przez przemsi » 13 maja 2009, 16:35
no a mi padła dzisiaj , połamał się uchwyt podnoszący szybę , problem taki że z mechanizmu wyszły linki nie wiem jakim sposobem ,po za tym nie mogłem zamka odkręcić bo łepki się zryrały, teraz szukam jakiś części żeby to naprawić może wiecie czy gdzieś po za ASO to dostanę
[ Dodano: Pon 18 Maj, 2009 ]
dzięki reperaturce z allegro za 75zł z wysyłką, udało mi się uruchomić zamykanie przedniej szybki oczywiście nie bez strat.
Tutaj podaje info gdyby ktoś nie wiedział jak się zabrać za rozebranie boczku:
1. Trzeba ściągnąć pokrywę klamki (trzyma się na plastykowe zatrzaski) i odkrecić dwie śruby krzyżakowe
2. Na dolnej krawędzi drzwi odkręcić dwa wkręty torxy
3. Odkręcić na boku drzwi zamek (dwie śruby na torxa) , u mnie nie dało się rozkręcić bo śruby były zapieczone , przez co ściągając metalową pokrywę znajdującą się w środku pod boczkiem oderwałem ten dzyndzel do zamykania ręcznie drzwi od wewnątrz
4. Boczek trzyma się na zatrzaski po lewej i prawej stronie , więc trzeba na dole w rogu go odciągnąć i dynamicznie szarpnąć, jak wszystkie zatrzaski na bokach puszczą boczek unieść do góry i jest już ściągniety
Uwaga na przewody od głosnika , swiatełka i zamykania szyby
i to tyle , teraz czeka mnie przeprawa z odkręceniem zamka i reanimacja tego dzyndzla którego urwałem,
nie będzie łatwo, jak wsadziłem klucz torx w śrubę od razu się omcknął i śrub nie da się już normalnie wykręcić , albo rozwiercić albo spróbować zruszyć je przecinakiem i młotkiem