Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Stukanie, piszczenie tylnego zawieszenia 4x4

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Stukanie, piszczenie tylnego zawieszenia 4x4

Postprzez kotek » 14 sierpnia 2012, 23:01

Nowy wątek, bo nigdzie nie znalazłem informacji na temat elementów tylnego zawieszenia wersji 4x4, a jak widzę sklepy (a nawet serwis !) maja z tym problem.
Jakiś czas temu zauważyłem że czasem z okolic tylnego zawieszenia docierają dziwne dźwięki - takie ni to stukanie, ni to piszczenie :|
W serwisie panowie sprawdzili i stwierdzili że do wymiany jest prawy łącznik stabilizatora, a przy okazji można wymienić również gumy pod obejmami mocującymi stabilizator i amortyzatory (bo jeden rdza prawie przeżarła) - no i zaczęło się. Serwis miał sprawdzić dostępność części i oddzwonić – nie doczekałem się, wiec w najlepszym sklepie w mieście zamówiłem 2 łączniki stabilizatora, 2 gumy oraz 2 amortyzatory. Zaopatrzony w części udałem się do serwisu, gdzie wymieniono mi łączniki (chyba Febi 27865) i amortyzatory (Monroe E1261) - gumy (1J0411314C) niestety nie pasowały (miały za duży otwór – 21mm). Przy okazji okazało się że mam urwany kawałek lewej sprężyny. Znów w tym samym dobrym sklepie w sobotę zamówiłem odpowiednie gumy (średnica stabilizatora ok 16mm), 2 sprężyny i komplet gum/poduszek pod te sprężyny. Pan sprawdzał w komputerze w 2 bazach danych i wychodziło mu że sprężyny są jakieś takie "normalne" (i mogą być np. Monroe SP3283) - pasują do modeli 4x4 i zwykłych. Byłem tym zdziwiony (takie tanie ! :shock: ), ale nie będę dyskutował z fachowcem.
Sam sprawdziłem w sieci i znalazłem np. takie strony (co niestety uśpiło moją czujność :?) :
http://autowak.com.pl/Start.asp?WCU=~TUpTUDMyODM=
http://www.petrocar.com.pl/pl/p/SPREZYN ... 3283/55943
Dziś "odebrałem" zamówione części i zdębiałem :shock: (dobrze że otworzyłem pudełko) - skończyło się na tym że zapłaciłem tylko za gumy stabilizatora (1J0511327B przynajmniej wyglądają na dobre).
Teraz to mam już poważny problem :cry: - w serwisie jestem umówiony w piątek koło południa, w sobotę mam wyjechać na urlop, a po powrocie impreza na torze Kielce ...
Nie ma już czasu na eksperymenty :-(

Czy ktoś wie jakie sprężyny (tył) mam zamówić żeby pasowały do mojego Leona (2001r, 1,8T - ARY, 4x4; VIN VSSZZZ1MZ1R056549) - tylko proszę bez przesady żadne "jakieś super" - szukam normalnych/seryjnych sprężyn do tego modelu (mam nadzieje ze takie "zwykłe" jakoś uda się gdzieś szybko zamówić i kupić).
Proszę pomóżcie !,
bo jak tu jechać na urlop w pełni obciążonym Leonkiem mając świadomość że urwana sprężyna dewastuje resztki gumowej poduszki a może nawet niszczy już gniazdo mocowania...
Prędkość jest OK :) ...
Głupota może być groźna ...
Prędkość + głupota = śmierć !!
kotek
Stella
Stella

Auto: Freetrack 2.0 TSI
Silnik: CFJA 2.0

Reklama

Re: tylne zawieszenie 4x4

Postprzez venom171 » 15 sierpnia 2012, 08:45

Wystarczy napisac do Agin-a i wszystkie twoje problemy znikna w oka mgnieniu... :)
Był Seat Leon 1.8 20 V 125 KM
Był Seat Leon 1.9 TDI ARL 180 KM
Było Audi A4 2.0 T 4x4 BWE 200 KM
Był Opel Vectra C FL 1.9 CDTI 120KM
Jest - A4 B6 Avant 1.9TDI AVF Sline 131KM
venom171
Sympatyk LeonClub

Region: śląskie
Auto: S2 OFL RS
Silnik: CHPA 1.4

Postprzez kotek » 15 sierpnia 2012, 18:09

Czy ma ktoś dostęp do jakiejś bazy Seat-a żeby sprawdzić jaki jest symbol sprężyn montowanych seryjnie do mojego Leona (2001r, 1,8T - ARY, 4x4; VIN VSSZZZ1MZ1R056549)
Ja znajduje różne (oczywiście nie jestem fachowcem :? ) np :
1J0 511 115 AP
1J0 511 115 DE
1J0 511 115 AK
1J0 511 115 AL
1J0 511 115 DD
1J0 511 115 BG
...
a nawet 8N0511115E (zawieszenie sportowe - będzie pasowało ?)

Nie mam pojęcia czy to się czymś różni ? (tylko twardość ?, obniżenie ? - jeżeli tak - to jak to rozróżnić ?)
Jakiego oznaczenia tak naprawde mam szukać ?? :shock:
Sprężyny z przodu mam oznaczone kropkami - 3 białe (a może różowe) i jedna niebieska - niestety na tylnych niczego takiego nie widać (tył jest chyba delikatnie obniżony - 20mm ? - prześwit między oponą a krawędzią błotnika to ok. 5cm).
Czy jak zamówie któreś z powyższych to będzie pasowało ? :?
kotek
Stella
Stella

Postprzez nowacek007 » 15 sierpnia 2012, 21:07

Mam leona cupre 4 4x4....części zawieszenia zamawiałem w serwisie gdyż ceny były bardzo zbliżone do zamienników.

kupowałem spręzyny tylne gdyż też popękały jak u ciebie i nie bylo żadnych problemów z zamawianiem itp. dodam że zamawiałem w serwisie w kielcach
http://www.solokielce.pl/
Czekałem jakieś 3-4 dni i wszystko co zamówiłem było w pełni skompletowane ;)
Tak więc polecam zmienić serwis :-P

A i jak dobrze pamiętam to do wersji 4x4 są tylko jedne sprężyny :shock:
Jak byś miał pytania/ potrzebna pomoc to dzwoń (503084048) bo na forum bywam od czasu do czasu :roll:
nowacek007
Sport
Sport

Auto: cupra 4

Postprzez kotek » 16 sierpnia 2012, 11:49

Po długich poszukiwaniach udało mi się ustalić ... :? - tak naprawdę to niczego pewnego nie udało sie ustalić ! :twisted:
Mogę jedynie stwierdzić (jako nie-fachowiec) że na podstawie katalogów dostępnych w sieci (intercars, autotrader, iparts) nie można ustalić niczego pewnego. Szukając w grupie Seata otrzymujemy dziwne wyniki - znajdujemy zupełnie różne sprężyny, które napewno nie mogą być zamienne (inny kształt, długość). Szukając w grupie VW znajdujemy kilkanaście różnych oznaczeń (to niby tylko różnica dwóch ostatnich literek, ale .. )- i bądź tu mądry które zamówić :-P.
Najbardziej trafione wydały mi się :
1J0 511 115 BA
1J0 511 115 BG
1J0 511 115 DD
1J0 511 115 DE
Byłem już skłonny zaryzykować i szukać 1J0 511 115 BA (czas mnie bardzo nagli, bo rodzina spakowana, wczasy opłacone a Leonek ...)
Dzisiaj kontaktowałem się z dwoma serwisami Seata i otrzymałem następujące oznaczenia (teoretycznie pewne) :
1J0 511 115 BH (podał jeden serwis) lub
1J0 511 115 CR (podały oba serwisy)
Niestety dostawa w przyszłym tygodniu :cry:
W serwisie VW akurat maja 1J0 511 115 CR wiec zamówiłem ("tylko" 340zł/szt ! :evil: ) - mają być jutro :-) - założymy - zobaczymy ...
Podsumowując - gdyby ktoś kiedyś chciał się bawić w samodzielny dobór i zakup zamienników bo może będzie szybciej i taniej to szczerze odradzam - lepiej od razu zamówić wszystko w dobrym serwisie i ... spokojnie poczekać. :roll:
kotek
Stella
Stella

Postprzez nowacek007 » 16 sierpnia 2012, 17:57

1JO 511 115 CR takie kupowałem do swojego 4x4...zamówione pasowało bez najmniejszych problemów.
i zapłaciłem 240zł szt. :-)
nowacek007
Sport
Sport

Auto: cupra 4

Postprzez berthold_ns » 18 sierpnia 2012, 11:54

Gdyby ktoś potrzebował to podaje symbol amortyzatorów do tyłu 8N0 512 011 H zakładane w 2011 roku i bez problemu pasowały (zamawiane w serwisie) w sklepach nie było :((
berthold_ns
Stella +
Stella +

Auto: LEON TS ARL 4X4 2003

Postprzez kotek » 18 sierpnia 2012, 18:20

Dziękuje wszystkim którzy starali się mi pomóc (Agin, Nowacek007) - mój Leonek już śmiga :-D
Mogę potwierdzić, że sprężyny 1J0 511 115 CR są odpowiednie (ostateczna cena na fakturze to "tylko" 300zł/szt :-| ) - okazało się że te zdemontowane sprężyny były oznaczone (a jednak były :x ) tak samo jak te nowe - 5 różowych kropek.
Wymieniając sprężyny warto wymienić także te gumowe podkładki (1J0 512 149 G prawdopodobnie może być także końcówka D lub E - cena ok. 33zł/szt).
Wcześniej spotkałem się z nazwą "sprężyna talerzowa" dlatego myślałem że jest to element metalowy (u mnie nawet tak wyglądał - był tak wygnieciony i wyślizgany na błysk). Należy pamiętać żeby najpierw założyć podkładki na sprężyny a dopiero później całość wcisnąć na miejsce (jeżeli najpierw umieścimy podkładki w gniazdach a później wciśniemy sprężynę to nic dobrego z tego nie wyjdzie :roll: )
kotek
Stella
Stella

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne