Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Domykanie szyb z kluczyka?? Zagadka:)

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Domykanie szyb z kluczyka?? Zagadka:)

Postprzez Wotti » 18 czerwca 2009, 11:59

Witam serdecznie,
to mój pierwszy temat na forum i mam nadzieję że nie przeoczyłem podobnego starego tematu:) Szukajki używałem:P

Mianowicie po zakupie Leona (a było to 3 dni temu) działało otwieranie i domykanie szyb kluczykiem poprzez zamek (tzn kluczyk w lewo, klik, otwarcie zamka, i po przekręceniu do pozycji _ szyby sie otwierały, analogicznie w drugą stronę się zamykały).
Wszystko było by ok ale podczas montażu wzmacniacza w bagażniku musiałem podpiąć się pod + akumulatora no i niechcący na chwile się odłączyły bezpieczniki te co są na górze akku.. po tej operacji przestało działać otwieraie/domykanie.
Dodam że przewertowałem instrukcje i jest tam napisane że trzeba dwa razy zamknąć samochód i sie uaktywnia domykanie, ale jak bym nie próbował zamykać to to dalej nie działa:(

Proszę o jakąś pomoc..

PS. Ma ktoś patent na przeciągnięcie plusowego kabla do wzmaka przez ścianę grodziową? tzn między silnikiem a kabiną, tak żeby nie rozbierać pół samochodu?:>

Pozdrawiam!
Wotti
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon Mk1

Reklama

Re: Domykanie szyb z kluczyka?? Zagadka:)

Postprzez Arci9 » 18 czerwca 2009, 13:10

Wotti napisał(a):Dodam że przewertowałem instrukcje i jest tam napisane że trzeba dwa razy zamknąć samochód i sie uaktywnia domykanie, ale jak bym nie próbował zamykać to to dalej nie działa:(

trzeba zsynchronizować kluczyk.O ile mnie pamięć nie myli robi się to tak.
Otwierasz auto, wkładasz jeden kluczyk do drzwi a drugi do stacyjki i zamykasz jednocześnie auto z kluczykiem który jest włożony do stacyjki.
Też powinno to być opisane w manualu.

A kabel plusowy możesz z grodzi na wysokości aku przepchnąć przez otwór , który jest ori zaślpiony taką gumową uszczelką, niestety nie obędzie się bez demontarzu plastiku pod kierą ;)
były Leonowiec ;-)
powrót do korzeni
Arci9
Sport
Sport

Auto: SuperB Kombi

Postprzez belzi » 18 czerwca 2009, 22:32

Musisz zrobic proedure otwarcie wszystkich szyba na maxa, a pozniej zamkniecie i tak z 2 razy, powinno wszystko znow zaczac dzialac

BTW bylo juz to gdzies na forum

Wotti napisał(a):Ma ktoś patent na przeciągnięcie plusowego kabla do wzmaka przez ścianę grodziową? tzn między silnikiem a kabiną, tak żeby nie rozbierać pół samochodu?

Jest takie miejsce kolo pedala hamulca albo sprzegla ;)
powered by ECUProject®
A4 + Yamaha WR450F + Yamaha FZ8
Obrazek
belzi
Cupra
Cupra

Auto: A4 + WR450F + FZ8

Postprzez Wotti » 19 czerwca 2009, 07:12

Pierwszy jak i drugi sposób nie działa:( nie wiem o co chodzi, wczoraj pokombinowałem z dwoma kluczykami a dzisiaj jadąc do pracy otwierałem i zamykałem wszystkie okna na raz parę ładnych razy i też nic:( chyba wybiorę się do ASO albo znajdę kogoś z VAGiem:)

Co do kabla + to dzisiaj może coś powalcze:) ale to trzeba ten kabel jakoś na siłę pchać czy jest jakiś patent?:) w moim byłym daewoo espero to było pół sekundy roboty bo była spora zaślepka na wiązkę kabli akurat tam gdzie potrzeba:D ale Leonek jest wygłuszony itp i trudność wzrasta:D

Dzięki za odpowiedzi szybkie!
Wotti
Stella +
Stella +

Postprzez Arci9 » 19 czerwca 2009, 08:13

a może odłącz aku na parę minut (chyba 15!) i niech się zresetuje....może coś pomoże..:)
były Leonowiec ;-)
powrót do korzeni
Arci9
Sport
Sport

Postprzez Wotti » 19 czerwca 2009, 09:29

Odłączałem akku na pierwszym miejscu na jakieś pół godzinki i pupa:(

Dzwoniłem do Seata Kometa w Wawce i mogą oczywiście to zrobić za 110 zł.. kodowanie kluczyka to sie nazywa..

Pozdrawiam
Wotti
Stella +
Stella +

Postprzez elias26 » 19 czerwca 2009, 13:53

Arci9 napisał(a):Otwierasz auto, wkładasz jeden kluczyk do drzwi a drugi do stacyjki i zamykasz jednocześnie auto z kluczykiem który jest włożony do stacyjki.

Gdy zamkniesz drzwi kluczykiem,musisz jeszcze 2 razy w przedziale sekundy kliknąć zamykaniem z pilota, potem już otwierasz kluczykiem, wyciągasz 2 klucz ze stacyjki i powinno działać.
Obrazek

waga ciężka
obecnie Scania 144l 460KM na kontenerkach :)
elias26
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1.9 TDI ASV

Postprzez Wotti » 19 czerwca 2009, 14:21

elias26 napisał(a):
Arci9 napisał(a):Otwierasz auto, wkładasz jeden kluczyk do drzwi a drugi do stacyjki i zamykasz jednocześnie auto z kluczykiem który jest włożony do stacyjki.

Gdy zamkniesz drzwi kluczykiem,musisz jeszcze 2 razy w przedziale sekundy kliknąć zamykaniem z pilota, potem już otwierasz kluczykiem, wyciągasz 2 klucz ze stacyjki i powinno działać.

No i tu jest największy ból bo nie mam pilota (ani w kluczyku ani oddzielnego:( ). Coś mi się wydaje że bez kompa się nie obejdzie:(
Wotti
Stella +
Stella +

Postprzez Marcin_TDI » 19 czerwca 2009, 21:12

vagiem trzeba podpiąć i z PIN-em zegarów zakodować kluczyk.
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez Wotti » 24 czerwca 2009, 11:17

Nie znam się na tym dokładnie, ale żadnego pinu też nie mam.. mam drugi kluczyk goły i tyle:( I tak się będzie działo po każdorazowym odpięciu aku?

[ Dodano: Wto 30 Cze, 2009 ]
Hehe, widzę, że odpowiadam sam sobie:) ale co tam:P

Sprawa się wyjaśniła!! Pokombinowałem co jeszcze robiłem przy okazji odłączania akku i mnie olśniło! Radio przecie montowałem:) okazało się że nie mogą być połączone dwa zasilania (pamięć radia i +), a ja tak miałem.. w każdym razie odłączyłem jedno, tak żeby radio działało nawet przy wyłączonym zapłonie i szybki od razu zaczęły działać bez marudzenia:D

Pozdrawiam wszystkim i dziękuję za pomoc!
Wotti
Stella +
Stella +

Postprzez Fliper84 » 10 czerwca 2010, 10:56

Odgrzewam temat.... Mam problem z otwieraniem szyb z kluczyka. Tzn jeżeli włożę kluczyk do stacyjki i przekręcę.. szyby jakiś czas temu się otwierały i ewentualnie zamykały, teraz z bliżej mi nieznanego powodu tak się nie dzieje.... ;/ Dodam że samo domykanie szyb z pilota od alarmu działa, z tym że nie wiem czy jedno z drugim ma coś wspólnego... :hahaha: Co zaś nie działa, to pewien czujnik w drzwiach kierowcy, który odpowiada między innymi za zapalanie światełka w środku auta po otwarciu drzwi jak też za pikanie przy otwartych drzwiach i włączonych światłach... zapomniałem jak ten czujnik się nazywa... i tu pytanie... czy sam problem z otwieraniem szyb po przekręceniu kluczyka może być z tym związany... Próbowałem już różnych kombinacji z tym zamykaniem otwieraniem szyb/auta i dalej bez skutku. Nie sprawdzałem jedynie tej opcji z drugim kluczykiem w stacyjce bo tymczasowo nie mam go pod ręką... Może ktoś miał podobny problem i zna jakiś sposób na aktywowanie tej opcji.. bo przyznam że w lato jest bardzo pomocna... :peace:
Fliper84
Signo
Signo

Auto: LEON 1.9 TDi

Postprzez Arci9 » 10 czerwca 2010, 11:12

Fliper84 napisał(a):Tzn jeżeli włożę kluczyk do stacyjki i przekręcę.. szyby jakiś czas temu się otwierały i ewentualnie zamykały

chyba do zamka ? nie do stacyjki :)

Fliper84 napisał(a):o zaś nie działa, to pewien czujnik w drzwiach kierowcy, który odpowiada między innymi za zapalanie światełka w środku auta po otwarciu drzwi jak też za pikanie przy otwartych drzwiach i włączonych światłach... zapomniałem jak ten czujnik się nazywa... i tu pytanie... czy sam problem z otwieraniem szyb po przekręceniu kluczyka może być z tym związany.

jak najbardziej, jak się mikrostyk zwalił, to nie będzie otwieral zamykał szyb
były Leonowiec ;-)
powrót do korzeni
Arci9
Sport
Sport

Postprzez Fliper84 » 10 czerwca 2010, 11:25

Arci9 napisał(a):chyba do zamka ? nie do stacyjki :)

Jak najbardziej do zamka :PPP gorąco jest... trochę się pierdzieli pod dekielkiem...

Arci9 napisał(a):jak najbardziej, jak się mikrostyk zwalił, to nie będzie otwieral zamykał szyb

No to kupa wielka... tak też sądziłem że jedno z drugim może być związane... Także teraz pytanie czy dużo z tym pierdzielenia aby tą mikro-błahostkę wymienić... I ile tak przyjemność może mniej więcej kosztować...
Nie mając zbyt wiele narzędzi i odpowiedniego miejsca żeby podłubać w samochodzie można się z tym samemu pobawić, czy raczej będzie ciężko ??
Fliper84
Signo
Signo

Auto: LEON 1.9 TDi

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne