Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Dziwne buczenie - auto nie odpala

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Dziwne buczenie - auto nie odpala

Postprzez Listek » 6 kwietnia 2016, 17:00

Witam.

Od około tygodnia czasu po przekręceniu kluczyka w stacyjce słychać było dosyć donośne buczenie (słyszalne później głównie na postoju, w czasie jazdy raczej było to zagłuszone).

Dzisiaj auto odpaliło normalnie, niestety do czasu. Około godzinę temu, po przekręceniu kluczyka buczenia już nie było, niestety auto nie odpaliło. Przez kilkanaście prób silnik odpalał, wskazówka obrotów szła do ok 1000, auto drżało i gasło. Kompletny brak reakcji na pedał gazu. Po tych kilkunastu próbach niestety już silnik nie odpalał.

Ma ktoś jakiś pomysł ?

Jakiś czas temu auto było u mechanika, pojawiały się podobne objawy - w sensie rozruch silnika, ale kompletny brak reakcji na pedał gazu - silnik tkwił w jakimś zawieszeniu, czuć było że pracuje, ale nie reagował kompletnie na nic. Mechanik coś tam przeczyścił i było w porządku, mówił natomiast że jak sytuacja zacznie się powtarzać, to daną część raczej czeka wymiana.
Listek
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: BCB 1.6

Reklama

Re: Dziwne buczenie - auto nie odpala

Postprzez Damian28 » 6 kwietnia 2016, 18:08

podjedz gdzies na komputer , moze przeplywka sonda albo pompa paliwa skoro cos buczalo
Damian28
Stella
Stella

Auto: bora toledo II
Silnik: ASV 1.9

Postprzez Listek » 7 kwietnia 2016, 12:10

No właśnie już gdzieś czytałem, że możliwe że pompa paliwa. Podjechać nie dam rady, bo nie idzie auta odpalić, muszę więc szukać kogoś, kto podjedzie ze sprzętem do mnie.

-- 7 kwietnia 2016, 13:10 --

Komputer nie pokazał błędu, aczkolwiek nie wiem na ile profesjonalny był to sprzęt.
Znajomy jednak potwierdził, że powinno być słychać odgłos załączanej pompy - co się nie dzieje na ten moment.
Zasugerował, że to prawdopodobnie pompa przy zbiorniku paliwa. Droga część ? Próbuję namierzyć najpierw numer oryginału, bo nie wiem czy w tym modelu są 2 pompy paliwa czy występuje tylko ta jedna. Jakiegoś konkretnego producenta zalecacie/nie polecacie ? Nie bardzo chcę już ładować kasę w to auto, więc nie szukam części z najwyższej półki cenowej. A może być też tak, że to nie cała pompa tylko jakiś jeden element nawalił i obejdzie się bez wymiany pompy ?

Niestety na razie ciężko znaleźć mechanika, który auto by przyjął jeszcze w tym tygodniu.
Listek
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 7 kwietnia 2016, 17:09

Sprawdź jeszcze czy cyka przekaźnik 409 przy przekręceniu kluczyka. On jest odpowiedzialny za zasilanie pompy paliwa.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Listek » 7 kwietnia 2016, 18:38

Był dziś elektryk-mechanik, wymienił 1 bezpiecznik który był uszkodzony, wymontował pompę z tyłu, rozebrał ją i jutro będzie ją wymieniał (zamówiłem bodajże firmy Hart za 120 zł). Mam nadzieję, że nie ma potrzeby wymiany razem z tą białą obudową, bo to zaraz 2 razy drożej wychodzi. Sprawdzał też czy jest prąd i było ok, podłączał też po AKU jakieś kable i sprawdzał i pompa na pewno jest padnięta.
Listek
Sport
Sport

Postprzez oczkolek » 7 kwietnia 2016, 19:09

Raczej na 99% pompa paliwa.
Listek napisał(a):Mam nadzieję, że nie ma potrzeby wymiany razem z tą białą obudową,

Może być potrzeba, ale to może wyjść w praniu.
Pozdrawiam
Oczkol

Leon, Seat Leon

MASZ PROBLEMY Z WENTYLATORAMI CHŁODNICY/KLIMY (I BIEG) -> PISZ DO MNIE NA PW
oczkolek
Administrator LC Team
Administrator LC Team

Region: mazowieckie
Auto: Seat Leon
Silnik: CJSA 1.8

Postprzez marcin7x5 » 7 kwietnia 2016, 19:25

Tylko niech porówna nową ze starą aby potem nie było że autko będzie gasło jak będzie mało paliwa w zbiorniku.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Listek » 7 kwietnia 2016, 20:01

Wyszukałem sobie w ETCE numer pompy, w sklepie podałem ten numer i na jego podstawie niby facet wyszukał. Oczywiście przed montażem sobie porównam (sklep mam obok więc nie ma problemu).

Mam nadzieję, że obejdzie się bez wymiany całości, bo pewnie osobno tego nie dokupię.

Zastanawiałem się jeszcze, czy byłby sens pchać się w używkę z jakiegoś rozbitka, na allegro widziałem po chyba 60 zł z auta z przebiegiem 70k KM, więc mogłoby to mieć sens - no ale tu kwestie czasu przesyłki by doszły.
Listek
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 7 kwietnia 2016, 20:04

Zależy na jaką trafisz. Kolega wymieniał pompę na nową (zamiennik) i wytrzymała 9 mcy. Kupił używaną ori i już rok lata bez problemu.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez Listek » 8 kwietnia 2016, 13:16

No więc właśnie to jest to.. A na allegro widziałem w tej białej obudowie. Więc w sumie śmieszne pieniądze. Może jeszcze rano podzwonię po szrotach w okolicy.

Miałem taki przypadek z zamkiem drzwi kierowcy - facet, który to robił odradzał używki, mówił żeby brać nówkę, a na używce za 50 zł śmiga już pewnie ze 2 lata, a poprzedni zamiennik nie wytrzymał chyba nawet pół roku. Jednak co oryginał to oryginał, a jeszcze jak się trafi po sensownym przebiegu to ryzyko raczej nie jest wielkie.

-- 8 kwietnia 2016, 14:16 --

Pompa wymieniona, auto odpala i jeździ - liczę więc, że już będzie ok.
Koszt pompy 121 zł + wymiana 100 zł. Całe szczęście, że dostęp jest taki, że szło to zrobić bez holowania.

Dzięki za sugestię co do pompy. Okazała się trafiona.
Listek
Sport
Sport

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne