Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Skrzypnięcia / zgrzyt przy zrywie auta

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Skrzypnięcia / zgrzyt przy zrywie auta

Postprzez mateelv » 31 października 2016, 00:36

Cześć!
Od jakiegoś czasu słyszę swojego rodzaju pojedyncze/podwójnie/potrójne skrzypnięcie/zgrzytnięcie z okolic lewego przedniego koła.
Ma ono miejsce przy skręceniu kół (nieważny jest kierunek) jednocześnie dodając gazu, nigdy gdy koła są prosto. Najczęściej słyszalne jest, gdy skręcam w jakąś ulicę i mogąc już przyspieszać, dodaję gazu, co naturalnie zrywa auto do przodu.
Gdy manewrowałem autem na parkingu, zauważyłem, że szarpnięcie auta (tzn. dość gwałtowne dodanie gazu np. na drugim biegu) zawsze kończy się tym dźwiękiem.
Proste koła na górach, dołach - bez problemu. Zwykle musi następować przechył auta i szarpnięcie z powodu dodania gazu. Praktycznie każdy skręt w ulicę o 90 stopni kończy się takim odgłosem.
Jestem pewien, że dźwięk dochodzi z wysokości lewego przedniego koła. Myślałem nad poduszką, ale ona chyba nie daje takich dźwięków. Ktoś kiedyś na forum wspominał o śrubach mocujących amortyzator przedni, ale nie wiem czy to ten sam dźwięk.
To mniej więcej jak zgrzytnięcie zębami, ale w wykonaniu auta :mrgreen:

Staje się to dość irytujące.
Czy ktoś spotkał się z takim problemem?
mateelv
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: CFHC 2.0

Reklama

Re: Skrzypnięcia / zgrzyt przy zrywie auta

Postprzez marcin7x5 » 31 października 2016, 00:52

Sprawdź przegub
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez mlynek » 1 listopada 2016, 21:13

Przegub dawalby odglosy przy skrecie tylko w lewo skoro slyszy tylko z lewej i pstrykalby az do wyprostowania kierownicy. Chyba ze jest gdzies jakis luz na nim, co raczej jest malo prawdopodobne. Ale zajrzeć pod auto nie zaszkodzi.
Obrazek
Seat Leon 1.9 TDI ASV+ @@@ Turbo ASZ + wtryski 0.216 WZM + program by kobzyr + sztywne koło + tarcz i docisk SACHS z Golfa III 1.9 TDI/Corrado G60
mlynek
Sport
Sport

Region: pomorskie
Auto: Leon 5F 2.0TDi 184KM
Silnik: CUNA 2.0

Postprzez ipartspl » 2 listopada 2016, 09:31

Nie zaszkodzi na pewno podjechanie na stacje diagnostyczną i sprawdzenie zawieszenia. Może któraś tuleja na wahaczu już jest wyrobiona i przeskakuje przy ruszeniu samochodem.
ipartspl
Stella
Stella

Auto: Seat Cordoba
Silnik: diesel inny

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne