Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Leon 1M - brakujący moduł komfortu

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Leon 1M - brakujący moduł komfortu

Postprzez sereq » 14 lipca 2012, 19:50

Witam wszystkich,

ponieważ nie znalazłem odpowiedzi przeglądając wyniki Googla ani żaden z moich znajomych nie potrafił mi dać sensownej odpowiedzi postanowiłem zwrócić się do Was o opinię ekspertów w temacie Seatów ;)

Podczas jednej z wizyt u mechanika pojawił się problem związany z brakiem oświetlenia wewnętrznego. Po sprawdzeniu żarówek, bezpieczników itd. okazało się, iż wina leży po stronie modułu komfortu, a tak naprawdę...jego braku. Niestety, przy kupowaniu auta nie zwróciłem uwagi na jego brak, a brak oświetlenia zrzuciłem na karb przepalonego bezpiecznika.

W związku z tym mam pytanie - czy istnieje możliwość dopasowania modułu do auta bez znajomości oznaczenia modułu, jaki był wcześniej zainstalowany w samochodzie? Dzwoniąc do ASO powiedzieli, iż nie ma możliwości otrzymania numeru modułu komfortu zainstalowanego wcześniej w moim aucie na podstawie nr VIN, gdyż "nie mogą oni udzielać takich informacji", natomiast w innym po podaniu numeru VIN krzyknęli oni za moduł 1500 PLN, co jest dla mnie kwotą, która stanowi 15% wartości auta...

Czy istnieje sposób na zdobycie numeru pasującego/działającego w moim aucie numeru modułu komfortu na podstawie VIN lub innego numeru?

Serdeczne dzięki z góry za pomoc!

Pozdrawiam,
sereq
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1M

Reklama

Re: Leon 1M - brakujący moduł komfortu

Postprzez mawrick » 14 lipca 2012, 20:58

Z tego co mi wiadomo to moduł komfortu odpowiada nie tylko za oswietlenie, ale także za cała elektryke tj.centralny zamek,el,szyby itp. wiec raczej bedzie wina uszkodzonego modułu lub instalacji. Modul jest pod nogami kierowcy często podczas "prania" dostaje się do niego woda, po pierwsze podłacz vaga i sprawdz czy się komunikuje z twoim modułem, po drugie to zmien mechanika.
Miałem to samo w passacie po zdjeciu dywanu z podłogi okazało sie, że stoi tam woda, a cała instalacja jest utopiona, po wysuszeniu i wymianie połowy kabli wszystko zaczęło działać[/color]

Edit by venom171: Może czasem warto napisać posta w word-zie?
mawrick
Signo
Signo

Auto: leon

Postprzez Tracer2 » 15 lipca 2012, 04:07

W Leonie moduł jest pod kierownicą a nie pod siedzeniem.
Lampa może być uszkodzona. Kable mogą być przerwane.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez bledow » 15 lipca 2012, 10:34

Lub standardowy problem oświetlenia w seatach= uwalony mikrostyk w zamku.
j**łem to j**łem, nie ma co drążyć :)
bledow
TopSport
TopSport

Auto: ulep +++
Silnik: ARL 1.9

Postprzez sereq » 18 lipca 2012, 10:46

Dzięki za porady.

Gdyby jednak okazało się, że brak jest modułu komfortu (oświetlenie to tylko jedna z rzeczy, które są podpięte pod niego - nie działa też m.in. centralny zamek w bagażniku) to czy istnieje możliwość dopasowania modułu bądź znalezienia numeru pasującego modułu komfortu jedynie na podstawie VIN?

Pozdr,
sereq
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1M

Postprzez Bol3k » 20 lipca 2012, 10:36

sereq napisał(a):Dzięki za porady.

Gdyby jednak okazało się, że brak jest modułu komfortu (oświetlenie to tylko jedna z rzeczy, które są podpięte pod niego - nie działa też m.in. centralny zamek w bagażniku) to czy istnieje możliwość dopasowania modułu bądź znalezienia numeru pasującego modułu komfortu jedynie na podstawie VIN?

Pozdr,

U mnie podobny objaw pojawił się wczoraj.. najpierw od jakiegoś czasu nie działało tylko światło w bagażniku, i jak wczoraj wyciągnąłem żarówkę, żeby sprawdzić czy jest przepalona i po włożeniu jej na miejsce nagle przestało działać: centralny w bagażniku, oświetlenie wnętrza, elektryczne szyby, elektryczne lusterka i więcej narazie nie zaobserwowałem.. Winny mikrostyk w zamku?
Bol3k
Stella
Stella

Auto: Toledo 1P
Silnik: BKD 2.0

Postprzez bledow » 20 lipca 2012, 10:51

Bol3k w twoim wypadku raczej nie będzie to wina mikrostyku, podepnij pod kompa i zobacz jakie błędy wysypało. W twoim wypadku może to być faktycznie śmieć modułu.Ale nie zgadujmy, podepnij i sprawdź błędy lub czy w ogóle widzi moduł.
j**łem to j**łem, nie ma co drążyć :)
bledow
TopSport
TopSport

Auto: ulep +++
Silnik: ARL 1.9

Postprzez Bol3k » 20 lipca 2012, 11:25

Spoko. Stało mi się to dziś w nocy, więc po pracy podepnę.. :) podzielę się potem..

Thnx i pzdr
Bol3k
Stella
Stella

Auto: Toledo 1P
Silnik: BKD 2.0

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne