Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Szyby same się otwierają

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Szyby same się otwierają

Postprzez Pupencjusz » 4 marca 2011, 11:11

Witam!
Na wstępię nadmienię że wszędzie szukałem na forum, żeby nie dostać jobów od Was ;)
A teraz do rzeczy:
Od jakiegoś czasu mam problem z Leonem;/ (Nie wspominam już dymieniu, braku mocy itp.) ale same otwierają mi się przednie szyby ;/.
Auto stoi pod blokiem i mam dość wyglądania przez okno czy coś mu nie strzeliło i się nie otworzył ;/.
Wtorkową noc prawdopodobnie stał pod blokiem otwarty...rano zastałem tylko szron na fotelach :)Na szczęście nic nie ukradli :)
Co może być przyczyną?Czytałem gdzieś w necie, że problem z modułem komfortu. Jeszcze gdzieś że słaby akumulator(?)Znajomy powiedział, że gdzieś wdała się woda...teraz auto stoi cały czas w słońcu i paruje:)
Miał ktoś z Was taką przygodę?Poradźcie coś bo nieciekawie zastać auto z rańca bez szyb :)
Pozdrawiam
Pupencjusz
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Szyby same się otwierają

Postprzez Tracer2 » 4 marca 2011, 11:17

Impuls na domknięcie lub otwarcie szyb idzie z zamków przednich drzwi, więc wydaje mi się że tam jest przyczyna.
Ja bym na razie odłączył ten moduł konfortu i np. wysuszył zamki suszarką bo wilgoc moze w nich robić zwarcie na otwarcie szyb.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez wojciechu » 4 marca 2011, 15:15

Potwierdzam - winny temu jest moduł komfortu znajdujący się w silniczku drzwi po stronie kierowcy. Ja u siebie wymieniłem na inny i wszystko wróciło do normy. Dla odmiany u mnie była akcja z lusterkami - jadę a tu mi się lustra składają i szyby uchylają a żeby tego było mało to alarm wyje :o
U mnie akurat wilgoć nie miała znaczenia - pojawiły się zimne luty na płytce. Na jakiś czas pomogło grzanie "hot air" ale w końcu skończyło się na kupnie używki.(niestety lusterkami już nie pomacham bo kupno modułu ze składaniem lusterek okazało się zbyt trudne)
Obrazek
wojciechu
Signo
Signo

Auto: Seat Leon FR

Postprzez kamel » 4 marca 2011, 15:24

Tracer2 napisał(a):Impuls na domknięcie lub otwarcie szyb idzie z zamków przednich drzwi,

wojciechu napisał(a):winny temu jest moduł komfortu znajdujący się w silniczku drzwi po stronie kierowcy.

Hmm..
A mówicie o tym samym?
Bo zamek w drzwiach to jedno, a silniczek szyby to drugie..
Impuls z zamka na otwieranie szyb owszem wychodzi, ale za składanie lusterek są już odpowiedzialne silniczki szyb.

W przypadku Pupencjusz'a sprawdziłbym na początku zamki w drzwiach, czy gdzieś się nie dostała woda i nie puszczają "lewego" impulsu na sterowniki szyb.
Poza tym dobrze byłoby podpiąć się pod VAGa, wtedy może wywali jakiś konkretniejszy błąd i będzie coś więcej wiadomo..
kamel
Signo
Signo

Auto: Jetta BKD

Postprzez transit_master » 4 marca 2011, 18:04

Pupencjusz, napisz do kolegi borowa. On ostatnio miał ten problem i zdaje się że został rozwiązany.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez Amazon » 4 marca 2011, 18:27

obejrzyj włączniki sterowania szyb, ja miałem rozwalony (woda się dostała do niego) od strony pasażera i któregoś pięknego ranka przeżyłem szok, rano znalazłem auto z opuszczoną do końca szybą pasażera, wymiana pomogła, wcześniej kilka dni jeździłem z wypiętymi włącznikami
Amazon
Stella +
Stella +

Auto: Toledo 1M

Postprzez Kołek » 4 marca 2011, 22:27

To najprawdopodobniej woda/wilgoć, w poprzednim leonie po praniu tapicerki podczas jazdy szyby wędrowały mi tam i z powrotem.
..::RoyalGarage::..