Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Źle spasowany zderzak przedni

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Źle spasowany zderzak przedni

Postprzez Mateusz346 » 18 marca 2012, 12:36

Witam :)
Jako iż że to mój pierwszy temat chciałbym się serdecznie jeszcze raz przywitać.

Ale przejdźmy do sedna a mianowicie chciałem zapytać czy jest możliwość spasowania takie jak być oryginalnie powinno ,czyli zderzak i błotnik bez całkowitego demontażu zderzaka i odkręcania wszystkiego? Patrzyłem na instrukcję zamieszczoną jak się do tego zabrać oraz szukałem na forum ale dokładnie czegoś takiego nie znalazłem więc wolę zapytać niż coś urwać/złamać i narobić sobie tylko problemów.. Wg. instrukcji wynika ze w nadkolu są śruby i czy wystarczy je poluzować i to już umożliwi nałożenie na ten kołnierz na którym powinno to być mocowane? Załączam zdjęcie bo pewnie trudno będzie mnie zrozumieć o co mi chodzi :-)

Obrazek

Jak widać na zdjęciu zderzak bliżej koła jest ok natomiast już przy lampie odstaje i jest szpara ,która mnie drażni..szczerze to wolałbym uniknąć demontażu całości gdyż ktoś to robił już przede mną i nie chce aby efekt był jeszcze gorszy od obecnego.

Liczę na odpowiedz.
Pozdrawiam :-)
Mateusz346
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1.9TDI ALH

Reklama

Re: Źle spasowany zderzak przedni

Postprzez Peter007 » 18 marca 2012, 13:47

Weź pod uwagę, że prawdopodobnie nie tacy fachowcy już próbowali, żeby wszystko wyszło jak najlepiej i po prostu auto jest po dzwonie i bez większej ingerencji nie da się tego lepiej zrobić
Jeśli Ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz rację - wydaje Ci się...
Peter007
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez Mateusz346 » 18 marca 2012, 14:05

Może inaczej wiem ,że auto nie jest nowe wiec cudów się nie spodziewam ale wygląda to po prostu tak jakby wysuneło się z tego mocowania ktore jest widoczne na zdjęciu w tej szparze.. i stąd moje pytanie czy można spróbować to zlikwidować bez demontażu całego zderzaka ,a jeśli tak to jak :)
Mateusz346
Stella
Stella

Postprzez Tracer2 » 18 marca 2012, 14:25

Nie wydaje mi się , żeby się dało, bo sruby do regulacji są pod reflektorem i belke trza by może pacnąć, zeby się ciut cofnęła.
Nie wiadom w jakim stanie jest slizg i czy jest....Zdjecie zderzaka to 10 minut tylko Torxy trza mieć.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez wojtekk » 18 marca 2012, 14:39

Moim zdaniem blotnik jest za wysoko, zeby to wszystko spasowac to trzeba pobawic sie belka wzmacniajaca, watpie czy samemu to zrobisz, tu cos pociagniesz tam sie szczelina zmieni i tak wkolko, radzil bym do dobrego blacharza podjechac.
Obrazek
wojtekk
Sport
Sport

Auto: leon ASV

Postprzez Mateusz346 » 18 marca 2012, 14:48

Liczyłem po cichu na to ze wystarczy poluzować kilka śrub i umożliwi to nałożenie na ten kołnierz a zatem zniwelowanie tej szpary przy reflektorze :/ Ale właśnie dlatego najpierw wolałem zapytać i się upewnić
Mateusz346
Stella
Stella

Postprzez sławek » 18 marca 2012, 15:00

Wyciągnij bolce z atrapy u góry, odkręć śrubę pod kratką od halogenu, odkręć śruby łączące nadkole ze zderzakiem, delikatnie odciągnij (wysuń) zderzak ze ślizgu błotnika, i wsuń ponownie jednocześnie mocno go dociskając do ślizgu błotnika (najlepiej podgrzej trochę opalarką- będzie duuużo łatwiej aby wskoczył na swoje miejsce).
Ale może być też tak, że zderzak ma połamane "wsuwki" które wchodzą do ślizgu, i dlatego odstaje.
sławek
FR
FR

Auto: Leon TS ARL+
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Mateusz346 » 18 marca 2012, 15:18

nie mam opalarki :) i czy na pewno ta śruba jest pod kratką halogenu a nie za tym plastikiem pomiedzy halogenem a kratka pod tablica rej? i ewentualnie w którym miejscu to najlepiej podważyć żeby nic nie połamać?
Mateusz346
Stella
Stella

Postprzez coolmaciej » 18 marca 2012, 15:26

coolmaciej
Stella
Stella

Auto: LEON 1M 4x4
Silnik: ARY 1.8

Postprzez sławek » 18 marca 2012, 15:30

U mnie jest za kratką halogenu, ale ja mam inny zderzak.
Jak nie masz opalarki, to wystarczy zwykła suszarka do włosów.
sławek
FR
FR

Postprzez Mateusz346 » 18 marca 2012, 15:40

dzięki wielkie kolego czegoś takiego szukałem :-D a czy po odkręceniu nadkola będę mógł zobaczyć czy ewentualnie te wsuwki bądź ślizg jest uszkodzony (odpukać żeby nie :))? bo szkoda mi się za to zabierać bo mogę zrobić gorzej niż jest jeśli jest tam coś połamane już..
W takim razie 4 śruby w nadkolach +1 koło halogenu + bolce pod maska z atrapy i tyle czy coś przeoczyłem?
Suszarkę to już prędzej ;)
Mateusz346
Stella
Stella

Postprzez sławek » 18 marca 2012, 15:52

Od dołu jeszcze mogą być.
Po odkręceniu nadkola, raczej nie zobaczysz co jest uszkodzone.
sławek
FR
FR

Postprzez wojtekk » 18 marca 2012, 15:54

Co wam da spasowywanie zderzaku ? jak ten przod jest cały krzywy, wystarczy na szczeliny sie popatrzec....
Obrazek
Obrazek
wojtekk
Sport
Sport

Auto: leon ASV

Postprzez sławek » 18 marca 2012, 16:01

Od czegoś musi zacząć, to akurat jest najłatwiejsze. :-D
sławek
FR
FR

Postprzez lasotek » 18 marca 2012, 19:33

Powiem tak, miałem podobną sytuacje, auto już sprzedałem :? rozbierałem zderzak z 4 razy i ustawiałem i podginałem i tak nie zrobiłem tak jak powinno być :-( :-( jak już chcesz to zrobić to ja osobiście podjechał bym do jakiegoś bardzo dobrego blacharza, żeby to po prostował, jak trzeba wymienił, czy pospawał. Albo jak masz zdolności i czas żeby na spokojnie to dopasować to wybrał bym drugą opcję.
Ja osobiście robiłem to albo w nocy bo w dzień czasu nie było albo na szybko bo czasu nie było w ciągu dnia i może dlatego jakoś nie umiałem tego do końca spasować.

Powiem tak, już przejechałem się na wielu "fachowcach" i najlepiej zrobić coś samemu albo być przy mechaniku i patrzeć mu na ręce. Chociaż wyjątki zdarzają się rzadko :x

Pozdrawiam i zachęcam mimo to do zrobienia tego mankamentu, który bardziej drażni wizualnie samego właściciela. 8)
Patrzę w lustro codziennie rano, jestem coraz przystojniejszy- ale dzisiaj to już przesadziłem!!
Był Leon 1M 1.8 APG, Jest Octavia 1.8T+ AUM
lasotek
Signo
Signo

Auto: Octavia 1U
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez Mateusz346 » 18 marca 2012, 22:24

Dokładnie zgadzam się z tym ostatnim zdaniem :) i dziękuje za wszystkie podpowiedzi.
Najważniejsze jest to że jest bezawaryjne, zadbane i mnie nie zawodzi i niech tak pozostanie :)
Co do blacharza to nie mam zamiaru się wybierać z tym, a wolnym czasie postaram się temu dokładniej przyjrzeć.
Mateusz346
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne