Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wymiana obudowy słupka środkowego-prawego.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wymiana obudowy słupka środkowego-prawego.

Postprzez cygareteq » 9 grudnia 2012, 01:32

Jak w temacie, chodzi mi o to czy macie jakieś specjalne triki;) Bo kupiłem Leona 1 z ułamanym jednym mocowaniem tego felernego plastiku (chodzi dokładnie o ten cyngwajs;p : http://img09.tablica.pl/images_tablicap ... -opole.jpg ). Mało tego, że mnie zaczął irytować bo lekko odstawał ,to jeszcze dziad borowy podczas próby naprawy ułamał się na kolejnym mocowaniu i teraz w ogóle wygląda jak w oborze ;/
cygareteq
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: AGR 1.9

Reklama

Re: Wymiana obudowy słupka środkowego-prawego.

Postprzez romekkk » 9 grudnia 2012, 11:42

Najpierw musisz sciągnąć dolną, czarną czesc obudowy słupka. Jest na wcisk, wiec musisz tylko mocno pociagnąc i wyskoczy. Najlepiej zacznij to targać od góry, tj miejsca łączenia z tą obudową którą chcesz zmienić, bo na dole ten czarny plastik ma 2 języczki wchodzące w plastik osłaniający progi. Potem wykręcasz 2 wkręty mocujące białą osłonę i ciągniesz ją w dół. Na koniec pozostaje wykręcić pas bezpieczeństwa (jedna sróba nad prowadnicą fotela) i przeciągnąć przez ucho regulacji pasa. Złozyć w odwrotnej kolejności.
poznasz głupiego po czynach jego
romekkk
Sport
Sport

Region: opolskie
Auto: Exeo
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez cygareteq » 9 grudnia 2012, 23:20

Dziękuję za szybką odpowiedź, jak tylko przyślą mi ten plastik( myślę, że najdalej we wtorek) od razu się biorę za wymianę. Jakieś specjalne klucze będę potrzebował do wykręcenia tych języczków i pasa? I czy z tymi wciskami jakąś szczególną ostrożność zachować, co by nie ułamać kolejnego plastiku. Pozdrawiam.
cygareteq
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: AGR 1.9

Postprzez romekkk » 10 grudnia 2012, 18:07

Bedziesz potrzebował śrubokręt krzyżakowy i klucz płaski/oczkowy nie pamietam jak rozmiar :-P Czarny plastik słupka targaj z wyczuciem to nic mu nie będzie, choć lepiej to robić w wyzszych temperaturach niż obecnie są na dworze.Z kolei ten biały plastik po odkręceniu 2 wkretów na dole ciągniesz do dołu (u góry ma 2 języczki wchodzące za podsufitkę) a jak pociągniesz go do siebie to możesz to połamać więc uważaj.
Pzdr
poznasz głupiego po czynach jego
romekkk
Sport
Sport

Region: opolskie
Auto: Exeo
Silnik: turbo diesel inny

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne