis kosiarek ;)
Podpis niezgodny z regulaminem /usunięto Admin
peter174
Sport
Sport

Auto: Toledo ASZ

Postprzez grzechu83 » 29 maja 2009, 10:26

bdbartek napisał(a):Nie wiem czy warto żebyś się za to sam zabierał i poprawiał po mechaniku jeśli średnio się znasz.

Dokładnie, lepiej tam nic już nie rozbieraj. Jedyne co możesz sprawdzić to poduszkę - czy jest dobrze przykręcona, nie ustawiona jakoś nietypowo. To możesz zrobić bez żadnego rozbierania czegokolwiek.
grzechu83
Signo
Signo

Auto: BCB + BRC

Postprzez Runner79 » 29 maja 2009, 10:28

No nie - mechanik samochodowy. Zwyczajnie chcialbym sprawdzic czy wszystko jest ustawione jak nalezy. Wiem, ze gosc sie na tym zna. Natomiast widzialem, ze pracuje u niego 3 mlodych chlopakow, a to bylo moje a nie ich auto. Wiec w sumie moze im to byc ryba. Strzezonego Pan Bog strzeze. Wiec zwyczajnie chcialbym byc na 100 % pewny, ze zrobili to jak nalezy.
Runner79
Signo
Signo

Postprzez slawo80 » 29 maja 2009, 18:19

Runner79
Mówiąc że silnik drga masz na myśli to że słychać taki jakby stukot przy ruszaniu na niskich obrotach? U siebie zauważyłem podobny objaw po wymianie rozrządu.
slawo80
Signo
Signo

Auto: Seat Leon TDI ASV

Postprzez Runner79 » 29 maja 2009, 21:44

Moze to tylko zludne odczucie, ale mam wrazenie, ze wczesniej silnik spokojniej pracowal.
Przed wymina na biegu jalowym ciezko bylo zauwazyc ruch obudowy filtra powietrza/oslony silnika - teraz widac drgania. No i nie bylo slychac takiego klekotu jak u diesla, z tym o wiele wiele ciszej - trzeba sie naprawde wsluchac. Ale nie pamietam takiego odglosu z przed wymiany. Niestety kusi mnie podjechac jeszcze do jakiegos mechanika/serwisu i sprawdzic jak to wszystko jest ustawione. Czytalem historie "o jednym zabku" itp. Dlatego pytanie ile czasu zajmie gosciowi posciaganie odpowiednich czesci i sprawdzenie wszystkiego. Plus ile sobie za to moze policzyc. Ja za sama wymiane zaplacilem 220 PLN.

Pozdr
Runner79
Runner79
Signo
Signo

Postprzez kamil-leon » 29 maja 2009, 23:23

Runner79 napisał(a):za sama wymiane zaplacilem 220 PLN

Noto ładnie żeś zatańczył :zdziwko: :mruga:

Wychodzi na to, że usługa w tym warsztacie nie jest adekwatna do kosztów robocizny, bo skoro tyle zapłaciłeś i masz wątpliwości, czy wszystko jest dobrze, a masz podejrzenia, że jednak nie to zmieniaj wachowców nim będzie za późno :yes:
Obrazek
kamil-leon
Sport
Sport

Auto: Audi A4 [B8]

Postprzez Runner79 » 30 maja 2009, 16:55

Dzis bylem zapytac w Komocie ile bedzie mnie kosztowalo sprawdzenie mojego rozrzadu po wymianie. Udalo mi sie dorawc jednego mechanika na placu, przedstawilem jak sprawa wyglada i stwierdzil, ze byc moze jest to kwestia przykrecenia poduszki silnika. Cos wspominal o jakims polozeniu "zero", ale nie wiem do konca skad on bedzie wiedzial, jak ta poduszka byla ustawiona przed wymiana rozrzadu. No i ew. sprawdznie rolek i naciagow paska tez bierze pod uwage. Stwierdzil, ze zajmie to od 1 do 2 h. Poszedlem do goscia, u ktorego trzeba sie umawiac, a ten, ze kontrola poduszek, co szumnie nazwal diagnostyka kosztowac mnie bedzie do 100 zl :zdziwko: (mysle, za odkrecenie paru srub tyle kasy ...) No i sprawdznie rozrzadu kolejne 150 mniej wiecej. Ludzie - co za czasy :) A wspomnial ile czasu to zajmie i strzelil, ze 3 do 6 godzin. Im tam sie chyba placi za roboczogodziny a nie za to co sie naprawia... Moze ktos jest w stanie polecic jakis porzadny warsztat w okolicach Cieszyna, Bielska, Pszczyny, Czechowic. Jak bedzie trzeba to i na slask sie wybiore, byle tylko byl ktos solidny i profesjonalny. Dzieki z gory!

Pozdr
Runner79
Runner79
Signo
Signo

Postprzez Kashier » 31 maja 2009, 12:31

a napisz kolego u jakiego mechanika byles z tym rozrzadem ? ja tez sie wybieram wkrotce u Tadeusza Tyrny w harbutowicach. Wszystko do tej pory robie u Tadka Wrzecionko w ustroniu ale rozrzad chce do Tyrny..
Kashier
Sport
Sport

Auto: Leon 1M

Postprzez Runner79 » 31 maja 2009, 13:14

Rozrzad robilem u goscia w Cieszynie - Miro Serwis na Hallera. Swoja droga slyszalem, ze Tyrna jest bardzo dobry, ale ostatnio cos znajomy narzekal, ze gosc go troche zlal i nie zrobil mu wszystkiego o co ten go prosil... Ale caly czas wczesniej sobie go chwalil, ze tylko robi VW i ma w tym spore doswiadczenie.
Runner79
Signo
Signo

Postprzez Kashier » 31 maja 2009, 13:17

gosciu olewa - prawda. Poprostu ma mase klientow. Wazne ze jest dobry i dlatego ma mozliwosc wyboru klientow :) Sam mam jako takie dojscie , to mnie przyjmuje.
Kashier
Sport
Sport

Auto: Leon 1M

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne