Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Turbina po regeneracji

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Turbina po regeneracji

Postprzez Pupencjusz » 16 lutego 2011, 08:28

Witam
Mam kilka zapytań w sprawie turbiny.
Mianowicie odebrałem wczoraj auto z ASO SEATA, dałem go tam aby zregenerowali turbinkę. Od razu zauważyłem coś podejrzanego...jadąc 120km/h i hamując leciutko (do odpowiedniej prędkości) na skrzyżowaniu/reducja/dwójeczka i zakręt...auto się dławi ;/. Szarpie i puszcza chmurę dymu...Czy to może być przejawem nagromadzonego nagaru gdzieś?
I drugie pytanie...czy turbina po regeneracji musi świszczeć? Mam wrażenie że słyszę ją znacznie głośniej niż wcześniej;/

Może trochę noobowskie pytania, ale wiem, że są tu ludzie znający odpowiedzi prawie na wszystkie pytania związane z LEONem :)

Pozdro!
Pupencjusz
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Turbina po regeneracji

Postprzez jędrek » 16 lutego 2011, 09:59

Nie chcę zakładać nowego tematu więc zapytam tutaj.Jak to jest z tym gwizdaniem turbiny czy to jest normalne?I jeszcze jedno kiedy można poznać kiedy turbo przeładowywuje?Czy podczas przaładowywania turbo będzie łapać notlaufy?
SZEFUNCIO
Był CZRNY LEON ASV
CompSport 143,5KM/303Nm
Jest
Alfa Romeo 159
Tune Up 185 KM/393NM
jędrek
FR
FR

Auto: Alfa Romeo 159
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Marcin_TDI » 16 lutego 2011, 10:01

dziwne to że się dławi - niewyregulowana jest ?? tylko logi

to że świszczy to nie przejmuj się. Są takie które z salonu wyszły a turbo wyja jakby karetka za tobą jechała.
http://WWW.SERCE-HELI.PL - zbieramy pieniążki na operację serduszka dla mojej Córki
Marcin_TDI
Cupra R
Cupra R

Auto: pozyczone

Postprzez raptor » 16 lutego 2011, 12:47

Witam. No nie wiem czy to jest normalne, że turbina swiszczy. Przed moją regeneracją turbo swiszczało jak cholera. Okazało się ze powodem swiszczenia były luzy promieniowe, taka diagnoze powiedzieli mi w turbo-tec i w warsztacie. Po regeneracji turbo mruczy a Leos zapier...... jak rakieta.
raptor
Sport
Sport

Auto: seat

Postprzez Orełek » 17 lutego 2011, 22:12

Wszystko zależy co to znaczy "świszczy" - bo jest to pojęcie względne. U mnie w ARLu gwizdało, że ludzie na parkingu pod marketem na boki spier...i jak lekko gaz nacisnąłem :-D Auto przejechało sporo ponad 100kkm na programie 200/400 i nic się nie stało. Bardziej bym się przejmował tym zamulaniem - bo to oznacza, że turbina słabo wstaje. Albo źle wyważona albo źle wyregulowana.
Orełek
-------------------------------
F**k your six cyllinders...ups, now I own six cyllinders...
Orełek
Signo
Signo

Auto: AlteaBMN OctaviaASZ

Postprzez sławek » 17 lutego 2011, 22:25

U mnie w ARLu też mocno gwizdało- bardzo podobał mi się ten dźwięk , w niedługim czasie było już po turbinie- ukręciło wirnik. Od tego czasu świszczenie mi się nie podoba. :)
Po regeneracji jest znacznie ciszej.
sławek
FR
FR

Auto: Leon TS ARL+
Silnik: ARL 1.9

Postprzez raptor » 18 lutego 2011, 10:05

No i sie wszystko wyjasniło
raptor
Sport
Sport

Auto: seat

Postprzez aceman » 18 lutego 2011, 10:22

Skoro turbo jest po regeneracji, to załóżmy najpierw, że jest dobrze wyważone i zrobione. Zaczął bym od wyregulowania gruszki sterującej łopatkami turbo. Może się okazać, że przeładowuje i to jest powodem wchodzenia turbo w tryb awaryjny.

U mnie wymieniane było turbo i grucha. Niestety po regeneracji też zauważyłem dużo większe świszczenie. Podobno to normalne. Natomiast wymianie gruchy turbo mi przeładowywało. Rozwiązaniem było właśnie wyregulowanie długości sztangi. Powoduje to zmniejszenie maksymalnego ciśnienia dawanego przez turbo.

Polecam poczytać podobny temat:
...24388&view=next
aceman
Sympatyk LeonClub

Postprzez Pupencjusz » 18 lutego 2011, 10:24

Reasumuje świszczenie to nie najlepszy objaw ;/
Teraz kolejny problem :)...Mój Leon często puszcza za sobą czarne "bąki" z dymu...fakt, że nie mam katalizatora, ale aż tak często to chyba nie dobrze?Boją się że ten dym zapiepszy mi od nowa turbinę...dodam, że po regeneracji auto jedzie jak rakieta (nie licząc świstu;/).

Pomożecie?

Pozdro

[ Dodano: 19 Luty 2011, 19:55 ]
Nikt nie napisze...
Mam kolejną wiadomość...sądzę, że po regeneracji turbiny a ASO dolali mi litr oleju syntetycznego...a moj mechanik zmienił mi na mineralny...czy to może być wielki problem?

[ Dodano: 19 Luty 2011, 19:56 ]
Nikt nie napisze...
Mam kolejną wiadomość...sądzę, że po regeneracji turbiny a ASO dolali mi litr oleju syntetycznego...a moj mechanik zmienił mi wczesniej na mineralny...czy to może być wielki problem?
Pupencjusz
Stella +
Stella +

Postprzez sliverx » 26 lutego 2011, 21:10

wygląda to na dziure w dolocie. Pod obciażeniem ci nic nie syczy? Zrób logi, bedziesz widział jak doładowuje. Zmiana z syntetyka na mineralny to czysta głupota ale napewno przez to ci dymić nie bedzie. Gdyby zamiast mineralnego wlałbyś synteryka to mogłoby to spowodowac rozszczelnienia, wycieki i mógłby dymić. Sama dolewka tez niewiele pogorszy
Wsadz logi to ludzie ci pomogą
sliverx
Stella +
Stella +

Auto: Leon ARL

Postprzez Pupencjusz » 27 lutego 2011, 20:23

Dziś rozmawiałem z gościem który stwierdził że może to być wina wtrysków?
Mam silnik ALH i wyczytałem gdzieś na tym forum, że często gęsto to tylko wina kątów?
Gdzieś tez wyczytałem, że ktoś wymieniał tylko same końcówki...Czy poradzicie mi coś?
Da się jakoś sprawdzić co konkretnie się zepsuło (i ile w ogóle to to)?

Kolejne noobowskie pytania ale gdzie mam się tego dowiedzieć ja nie na forum użytkowników Leona?

Z góry dzięki za zainteresowanie.
Pupencjusz
Stella +
Stella +

Postprzez michal3m » 1 marca 2011, 17:31

Hmm u mnie też turbina syczy, ciągnie ok, ale jak przycisnę go do 4 tysięcy to puszcza chmurkę, zauważyłem ze pije mi olej, bo miałem dolany olej na maxa, po 2 miesiącach patrze na bagnet i jest min, fakt ze nie ma łatwego życia u mnie ale to chyba nie jest normalne?
Miałem czyszczoną Turbinę bo włączał się tryb awaryjny, co zauważyłem, to że auto przyśpiesza ale powyżej 2 tysięcy obrotów ok 2,5 czuć że turbina zaczyna pracować i lepiej przyśpiesza, też tak macie? wcześniej tak tego nie było czuć.
michal3m
Sport
Sport

Postprzez transit_master » 1 marca 2011, 19:00

michal3m, ja Ci wciąga olej i puszcza czarnego bączala to raczej nie jest normalne.
michal3m napisał(a):nie ma łatwego życia u mnie
mam nadzieję że chociaż odpowiednio z nią postępujesz ?? !!
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez michal3m » 1 marca 2011, 19:03

Tak, nie daje po garach zanim się nie rozgrzeje silnik , a po jeździe daje jej odpocząć 1-2 min
michal3m
Sport
Sport

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne