Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Smród z nawiewu

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Smród z nawiewu

Postprzez Kazam » 9 maja 2010, 20:54

Witam!!!
Mam następujący problem w moim Leonie. Kiedy ustawiam klimatyzacje lub nawiew na LOW jest wszystko ok, ale kiedy daje na 18 lub więcej stopni to czuć przez jakieś 30sekund dziwny zapach jakby coś się przypalało. Nie wiem co to może być, może ktoś się spotkał z takim przypadkiem???
Kazam
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon

Reklama

Re: Smród z nawiewu

Postprzez _Boras_ » 9 maja 2010, 21:45

A kiedy miałeś wszystko czyszczone? Może jakaś pleśń czy grzyby?
A z ciśnieniem w układzie chłodzenia wszystko dobrze? Ja miałem w moim Pugu walniętą uszczelkę pod głowicą i wzrastało mi ciśnienie w układzie chłodzenia. Śmierdziało spalinami z nawiewu...
_Boras_
Sport
Sport

Postprzez RaDeK86 » 9 maja 2010, 22:56

Filtr pyłkowy zmieniałes? Albo chociaż zaglądaleś jak wygląda? Chodź dziwne bo na LOW tez powinno smierdzieć :hmmm:
RaDeK86
Sport
Sport

Auto: OOOO
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Kazam » 9 maja 2010, 23:24

Wszystkie filtry wymienione w listopadzie ubiegłego roku wraz z przeciwpyłkowym z aktywnym węglem, klima odgrzybiana rok temu + 2 razy użyty środek do odgrzybiania układu wentylacyjnego
Kazam
Stella +
Stella +

Postprzez _Boras_ » 20 sierpnia 2010, 18:04

Wyjaśniłeś sprawę czy dalej tak jeździsz? Bo co ciekawe- tym razem zaczyna mi się to w Leonie :( Będę sprawdzał podobne rzeczy jak w peugeocie, ale być może już coś wyjaśniłeś?
_Boras_
Sport
Sport

Postprzez jędrek » 20 sierpnia 2010, 18:16

Też tak miałem odgrzyb ją i puść na maxa nawiew jakieś 15 min może nazbierało się syfu w przewodach.Ja parkowałem pod drzewem pyłu było od ciula.
SZEFUNCIO
Był CZRNY LEON ASV
CompSport 143,5KM/303Nm
Jest
Alfa Romeo 159
Tune Up 185 KM/393NM
jędrek
FR
FR

Auto: Alfa Romeo 159
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Tony Hawk » 20 sierpnia 2010, 19:24

W nagrzewnicy może zbierać się wilgoć. Poświęćcie jedną przejażdżkę na wysuszenie przewodów wentylacyjnych: puśćcie ogrzewanie i obroty wentylatorów na max. Następnie: 10 minut tylko dolny nawiew, i po 5 minut tylko środkowy i tylko górny. W wielu przypadkach pomaga.
--
Tony Hawk
Skoda Octavia 5E
2.0TDI CKFC
2014 r.
110kW / 150KM
Tony Hawk
Signo
Signo

Auto: Leon 1M Sport

Postprzez _Boras_ » 20 sierpnia 2010, 20:33

Bardzo dziękuję Tony Hawk, cenna uwaga. W najbliższym czasie sprawdzę. O ile oczywiście wytrwam w tym upale :) A nagi człowiek w Leonie może przykuć uwagę ludzi bardziej niż sam samochód ;]
_Boras_
Sport
Sport

Postprzez Kazam » 21 sierpnia 2010, 06:07

Boras zrób tak jak Tony Hawk pisze, u mnie pomogło.
Kazam
Stella +
Stella +

Postprzez the_rahzel » 7 grudnia 2010, 21:07

Panowie u mnie jest taka sprawa że wydech mam sprawdzony już trzy krotnie,a od ok.października jak tylko zacząłem grzać w aucie śmierdzi mi jak by spalinami.(80% to spaliny),dziwniejszą sprawą jest to że jak auto dostanie w "palnik" przyładowo 2,3,4 do podłogi to w ten czas jeb.... już jak skurczybyk spalinami,paloną instalacją,gumą i nie wiem czym jeszcze... Na początku myślałem że to sprawa wyciętego kata,ale kata wyciąłem w maju i do tej pory tego nie było. Pomóżcie bo naprawdę jest to uciążliwe... :(

ew.podajcie jakieś metody sprawdzenia/wykluczenia różnych przyczyn...(np.uszczelka pod głowicą raczej nie bo miałbym olej w G12,grzyby w klimie też nie bo robiłem to kilka dni temu,kat też raczej nie,bo jak pisałem wcześniej,wcześniej tak nie było)
the_rahzel
TopSport
TopSport

Auto: Cupra R+
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez Sebool2006 » 7 grudnia 2010, 21:30

Może jakiś zdechły gryzoń się rozkłada i nawala Ci ewentualnie może być też skraplająca się woda z klimatyzacji i nie ma jak wypłynąć. Zgniły filtr kabinowy, jakaś wykładzina może gnić.
Hmm albo się rozszczelniła nagrzewnica i ona to powoduje no i będziesz musiał ją wymienić.
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR

Postprzez the_rahzel » 7 grudnia 2010, 21:33

A jak to wszystko posprawdzać oczywiście w najmniej inwazyjny sposób...? Gryzoń raczej nie,bo niby jak miałby się tam dostać? Czy na zimnym powietrzu,klimie też byłoby to czuć?
the_rahzel
TopSport
TopSport

Postprzez Sebool2006 » 7 grudnia 2010, 21:37

To już muszą Ci spece powiedzieć jak się do tego dostać bo ja niestety nie wiem. Dałem tylko propozycje co może powodować ten smród.

Może znajdziesz jeszcze coś na forum Mazdy http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopi ... 7e289bb99d
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez przemest » 8 grudnia 2010, 00:45

A zobacz czy śmierdzi Ci z części, do której dochodzą przewody tuż przy filtrze kabinowym, nad zbiornikiem cieczy chłodzącej.
Obrazek
przemest
Sport
Sport

Auto: Leon TS

Postprzez the_rahzel » 8 grudnia 2010, 21:07

przemest napisał(a):A zobacz czy śmierdzi Ci z części, do której dochodzą przewody tuż przy filtrze kabinowym, nad zbiornikiem cieczy chłodzącej.

W piątek będę demontował podszybie i zobaczę. A dzisiaj zrobiłem mały test,silnik miałem nagrzany już porządnie(ładnie cieplutko już w autku było i śmierdząco ;/) i w pewnym momencie przełączyłem temp. z max. na min.czyli LOW,bez klimy i muszę wam powiedzieć że nie czułem nic... Nie wiem czy to moje złudzenie czy też przy zimnej temp. zapachy jest ciężej wyczuć,rozróżnić,ale nic mi nie śmierdziało... Nie miałem co prawda okazja do przypierdzielenia żeby sprawdzić czy nie zajedzie na maxa jak wcześniej,ale przy normalnej jeździe nic nie czułem,natomiast jak tylko podkręciłem temp.,bo już mi zimno było to dalej śmierdziało...;/ Może to coś oznaczać?
the_rahzel
TopSport
TopSport

Postprzez Sebool2006 » 8 grudnia 2010, 21:20

Jeżeli masz zawalony brudem filtr kabinowy i nie odgrzybioną klimę to może to tak nawalać smrodem. Sprawdź swój filtr i może odgrzybianie klimatyzacji zrób.
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Postprzez Kazam » 8 grudnia 2010, 23:06

the_rahzel napisał(a):W piątek będę demontował podszybie i zobaczę. A dzisiaj zrobiłem mały test,silnik miałem nagrzany już porządnie(ładnie cieplutko już w autku było i śmierdząco ;/) i w pewnym momencie przełączyłem temp. z max. na min.czyli LOW,bez klimy i muszę wam powiedzieć że nie czułem nic... Nie wiem czy to moje złudzenie czy też przy zimnej temp. zapachy jest ciężej wyczuć,rozróżnić,ale nic mi nie śmierdziało... Nie miałem co prawda okazja do przypierdzielenia żeby sprawdzić czy nie zajedzie na maxa jak wcześniej,ale przy normalnej jeździe nic nie czułem,natomiast jak tylko podkręciłem temp.,bo już mi zimno było to dalej śmierdziało...;/ Może to coś oznaczać?

Miałem tak samo, na 5 minut ustawiłem dmuchawe i temp na maxa i pomogło:)
Kazam
Stella +
Stella +

Postprzez the_rahzel » 9 grudnia 2010, 10:23

SEBOOL2006 napisał(a):Sprawdź swój filtr i może odgrzybianie klimatyzacji zrób.

Pisałem wcześniej że odgrzybianie robiłem sam 3dni temu,a filtr był wymieniony jakoś w wakacje.

Kazam napisał(a): Miałem tak samo, na 5 minut ustawiłem dmuchawe i temp na maxa i pomogło:)

Spróbuje,ale co to może dać jak grzeje w aucie i też jest dmuchawa włączona może nie na maxa,ale np. 3/4 i to przez kilka godz. w ciągu dnia....?
the_rahzel
TopSport
TopSport

Postprzez Arek84 » 11 grudnia 2010, 15:12

A nie jest to przypadkiem zapach płynu chłodniczego? Nie parują ci szyby? Możliwe, że wkład nagrzewnicy się rozszczelnił i jak dajesz na low to powietrze przelatuje tylko przez parownik i dlatego nie czuć zapachu płynu.
Obrazek
Arek84
Sport
Sport

Auto: Leon Sport

Postprzez Visterio » 3 sierpnia 2012, 06:31

Witajcie, mam problem: jestem po czyszczeniu klimy, nabiciu i ozonowaniu, filtr kabinowy wymieniony na węglowy.. Problem tkwi w tym, że nadal śmierdzi w samochodzie wilgotną starą szmatą :( Na włączonej klimie ok! Smród tylko pojawia się na wyłączonej klimie, czyli sam nawiew! Co radzicie?
Visterio
Signo
Signo

Auto: Leon 1.9 TDI

Postprzez Tracer2 » 3 sierpnia 2012, 07:35

Nie zostało dokładnie wyczyszczone. Trzeba powtórzyc ze 2 razy to woda ze skroplin wypłócze syfy. Można juz samemu to robić.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Postprzez Visterio » 3 sierpnia 2012, 07:51

Tracer2 - możesz jakoś poinstruować jak to można samodzielnie czyścić?
Visterio
Signo
Signo

Postprzez skrzat06 » 3 sierpnia 2012, 11:20

Mam tak samo, po wyłączeniu klimy z nawiewu śmierdzi stęchlizną, ew. grzybem :evil: Na włączonej klimie nic nie czuć. :wink:
skrzat06
Stella +
Stella +

Auto: Seat Leon 1.6 16V

Postprzez Tracer2 » 3 sierpnia 2012, 13:15

Wyjmuje filtr przeciwpyłkowy. Włączam nawiew i wtryskuje przez witujacy wentylator pianke do czyszczenia.
wtedy mam 100% pewności ze osiadzie tam gdzie sie grzyb robi czyli na parowniku.
Zabieg powtarzam jak sie nie uda za 1 x.
Po za tym wtryskuje pianke do odgrzybiania do przewodów nawiewowych.
I tak zostawiam na noc.
Rano wietrzę i jezdzę.
W tym roku , po zimie pomogło za 2-gim razem.
A w przewody pryskałem chyba 3 razy.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Postprzez Visterio » 3 sierpnia 2012, 13:39

Tracer2, stosowałem te zabiegi z pianką ( polecił mi konserwator klimatyzacji, który w pomieszczeniu biurowym w pracy nas serwisuje) ten knif to akurat znam. Przerabiałem to w poprzednim aucie, jednak pewien serwis klimatyzacji, w którym robiłem odgrzybienie - odradził tę formę ze względu na możliwość zatarcia łożysk i zawilgocenia układu. Proces odgrzybienia klimatyzacji polega m.in na osuszeniu okładu - stosując piankę działasz w odwrotną stronę :/
Visterio
Signo
Signo

Postprzez chlorek » 3 sierpnia 2012, 14:04

Visterio, coś kiepsko tobie tą klimatyzację zrobili bo powinna być pełna obsługa :roll: może podjedź do nich i powiedz że po ich zabiegu tak się dzieję i niech doprowadzą nawiew do porządku.
chlorek
Sympatyk LeonClub

Auto: Focus ST-line MK3
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Tracer2 » 3 sierpnia 2012, 20:03

Visterio, Niestety nie zgodze sie z Toba, bo osuszajac układ gdzie powietrze jest oziebiane zasuszasz bakterie i grzyby.
Jak dostaną wilgoci od skroplin na parowniku to ożywaja i smierdzą. Czego doświadczasz organoleptycznie.
Ja to wypłukuję . Wilgoc dostaje sie do układu i tak
a jak silnik padnie to go wymienie bo to majatek nie jest a dla zdrowia wolę jeżdzic bez grzyba i innego syfu w powietrzu.
Mechanicy maja rózne teorie , które nie zawsze sie sprawdzają. Czasem to słychać czasem czuć :wink:
Tracer2
FR
FR

Postprzez husarz » 4 sierpnia 2012, 11:07

A nie macie czegoś takiego że przy okazji smrodku pojawia się np gorąca para na szybie? Środek auta mam suchy, podszybie udrożnione a i tak szyby się parują jeśli puszczę nawiew na szybę bez klimy. :?
(...)All those moments will be lost in time, like tears in rain(...)
husarz
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1M BCB

Postprzez Tracer2 » 4 sierpnia 2012, 11:13

Filtr przeciwpyłkowy wymieniałeś kiedyś ?
Tracer2
FR
FR

Postprzez Arek84 » 4 sierpnia 2012, 12:37

Tracer2 napisał(a):Visterio, Niestety nie zgodze sie z Toba, bo osuszajac układ gdzie powietrze jest oziebiane zasuszasz bakterie i grzyby.
Jak dostaną wilgoci od skroplin na parowniku to ożywaja i smierdzą. Czego doświadczasz organoleptycznie.
Ja to wypłukuję . Wilgoc dostaje sie do układu i tak
a jak silnik padnie to go wymienie bo to majatek nie jest a dla zdrowia wolę jeżdzic bez grzyba i innego syfu w powietrzu.
Mechanicy maja rózne teorie , które nie zawsze sie sprawdzają. Czasem to słychać czasem czuć :wink:

Dlatego najlepiej wyjąć schowek i wentylator, wpuścić piankę bezpośrednio na parownik i założyć wentylator. Wtedy parownik i kanały dobrze się wyczyszczą a silnik nie cierpi.
Obrazek
Arek84
Sport
Sport

Auto: Leon Sport

Postprzez Visterio » 6 sierpnia 2012, 05:56

hm, to jest rozwiązanie;) a wyjecie schowka to jakaś duża filizofia? i gdzie dokladnie jest ten parownik?
Visterio
Signo
Signo

Postprzez eko_zgonuś » 6 sierpnia 2012, 07:42

Visterio, poczytaj temat jak serwisujecie swoją klimatyzację, tam jest wszystko opisane i jest link jak dostać się do parownika w golfie.
eko_zgonuś
Sport
Sport

Auto: 1M

Postprzez Visterio » 6 sierpnia 2012, 10:34

dzieki;)
Visterio
Signo
Signo

Postprzez husarz » 6 sierpnia 2012, 17:24

Tracer2 napisał(a):Filtr przeciwpyłkowy wymieniałeś kiedyś ?

Oczywiście. W ten weekend rozebrałem sobie wszystko porządnie, napuściłem pianki do parownika, sprawdziłem stan filtra i uszczelniłem i czekam na deszcz. Ciekawe czy wilgoć się pojawi...
(...)All those moments will be lost in time, like tears in rain(...)
husarz
Stella
Stella

Auto: Seat Leon 1M BCB

Postprzez Fatum » 7 sierpnia 2012, 20:16

Tony Hawk napisał(a):W nagrzewnicy może zbierać się wilgoć. Poświęćcie jedną przejażdżkę na wysuszenie przewodów wentylacyjnych: puśćcie ogrzewanie i obroty wentylatorów na max. Następnie: 10 minut tylko dolny nawiew, i po 5 minut tylko środkowy i tylko górny. W wielu przypadkach pomaga.

i u mnie pomogło odrazu zamówiłem nowy filtr pyłkowy ;)

P.S

mam taki problem nie bede nowego tematu zakladał . Powiedzcie dlaczego jak ustawie sobie naweiew klima powiedzmy 19 stopni i dwie kreseczki czyli siła jade jade i czuje ze dmucha mocniej patrze 5 kreseczek :D i tak mi dodaje od czasu do czasu raz jedna raz 2 -3 :D źle mu czy co :D auto mam wyłączone , bo jak dam auto to sobie sam ustawia rzecz jasna ,ale w auto też coś oszukuje kiedyś wyskoczył jakiś bład klimy auto system jakos tak co mogło pójść ? Jakiś czujnik gdzie on jest ? :)
Fatum
Stella +
Stella +

Auto: Leos ARL

Postprzez Visterio » 8 sierpnia 2012, 05:43

W klimatroniku masz tryb auto, gdzie sam sobie dobiera siłę nawiewu aby schłodzić temp do takiej, którą wskazałeś. Jeżeli chodzi o tryb manual - dziwne powinien utrzymywać taką siłę jaką sobie Pan zarząda:D osobiście tak mam - nie spotkałem się z podobnym problemem.
Visterio
Signo
Signo

Postprzez oczko82 » 8 sierpnia 2012, 06:55

U mnie jest tak: masz auto ustawione na temp. 20 st. C, jeśli wcisnę gdzie chcę aby dmuchało...np tylko na nogi (nie ruszając siły nawiewu), to dmucha tylko na nogi i nawiew sam się reguluje (do potrzeb ustawionej wcześniej temperatury 20 st. C - oczywiście napis auto znika po przyciśnięciu kierunku nawiewu) - nazywam to półautomat ;)
Jeśli sam ustawię siłę nadmuchu to wieje tylko tak jak ustawiłem. I to już jest manual.
Nie mówię szeptem...Obrazek...gdy mówię skąd jestem!
oczko82
Signo
Signo

Auto: VC

Postprzez mcaris » 8 sierpnia 2012, 09:46

Witam może ktoś zapodać link do tego tematu"jak serwisujecie swoją klimatyzację" bo znaleźć nie moge dzieki
Leon 1.8T. RAKETA
Był 1.6 AKL jest swap na---1.8 T AUQ---Full fis B5 FL--- środrek A3 polift-- Leon rozbity :(

Jest---SKODA OCTAVIA II 2.0 BKD było 140 --- jest 174ps,Licznik kolor premium,LANE ASSIST ,SIGN ASSIST.
mcaris
Sport
Sport

Auto: skoda 2008
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez eko_zgonuś » 8 sierpnia 2012, 09:56

nie ma tam słowa "swoją", sory.
oto link: viewtopic.php?f=1&t=457
eko_zgonuś
Sport
Sport

Auto: 1M

Postprzez mcaris » 8 sierpnia 2012, 10:23

Dzięki bo u mnie też "zaciuga z wodociuga" :) :-D :-D
Leon 1.8T. RAKETA
Był 1.6 AKL jest swap na---1.8 T AUQ---Full fis B5 FL--- środrek A3 polift-- Leon rozbity :(

Jest---SKODA OCTAVIA II 2.0 BKD było 140 --- jest 174ps,Licznik kolor premium,LANE ASSIST ,SIGN ASSIST.
mcaris
Sport
Sport

Auto: skoda 2008
Silnik: TDI pompowtryski PD

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne