Mam zamiar coś pogrzebać w weekend przy aucie i będę musiał zdjąc pas przedni (wzmocnienie). Proszę napiszcie co i gdzie trzeba odkręcić . Chodzi mi tu głównie o chłodnice i wentylatory. Jak to jest mocowane ? Co trzeba zrobić? Mam silnik 1.6 16V AUS. Dzięki
Leoś 1.6 16V AUS ---------------------------------------
pozdrawiam
Tomek
Wentylatory są mocowane do chłodnicy więc nie ma potrzeby ich demontażu, chłodnica natomiast jest mocowana do wzmocnienia za pomocą poduszek gumowo-plastikowych. Te poduszki sa przykręcane do wzmocnienia. Jak zdejmiesz zderzak to bedziesz wiedział co i jak... to bardzo proste. Aby zdjąć wzmocnienie musisz odkrecić górne śruby oraz te, które mocują wzmocnienie do podłużnic. I o ile dobrze pamiętam trzeba odczepić plastik kanału powietrznego od wzmocnienia - jest mocowany chyba za pomocą 2 spinek.
Nie pas od chłodnic tylko chłodnice od pasa Musisz popatrzeć, ale wydaje mi się, że nawet nie będziesz musiał wyjmować chłodnic ze wzmocnienia - odepnij tylko kostki i przewody i całość ze wzmocnieniem będziesz mógł wyjąć oczywiście po odkręceniu górnych śrub mocujących i tych na podłuznicach.
hmm wyjmowałem chłodnice cieczy chłodzącej bez rozpinania klimy w leo 1.6 8v i szczerze mówiąc przewalone. po pierwsze zeby dostac sie do mocowań trzeba zdjąc zderzak i wymontować lampy ( za lampami są śruby do odkręcenia chłodnic) Potem trzeba odkręcic wentylatory i je wygrzebać odkręcic chłodnice wody od klimy i jakos na tej małej przestrzeni jąwyciągnąć. Wiadomo ze dużo łatwiej jest rozpiąc klime i wyjąc wszystko z przednim pasem..