Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Brzęczenie pod kierownicą lub pod maską przy wyższych

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

[ALL] Brzęczenie pod kierownicą lub pod maską przy wyższych

Postprzez kanti » 15 lutego 2011, 15:38

Witam, borykam się z pewnym małym problemem od kiedy mam Leona (1.4 2002)

Podczas jazdy na 2,3 i czasem na 4 biegu, podczas przyspieszania przy obrotach zwykle w przedziale od 2 do 2,5 tyś obr/min coś mi brzęczy po stronie kierowcy, a potem, jak już jade z równą prędkością to problem znika.

Lokalizacja źródła "na ucho" to gdzieś pod maską lub pod kierownicą, drzwi nie. Sprawdzałem na postoju przy tych wyższych obrotach jest cicho, objawy są tylko podczas jazdy

Paru znajomych to oglądało i nic im do głowy nie przychodzi. Trudne to do zlokalizowania, ponieważ na postoju jest wszytko ok, a podczas jazdy nie jestem w stanie zniżyć głowy żeby lepiej się wsłuchać. Dźwięk jakby coś było poluzowane i wchodziło w wibracje spowodowane ciągłą zmianą pracy silnika.

Materiał brzęczący wg mnie: plastik o plastik lub metal o plastik. Słychać wyraźnie również pasażerowi kiedy radio wyłączone.

Rozumiem że to BARDZO trudne do zidentyfikowania z tego co napisałem, zbyt błahe żeby isć z tym do mechanika, więc piszę na forum, może ktoś się z tym spotkał.
Proszę o wyrozumiałość, a jeżeli ktoś typu "Columbo" czy "Sherlock Holmes" z okolic Dąbrowy G., Będzina (woj śląskie) chętny rozwiązać zagadkę to możemy się umówić. pozdrawiam Piter.
kanti
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon Stella

Reklama

Re: [ALL] Brzęczenie pod kierownicą lub pod maską przy wyższych

Postprzez DJ-Attack » 16 lutego 2011, 09:00

Przedwczoraj miałem coś podobnego, z tym że odgłos z prawej jakby po stronie pasażera z tyłu, przy przyspieszaniu to wnerwiające bręczenie, pierwsza myśl - że głośnik zaczął pierdzieć od basu ale nie ;) to nie to, pozamykałem wszystkie drzwi / zamki - dzis nie zaobserowałem póki co... the truth is out there ...

Obrazek
Obrazek
DJ-Attack
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1M Sport

Postprzez kanti » 17 lutego 2011, 11:47

metodą dedukcji doszedłem do tego że ten dzwięk musi być spod maski , pewnie z okolic silnika, skoro słychać ostatnio dokładnie w zakresie 2-2,5 tyś obr/min i kiedy w tym zakresie puszczam gaz, dźwięku nie ma.

Kojarzycie jakieś elementy/osłony w okolicach silnika podatne na odkręcenie/poluzowanie związane bezpośrednio z silnikiem ?
kanti
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon Stella

Postprzez marcin7x5 » 17 lutego 2011, 12:17

Sprawdż tzw portki w układzie wydechowym. U mnie straszne dźwieki wydawaly własnie w tym zakresie prędkości obrotowych silnika jak sie juz powypalały.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez K_O_z_a » 17 lutego 2011, 13:26

Od dwóch dni mam to samo tyle że dziś bylem u mechanika i zobaczyliśmy że są pourywane jakieś blaszki cio trzymają srodkowy tlumik i katalizator, dodatkowo do wymiany jest plecionka za katem.
K_O_z_a
Stella
Stella

Auto: Leon Spirit Cool
Silnik: BCB 1.6

Postprzez roosman » 17 lutego 2011, 22:53

kanti napisał(a):metodą dedukcji doszedłem do tego że ten dzwięk musi być spod maski , pewnie z okolic silnika, skoro słychać ostatnio dokładnie w zakresie 2-2,5 tyś obr/min i kiedy w tym zakresie puszczam gaz, dźwięku nie ma.

przecie to praca silnika, jeden cztery nie warczy tylko brzęczy :D

A na serio to wejdź pod auto i strzel pięścią w katalizator, pewnie zlokalizujesz przyczynę.
A tymczasem w garażu - 8,5l, 757KM, 16 cylindrów\
roosman
Cupra
Cupra

Auto: Mustang
Silnik: benzyna inny

Postprzez Mirzwa » 18 lutego 2011, 21:13

Ja mam to samo ale dźwięk tak jakby pochodził ze schowka od strony pasażera,takie dźwięk tak jakby plastik latał urwany
Mirzwa
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne