Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Twardy hamulec w ostatniej fazie hamowania

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Twardy hamulec w ostatniej fazie hamowania

Postprzez mts89 » 8 lipca 2012, 22:20

Mam problem od jakiegoś czasu - po wizycie na myjni (nie wiem czy to ma jakiś związek) zauważyłem dziwne zjawisko. W czasie hamowania przy znacznej prędkości jest wszystko ok - hamulec miękki, "wciąga" w podłogę, natomiast przy ostatniej fazie hamowania, kiedy następuje już prawie całkowite hamowanie pedał staje się twardy i żeby samochód zahamował trzeba użyć większej siły. Podobnie podczas powolnej jazdy (np. na osiedlu) - miałem sytuację, że musiałem nagle zahamować i zonk - pedał twardy. Czy to może być problem z pompą hamulcową?
mts89
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: Twardy hamulec w ostatniej fazie hamowania

Postprzez JanuszSz » 9 lipca 2012, 04:58

Wydaje się,że problem jest we wspomaganiu.Na początek obejrzyj sobie dokładnie przewód łączący vacuum pompę z serwem hamulcowym.Sprawdź,czy nie jest załamany,ściśnięty lub uszkodzony.
OctaviaClub.pl
JanuszSz
Signo
Signo

Auto: Skoda SuperB Kombi
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez RaDeK86 » 9 lipca 2012, 09:42

Ja podepnę się pod temat, wczoraj przy robocie ułamał się ten króciec co wychodzi z zaworka zwrotnego, który idzie do pompy vacum coś takiego:

Obrazek

Dobrze go widać zaraz za rurą przy filtrze powietrza. Nie wiecie czy można kupić sam ten zaworek zwrotny? albo jaki jest nr części tego?
Znalazłem, ale tylko całą rurkę do vacum http://transjack.pl/uklad-hamulcowy/prz ... -oryg.html a potrzebny mi tylko ten mały zaworek. Na allegro jest do opla ale nie wiem czy podejdzie

http://allegro.pl/zawor-zwrotny-podcisn ... 21826.html

Mam podobne objawy do twoich 3-4 razy hamujesz i pedał twardy jak skała, dodatkowo turbo nie działa, ale to oczywiste.
RaDeK86
Sport
Sport

Auto: OOOO
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez mts89 » 12 lipca 2012, 16:06

Zamykając temat mogę wspomnieć jak się sprawa rozwiązała. Tak jak napisał JanuszSz, trefny okazał się przewód idący od pompy hamulcowej - zostało sprawdzone podciśnienie na przewodzie i na pompie i w ten sposób zdiagnozowane. Całość naprawy zamknęła się w kwocie 80 zł i zajęła 15 min. Ponad to dowiedziałem się że owa pompa odpowiada ponoć też za sterowanie turbosprężarką, co mogło mieć wpływ na spadek mocy (?). Jednak po wymianie przewodu nie zauważyłem żadnej widocznej zmiany na lepsze.
mts89
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: ASV 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne