Witam mądre głowy.
Mam następujący problem z klimatyzacją automatyczną w moim Tolku.
Po wizycie w serwisie klimatyzacji i uzupełnieniu czynnika stwierdzono szczelność instalacji i wszystko powinno grać. Kompresor ładnie się załącza. ALE powietrze nie jest chłodzone - dalej wieje ciepłym.
Filtr pyłkowy jest nowy.
Zdiagnozowałem sobie klimę - nie wyrzuca błędów działania. Jedyne co się okazuje to przy kontroli obrotów kompresora (opcja diagnostyczna 28c) wyskakuje błąd:
4.3 "Czujnik temperatury w kanale świeżego powietrza, czasem przerwa"
Wyszukałem że powinien to być czujnik o numerach OEM: 1H0 907 543 A
W intercarsie jest on opisany jako czujnik temperatury wewn.
Mam rysunki gdzie jest on zamontowany w kanale powietrza ale nie mam pojęcia jak się do niego dostać w samochodzie - nie wiem w którym to będzie miejscu.
Proszę o pomoc:
1) czy dobrze namierzyłem odpowiedni czujnik?
2) czy będę w stanie samodzielnie go wymienić?
3) jeśli tak to jak mogę się dostać do tego czujnika - gdzie go szukać w samochodzie?
4) ile on może kosztować bo nie widzę nigdzie cen?
5) czy ktoś miał już podobny problem?
Proszę o konkretne pomysły/wyjasnienia.
Pozdrawiam.
[ Dodano: Sro 12 Maj, 2010 ]
No i niestety nie znalazły się żadne mądre głowy... musiałem sobie poradzić sam.
Kilka słów sprostowania.
Kod błędu klimy 4.3 dotyczy czujnika G89 - czyli element OEM w moim Tolku nr:
1J0 907 543B (z tego co zdążyłem się zorientować pasują również inne nr np 1K0 907 543A) mniejsza o to.
Dogłębnie przeszukując zasoby internetu dowiedziałem się że:
czujnik znajduje się tuż pod filtrem pyłkowym i klapą sterującą przepływem.
Dostęp do niego możliwy jest dopiero po zdemontowaniu schowka przed pasażerem, a żeby znaleźć sam czujnik trzeba nieco pogmerać w głębi pod kokpitem. Po wymontowaniu czujnika klimatyzacja wskazuje błąd 4.1
Właśnie zamówiłem sobie ten czujnik wiec gdy już będę go montował postaram się napisać krótki instruktaż wraz z fotkami.
[Koszt czujnika na allegro (używka) z przesyłką ok. 50zł]