Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Elektryczne szyby z tyłu

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Elektryczne szyby z tyłu

Postprzez tomzi » 12 listopada 2009, 22:19

Witam
Proszę o nieusuwanie tego tematu. Chciałbym zgromadzić tu wszelkie informacje na temat montażu szyb elektrycznych z tyłu. Proszę o nanoszenie ewentualnych poprawek bo elektrykiem to nie jestem ale chciałbym zrobić to samodzielnie. Więc tak po krótce zrobiłem schemat instalacji elektrycznej jaką trzeba wykonać proszę tych co ogarniają to lepiej o naniesienie poprawek.
Schemat:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9ad ... a6184.html
A więc tak do drzwi tylnich trzeba pociągnąć kable +12V oraz masę.Można wyłapać to przed przełącznikiem sterowania szyby przednich drzwi, który już mamy fabrycznie. Kable ciągniemy do przełącznika sterowania szyby w tylnych drzwiach który musimy dokupić a następnie z przełącznika do silniczka, który też musimy dokupić. Aby otwierać szyby tylnie przez kierowcę robimy identycznie tyle że przełącznik strowania szyby tylnej mamy w drzwiach przednich. I teraz lista potrzebnych części:
Silniczek: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/30e ... 2b62b.html
Przełącznik dla przednich drzwi: http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/403 ... f880e.html
Przełącznik dla tylnich drzwi:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/df83dcd7c6976aa9.html
Dodatkowo potzrebujemy jeszcze nowy boczek drzwiowy

I teraz mam prośbę do wszytkich o uzupełnienie tego opisu oraz listy potrzebnych części, ponieważ nie jestem pewien czy to wszystko. Bardzo pomocne byłoby opisanie poszczególnych kabli od czego co odpowiada zarówno we wtyku do silniczka oraz przy kostce przełącznika drzwi z przodu.
Myślę że powyższy opis przyda się dla tych którzy mają korbki z tyłu tak jak ja a chcieliby samemu założyć elektrykę. Ja na pewno podzielę się fotkami z montażu.
tomzi
Sport
Sport

Auto: Leon 1,9 TDi

Reklama

Re: Elektryczne szyby z tyłu

Postprzez Damianjg » 1 stycznia 2010, 17:55

Damianjg
Stella +
Stella +

Auto: Skoda Octavia ASV

Re: Elektryczne szyby z tyłu

Postprzez Axee » 1 stycznia 2010, 23:25

tomzi, troche bzdury piszesz ...

Aby zmienic sterowanie szyb z dwoch na cztery trzeba miec pojecie jak to dziala w obydwoch przypadkach.
Zaczne od tego, ze sterowanie szybami jest realizowane po CANie, wlacznik ruchu szyby w danych drzwiach laczy sie ze sterownikiem szyby, ktory jest w silniczku el. szyby w danych drzwiach, a sterownik przy silniczku laczy sie po CANie z modulem komfortu. Zatem lokalnie podlaczajac +12V i mase, wlacznik lokalny bedzie otwieral lub zamykal okno, niemniej jednak sterowanie z drzwi kierowcy nie jest juz takie proste.
Podobnie jest z centralnym zamkiem, z tym ze centralny zamek wystepuje we wszystkich drzwiach niezaleznie czy sa el. szyby z tylu czy ich nie ma.
W aucie w ktorym sa dwie przednie el. szyby, przednie zamki podlaczone sa do sterownika w silniczku el. szyb, zatem sa sterowane po CANie, tylne zamki podlaczone sa zas bezposrednio do modulu komfortu. W aucie w ktorym sa cztery elektryczne szyby sterowanie wszystkimi centralnymi zamkami odbywa sie po CANie, poprzez sterownik silniczka w kazdych drzwiach, zamek podlaczony jest do sterownika silniczka, a ten po CANie laczy sie z modulem komfortu.
Przerabiajac instalacje el. z dwoch na cztery elektryczne szyby nalezy przerobic tylne drzwi lewe i prawe, oraz drzwi kierowcy:
1. Wymienic blache z prowadnikami recznymi na blache z prowadnikami i silniczkiem elektrycznym.
2. Wymienic wiazke drzwi tylnych na taka pod el. silniki szyb.
3. Przerobic instalacje auta do tylnych srodkowych slupkow, gdzie laczy sie wiazka tylnych drzwi z instalacja auta.
4. Przerobic lub wymienic boczki tylne i dolozyc el. wlaczniki sterowania szyb w drzwiach tylnych.
5. Przerobic lub wymienic boczek drzwi kierowcy, wymienic panel sterowania szybami w drzwiach przednich na taki pod 4 szyby i lusterka (bez lusterek nie wystepuje)
6. Wymienic wiazke drzwi kierowcy pod sterowanie 4 szybami lub uzupelnic brakujace polaczenia pomiedzy panelem sterowania szybami, a silniczkiem.
7. Przekodowac modul komfortu pod 4 el. szyby.

Ad. 3. Poniewaz sygnaly do zamka leca bezposrednio od modulu komfortu nalezy odciac wiekszosc sygnalow w przewodach z kostki w slupku srodkowym i pociagnac rownolegle sygnaly od drzwi przednich czyli od kostki w slupku przednim. Mozna w tym celu wykorzystac istniejace okablowanie odpowiednio je przecinajac i laczac, oraz dolozyc brakujace zyly.

Nalezy rowniez pamietac o dokupieniu odpowiednich silniczkow tylnych szyb, auto immo2: modul komfortu 1J0959799xx, silniczki 1J495981Xx; auto immo3: modul komfortu 1C0959799x, silniczki 1C095981Xx.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne