Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

hamowanie tylnych kół na postoju.

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

hamowanie tylnych kół na postoju.

Postprzez dovii » 13 listopada 2013, 08:47

Witam, odkąd kupiłem leona mam taki irytujący problem z hamowaniem kół tylnych na postoju, przy ruszaniu itd. Sprawa wygląda tak, że hamulce działają odpowiednio, ręczny również, jednak auto ma wyraźne opory toczenia na kołach tylnych. Np gdy zjeżdżam z lekkiego wzniesienia auto potrafi się w połowie zatrzymać, gdzie inne auta się swobodnie toczą. Czasami również przy cofaniu wydobywa się z tylnych kół taki dziwny dźwięk, nie wiem jak to opisać, taki jakby właśnie hamulce przyłapały tarczę? albo można to porównać do zbyt słabego zaciągnięcia ręcznego i jak auto powoli zaczyna zjeżdżać ze wzniesienia. Dodam, że tarcze i klocki tył były wymieniane jakieś 4 miesiące temu, niestety nie wiem jakiej firmy itd.

Miał ktoś już taki problem? Chciałbym to wyeliminować, ze względu na i tak już dość zmęczone sprzęgło, no i pewnie nadmierne spalanie po mieście.
Pozdrawiam
dovii
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: AHF 1.9

Reklama

Re: hamowanie tylnych kół na postoju.

Postprzez colin23 » 13 listopada 2013, 08:59

Pewnie nie odbijają tłoczki. Na początek rozebrać i wyczyścić a jak nie pomoże to wymiana.
colin23
Sympatyk LeonClub

Auto: Audi

Postprzez elemenateur » 13 listopada 2013, 11:38

Mogą być też łożyska, ale to raczej długo byś tak nie pojeździł, bo łożysko szybko by po prostu stanęło.
Oleje i części w najniższych cenach! http://leonclub.pl/forum/viewtopic.php?f=3&t=23213
rotinger w cenach hurtowych :)
http://www.facebook.com/ProChoiceMoto
Obrazek
elemenateur
Sport
Sport

Region: zachodniopomorskie
Auto: CRCA
Silnik: turbo diesel inny

Postprzez Axee » 13 listopada 2013, 12:04

dovii, dokladnie jak mowia poprzednicy, moga byc zatarte hamulce: zarowno tloczki, jak i klocki w prowadnicach, linki recznego. Lozyska tez moga powodowac hamowanie.
Po pierwsze nalezaloby sciagnac tylny uklad hamulcowy: zaciski, klocki, jarzma. Po czym sprawdzic toczenie/obracanie sie tylnych kol, wtedy mozna odczuc w jakim stanie sa lozyska. Nastepnie nalezaloby spawdzic czy tloczki hamulcowe nie sa zatarte, czy gumy sa cale itd., a najlepiej rozebrac zaciski, wymienic gumy oslonowe i prowadzace tloczek - sa dostepne jako zestaw naprawczy. Oczyscic jarzma i prowadnice tylnych klockow, sprawdzic czy nie sa zatarte prowadnice zacisku w jarzmach, nasmarowac itd. Przed cala operacja mozna rowniez sprawdzic czy linki hamulca recznego odbijaja do konca (widac to na dzwigniach przy zacisku), bo mozliwa jest sytuacja, ze linki sa rozciagniete/uszkodzone i ktos za mocno podciagnal reczny, przez co reczny dohamowuje kola.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez dovii » 13 listopada 2013, 21:05

dzięki panowie za odpowiedzi, tak też myślałem, że może chodzić o tłoczki lub klocki troche zapieczone. Dam znać jak po zabiegu czyszczenia :)
dovii
Stella +
Stella +

Auto: Leon 1M
Silnik: AHF 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne