Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Klapa bagażnika obciera o zderzak

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

rant klapy bagażnika uderza o zderzak

Postprzez michal3m » 1 października 2010, 17:56

Witam mam taki problem na wysokości logo seata lekko przy zamykaniu uderza mi rant klapy bagażnika o zderzak i nie ma tam lakieru czy ktoś z was mial taki problem i jak to rozwiazać? wyregulować ją lekko do góry? czy moze w jakiś inny sposób? góry dziekuje za pomoc Michał
michal3m
Sport
Sport

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: [ALL] Klapa bagażnika obciera o zderzak

Postprzez megabc » 1 października 2010, 18:40

Weź to napisz jakoś po ludzku, źle się czyta :olaboga:

Ktoś Ci chyba kiepsko ulepił auto.
Normalnie krawędź klapy jest wyżej niż linia zderzaka. Przyjrzyj się:
http://fc06.deviantart.com/fs49/f/2009/ ... irepud.jpg

Jeżeli góra klapy i szyba tylna nie są "zapadnięte" w stosunku do dachu i boków (nie wiem czy jest to w ogóle możliwe), to masz zderzak źle spasowany i jest on sporo za wysoko.
Jak klapa pasuje do boków, to jej nie ruszaj. Obstawiam zderzak, od tego bym zaczął dopasowywanie.
megabc
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: ASV 1.9

Postprzez michal3m » 1 października 2010, 18:44

u mnie jest identycznie krawędź ale tak teraz myśle że być moze te odboje gumowe juz są wyrobione

[ Dodano: 6 Październik 2010, 22:17 ]
Dobra wyregulowałem troszkę te kołki co są nad zderzakiem w rogach , teraz pytanie co jeszcze wyregulować, bo klapa zamyka się tak jak się zamykała tylko bardziej ją amortyzują te kolki , czy zamek należy jakoś wyregulować? no nie wiem , jakieś sugestie?
michal3m
Sport
Sport

[ALL] Klapa bagażnika obciera o zderzak

Postprzez michal3m » 18 stycznia 2011, 01:52

Witam, mam pewien problem, przy zamykaniu obija mi się rant klapy bagażnika o zderzak na odcinku 5 cm gdzieś tak, trochę wykręciłem te gumowe kołki które są po obu stronach na dole w okolicach uszczelki ale nie pomogło to za wiele, czy ktoś uporał się z takim problemem? myślałem też nad regulacją zamka tzn tej części która jest przy progu załadunkowym, jak to wyregulować by "łapało" ciut wcześniej? myślicie że to coś pomoże? proszę darujcie sobie wypowiedzi typu, masz składane auto z 3 itd, liczę na rzeczowe wypowiedzi, pozdrawiam Michał

link do fotki http://zapodaj.net/d3b602bb7365.jpg.html
michal3m
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 18 stycznia 2011, 09:45

Cześć. Miałem podobny problem. Skutecznym sposobem okazało sie dopiero wymontowanie tylnego zderzaka wraz z tym metalowym wzmocnieniem i ponowne złożenie i własciwe ustawienie całości. Troche grzebaniny z tym jest. Ja to poprawiłem przy okazji lakierowania tylnego zderzaka. :mruga:
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez michal3m » 19 stycznia 2011, 05:51

Hmm tylni zderzak też miałem lakierowany i był zdejmowany więc myślę że jest poprawnie zamontowany , szczeliny wszędzie równe i jest spasowany. Dodam jeszcze że szczelina miedzy zderzakiem a klapą jest gdy jest zamknięty zderzak, to musi uderzać w trakcie zamykania, trochę kiedyś odkręciłem te kołeczki tzn odboje ale dużo to nie dało (gdy za dużo odkręciłem bagażnik się nie zamykał).
michal3m
Sport
Sport

Postprzez aceman » 19 stycznia 2011, 13:00

michal3m napisał(a):Hmm tylni zderzak też miałem lakierowany i był zdejmowany więc myślę że jest poprawnie zamontowany , szczeliny wszędzie równe i jest spasowany. Dodam jeszcze że szczelina miedzy zderzakiem a klapą jest gdy jest zamknięty zderzak, to musi uderzać w trakcie zamykania, trochę kiedyś odkręciłem te kołeczki tzn odboje ale dużo to nie dało (gdy za dużo odkręciłem bagażnik się nie zamykał).

W takim razie cudów nie będzie. Powodów Twojego problemu za dużo nie ma !!
Może to być źle spasowana klapa, źle spasowany zderzak lub odkształcenie w efekcie uderzenia. No i na tym koniec.

Z tego co widzę na zdjęciu, to stawiał bym jednak na zderzak. Na zdjęciu widać, że klapa na bokach i lampy są ładnie spasowane. Zderzak wydaję się być na środku lekko wybrzuszony lub podciągnięty do góry . Zauważ, że problem występuje dokładnie na środku !! Przy bokach szczeliny są symetrycznie większe i równe.
aceman
Sympatyk LeonClub

Postprzez michal3m » 19 stycznia 2011, 15:59

Problem występował przed uderzeniem, blachy wogóle nie ucierpiały ani ta belka pod zderzakiem, szczeliny po bokach są większe od tej na środku (szczeliny między klapą a zderzakiem), już sam nie wiem co mam regulować , gdy zacznę zderzak to szczeliny między nadkolami a zderzakiem będą nierówne.

Właśnie oglądałem innego Leona i wydaje mi się że powinienem podnieść klapę o jakiś 1-2 mm widać to na moim zdjęciu że ciut niżej są światła klapy od świateł w nadkolach.
michal3m
Sport
Sport

Postprzez nowacek007 » 20 stycznia 2011, 19:43

jak wspomniałeś regulacja klapy...lub

Na tym odcinku co obciera... musisz podgrzać "delikatnie" opalarką zderzak i później go przycisnąć na czas ostygnięcia plastiku... :peace:

uważaj tylko na lakier...bo będziesz miał malowanie jak przesadzisz...a znowu jak za mało podgrzejesz to nie będzie oczekiwanego efektu ;]

powinno pomóc :ok:
nowacek007
Sport
Sport

Auto: cupra 4

Postprzez michal3m » 22 stycznia 2011, 21:23

z tą regulacją chyba lepsza opcja bo po takim podgrzewaniu może "nieźle" wyglądać zderzak;), założyłem ten temat ponieważ myślałem że więcej osób miało lub ma ten problem, zderzak chyba jest ok spasowany ponieważ wszędzie siedzi równo itd.
michal3m
Sport
Sport

Postprzez nowacek007 » 23 stycznia 2011, 11:21

Przy odrobinie wprawy zajmuje to jakieś 10-15minut ;] i skoro mówisz że wszędzie idealnie pasuje...najlepsze rozwiązanie moim zdaniem :yes: .

natomiast jak zaczniesz kombinować z klapą to...czasem i pól dnia ci może zejść (a i śrubki będą wyglądały że coś było kombinowane ;) )
nowacek007
Sport
Sport

Auto: cupra 4

Postprzez michal3m » 24 stycznia 2011, 00:19

troche sie boję zdejmować zderzak bo widziałem co ci ludzie w ASO wyczyniają często mam wrażenie że oni pracują tam z przypadku
michal3m
Sport
Sport

Postprzez tomzi » 24 stycznia 2011, 08:46

michal3m,
ja mam identyczne zjawisko jak u ciebie. Moje auto nie było bite a problem pojawił się kiedy wymieniałem zderzak na TS. Obstawiam że trzeba jednak wyregulować zderzak u mnie też po środku zderzaka jest wybrzuszenie a wcześniej było ok wygląda na to, że ma to związek ze zdejmowaniem zderzaka
tomzi
Sport
Sport

Auto: Leon 1,9 TDi

Postprzez stashekcn » 24 stycznia 2011, 18:03

Zderzak w górnej części wchodzi na taką listwe metalową, przykręconą do tylnego pasa. Pokombinujcie z jej prowadniczkami
stashekcn
Signo
Signo

Auto: Leon 1P BWA
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez tomzi » 24 stycznia 2011, 20:01

stashekcn,
dokladnie taki mam plan
tomzi
Sport
Sport

Postprzez siumak » 25 stycznia 2011, 13:00

Witam,

Myślę, że "stashekcn" ma rację. Przerabiałem coś podobnego kiedy jakiś "zyczliwy" puknął mi w zderzak na parkingu. Generalnie nic sie nie stało ale obcierał o klapę. Dopiero po zdjęciu okazało się że się przesunął i nie trzymał na prowadnicach.
Bez zdjęcia zderzaka nic nie wykombinujecie. Jest troche gimnastyki ale tak naprawdę to nic skomplikowanego. Przy zakładaniu można go spokojnie wyregulować.

Na zdjęciu, które wrzucił michal3m widać jeszcze że zderzak dziwnie się układa na błotniku - na wysokości prawej lampy (krawędź dziwnie się zagina).

Pozdr,
Altea BKD :))
siumak
Stella
Stella

Auto: Altea
Silnik: BKD 2.0

Postprzez michal3m » 25 stycznia 2011, 17:05

siumak napisał(a):Witam,

Myślę, że "stashekcn" ma rację. Przerabiałem coś podobnego kiedy jakiś "zyczliwy" puknął mi w zderzak na parkingu. Generalnie nic sie nie stało ale obcierał o klapę. Dopiero po zdjęciu okazało się że się przesunął i nie trzymał na prowadnicach.
Bez zdjęcia zderzaka nic nie wykombinujecie. Jest troche gimnastyki ale tak naprawdę to nic skomplikowanego. Przy zakładaniu można go spokojnie wyregulować.

Na zdjęciu, które wrzucił michal3m widać jeszcze że zderzak dziwnie się układa na błotniku - na wysokości prawej lampy (krawędź dziwnie się zagina).

Pozdr,

mógłbyś zaznaczyć i wkleić zdjęcie w którym miejscu jest coś dziwnego? byłbym wdzieczny

[ Dodano: 25 Styczeń 2011, 17:09 ]
tomzi napisał(a):michal3m,
ja mam identyczne zjawisko jak u ciebie. Moje auto nie było bite a problem pojawił się kiedy wymieniałem zderzak na TS. Obstawiam że trzeba jednak wyregulować zderzak u mnie też po środku zderzaka jest wybrzuszenie a wcześniej było ok wygląda na to, że ma to związek ze zdejmowaniem zderzaka

kurde ja nie zaobserwowałem żadnego wybrzuszenia, jak jest klapa zamknięta to jest szczelina miedzy zderzakiem i klapą ale myślę ze podczas zamykania ona uderza.
michal3m
Sport
Sport

Postprzez siumak » 25 stycznia 2011, 19:21

Zaznaczyłem Ci gdzie wg mnie zderzak sie dziwnie układa. Tyle ze to moze byc rownie dobrze kwestia zdjecia z tej perspektywy.

http://img809.imageshack.us/img809/3213/zderzakn.jpg
Altea BKD :))
siumak
Stella
Stella

Auto: Altea
Silnik: BKD 2.0

Postprzez stashekcn » 26 stycznia 2011, 09:27

To co zaznaczyłeś w leonie, to zauważyłem że dużo tak ma. Jeśli chodzi o to miejsce pod lampą to jedynie można kombinować z tą listwą o której pisałem no i próbować ślizgi boczne troszke niżej naciągnąć. Jeśli ktoś nie wie jak się za to zabrać, to dobry blacharz weźnie za taką regulacje max 50zł.
stashekcn
Signo
Signo

Auto: Leon 1P BWA
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez tomzi » 5 kwietnia 2011, 21:32

michal3m,
Rozwiązałeś problem??
tomzi
Sport
Sport

Postprzez przemco » 27 lipca 2012, 16:58

.... może odgrzewam kotleta, ale moja tylna klapa była lekko nierówno wypoziomowana i za nisko, jak koledzy wyżej opisują.... wyregulowałem dolne boczne odboje co klapę ładnie wypoziomowało i uchwyt zamka w bagażniku lekko przesunąłem w górę.... efektem jest równa klapa jak to pokazał kolega megabc.... :)) całość zajęła niespełna 15 minut.... :wink:
.... żółwim tempem do celu....
.... Sociedad Espanola Automoviles de Turismo....
.... 158KM 390Nm....
przemco
Signo
Signo

Auto: Leon
Silnik: ASV 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne