Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[All] Spadek temperatury w trakcie jazdy

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: [All] Spadek temperatury w trakcie jazdy

Postprzez artek90 » 1 marca 2013, 08:59

wczoraj podłączyłem u kolegi KTSa i nie znalazł żadnych błędów, jeszcze to sprawdzę i na pewno wymienię albo czujnik albo termostat, bo dzieje mi sie to od wczoraj a za bardzo nie przyciskałem na gaz. spalanie mam normalne.
"Live for nothing or die for something"
artek90
Sport
Sport

Auto: Leon 1.6tdi i-Tech
Silnik: turbo diesel inny

Reklama

Postprzez lukero-madnes » 5 marca 2013, 20:10

u mnie przez całą zimę silnik po rozgrzaniu miał temperaturę ok 83sC jak się przegoniło to było 90 ale po chwili znowu spadało, teraz po wymianie termostatu na Gates temperatura nieco powyżej 90sC i trzyma 8)
Obrazek
TDI 163 KM & 350 Nm
czarna perła viewtopic.php?f=32&t=69091
lukero-madnes
Sport
Sport

Region: podlaskie
Auto: Super Copa
Silnik: ARL 1.9

Postprzez adrian2901 » 15 maja 2013, 17:12

WItam. Miałem problem z czujnikiem cieczy, temperatura na liczniku skakała od dołu do góry albo wogóle sie nie podnosiła albo po ujechaniu 50 km nagle wskoczyla na 90st, VAG pokazał, że czujnik, wymieniłem czujnik i temperatura ładnie rosnie, ale tak przy 85st stanie i cieżko jest osiągnąć 90st, gdy już osiągnie 90st chwile potrzyma i zaraz znow spadnie na 85 i tak w kółko. Co to może być? Termostat też do wymiany czy układ zapowietrzony? Pomóżcie.
adrian2901
Stella
Stella

Auto: Toledo II

Postprzez havran » 15 maja 2013, 19:55

w grupie VAG układ chłodzenia odpowietrza się sam.
... a po dodaniu gazu zmysłowy pomruk zamienia się w rasowy ryk!!!
havran
Stella +
Stella +

Auto: VW Passat B5 FL
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez marcin7x5 » 16 maja 2013, 08:15

Jak masz vaga to sprawdż odczyty z tego nowego czujnika. Może byc tak, że termostat tez juz siada.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez ql89 » 6 stycznia 2014, 12:40

Podłącze się pod temat, mianowicie od jakiegoś czasu borykam się w moim Leonie z opisywanym wcześniej wielokrotnie problemem spadku temperatury. Ostatnio dodatkowo padła mi pompa wody, więc oddając do mechanika poprosiłem o wymianę termostatu. Samochód odebrałem, a że akurat jechałem w trase była możliwość przetestowania działania termostatu. Niestety jego wymiana nic nie zmieniła, dalej przy włączonym ogrzewaniu wskaźnik temperatury spada o jedną kreskę na podziałce, chociaż odnosze wrażenie, że sam silnik nagrzewa się jakby szybciej. Więc teraz pytanie, czy próbować z wymianą czujnika temperatury ? Chciałem jeszcze dodać, ze mechanik syganlizował problem z odpowietrzeniem układu po wymianie termostatu (co może powodować wspomniane problemy?). Proszę o rady, co sprawdzić w pierwszej kolejności (wiem, ze nowy termostat również może być wadliwy ale w moim przypadku to już drugi na którym wsytępują wspomniane objawy). Leon 1.6 16v BCB.
ql89
Stella +
Stella +

Region: łódzkie
Auto: Leon 1P FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez adams » 6 stycznia 2014, 12:58

Proponuje Ci sie podpiąć pod VAGa jeśli masz i sprawdzić wskazania temperatury na wskaźniku i podawaną do kompa. Najlepiej porównaj wyniki z termometrem wsadzonym do zbiorniczka wyrównawczego. U mnie nowy czujnik z sygnaturką VW Audi wytrzymał jakiś miesiąc po czym się popsuł i też mnie robił ostro w bambuko. Jeśli wymieniałeś termostat to został Ci ten badziewny czujnik do wymiany. Poczytaj sobie tematy jak może różnić się wskazanie tego co na liczniku z tym co podawane do kompa. Z tego co mi sie wydaje to jakieś 10 st max. u mnie jest różnica średnio 4-5 stopni.
adams
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: APP 1.8

Postprzez filip0777 » 28 marca 2014, 17:47

Witam a ja mam takie pytanko odnosnie temperatury silnika ( 1.8 Turbo 150KM, benzyna):
Wiec tak, auto sprowadzone z Niemiec od handlarza , nie wiadomo jak sie zachowywało wcześniej ale przez 3 tygodnie temperatura ok(przed kupnem sprawdzilem cisnienie na cylindrach i na stacji diagnostycznej-wszystko ok) Wymienilem olej silnikowy na 5W50 MOBIL1 (byla pusta butelka w bagazniku MOBIL1 0W30, a ja zalalem 5W50 MOBIL1-niby lepszy namowil sprzedawca) i od tego momentu zaczely sie problemy z temperatura (mechanik mowil ze to nie ma znaczenia i ze jest to zbieg okolicznosci).
Raz sie nie dogrzewal i pokazywalo max 70 a raz ja stanalem na swiatlach to gwaltownie spadala.

Wymienilem czujnik temperatury na oryginalny i na poczatku niby OK.
Jak jest powiedzmy +10 stopni to ladnie sie rozgrzewa, plynnie wskazowka idzie do 90 stopni, natomiast jak jest -2 stopnie:
wskazowka dochodzi do 70 staje na swiatlach i nagle spada do ok 65 stopni
dalej ruszam i wskazowka tez rusza na 70 i podnosi sie pomalu w gore
dalej jade (minelo juz od odpalenia ok 8-9km) zatrzymuje sie na swiatlach pokazuje ok 80 i spada do 75 stopni
ruszam i zaraz znowu podnosi sie temperatura do 80 stopni i od tego momentu robie ok 1-2 kilometrow, zatrzymuje sie i zostawiam auto wlaczone. Jest 85 stopni, poczekalem ok 2 minut temperatura podskoczyla do 90 stopni i utrzymuje.

Mowilem o tym mechanikowi: powiedzial ze to duzy silnik bo wchodzi ok 4 litrow G12 i moze potrzebowac troszke wiecej czasu do osiagniecia 90 stopni oczywiscie w zaleznosci od temperatury na zewnatrz.

Wiec juz teraz nie wiem czy ten silnik powinien sie tak zachowywac czy poprostu cos jest nie tak (aha podlaczalem auto w aso pod komputer przed wymiana tego czujnika- wykazalo jego usterke i nic wiecej )

Bardzo prosze o pomoc
Z gory dziekuje
filip0777
Stella
Stella

Auto: superb 1.8T
Silnik: benzyna 1.8 turbo

Postprzez adasbb » 28 marca 2014, 18:09

Pasuje to pod wieszający się termostat. Do sprawdzenia bądź wymiany termostat.
adasbb
Sport
Sport

Auto: Leon
Silnik: AZD 1.6

Postprzez piotrek_morel » 11 grudnia 2014, 01:13

Przeczytałem cały temat i jutro będę robił testy.

Objawy podobne jak u większości z Was :
- po trasie rozgrzewa się do 90C i to nawet dość szybko trzymając temp wraz z odpalonym ogrzewaniem
- natomiast po mieście ciężko osiągnąć 90C z tym że robię do ok 10 km jednorazowo przy temperaturach w okolicy -5C. Zatrzymując się na światłach lub grzejąc na maksa temp opada.
WNIOSEK : wydaje się że termostat cały czas puszcza duży obieg.

Dziś zrobiłem test temp na climatronicu - kod 51, rozbieżność z zegarami - zegary szybciej dobijały do 90C natomiast po osiągnięciu 90C odpaliłem ogrzewanie na maksa na postoju i na zegarach temp spadła a na climatronicu nie (90C) i chyba nawiewy grzały tak samo mocno co wskazywałoby na uszkodzony czujnik temperatury.

Złapałem za gumowego węża od chłodnicy kiedy na zegarach było w okolicy 70C i był ciepły ale był to wąż ten wyżej a z tego co wyczytałem należy sprawdzić ten który idzie od termostatu.

Jutro spróbuje podpiąć się pod VAGa i obczaić dolnego węża.
Wiem, że wskazówka ma dojść do 90C i stać jak wryta i to jest jedyny słuszny objaw. Jestem w posiadaniu Leona od pół roku i od samego początku wskazówka od temp jakby o 1mm przekraczała 90C ale po obserwacjach odpuściłem temat, być może to już był pierwszy objaw uszkodzonego czujnika.

Mam nadzieje, że jutro rano będę wiedział już coś więcej :)
Obrazek
piotrek_morel
Stella
Stella

Auto: Leon
Silnik: AXR 1.9

Postprzez PaVLo » 14 grudnia 2014, 09:21

Skoro przeczytałeś to wiesz, że jak dasz maksymalne ogrzewanie to nawet przy 90 na zegarze i w czasie jazdy (przy -5st) temperatura silnika potrafi spaść. To normalne w zimie i jeszcze na tak krótkim odcinku.
PaVLo
TopSport
TopSport

Auto: Seat SPORT

Postprzez mati.gda » 29 grudnia 2014, 06:53

Witam,

Panowie, temperatura zaczeła skakać podczas jazdy, więc mechanik wymienił mi zarówno termostat jak i czujnik temp na zamienniki. Auto wolno się nagrzewało, naczytałem się tematów na forach ze zamiennik termostatu to lipa, więc zakupiłem ori z aso - po wymianie na aso nie zaobserwowałem znacznej różnicy. zrobiłem pomiar na vagu temperatury cieczy za pomoca bloków engine i instruments. Test po cało nocnym staniu przy temperaturze powietrza 5st jeden wynik wyszedl -2st drugi 5st -różnica 7st. Przy nagrzanym silniku 90st różnica równiez ok 7st czyli 75-82st. zamówiłem więc teraz czunik G2/G62 ori z aso, jutro ma być, wymienie pomiędzy prezentami a karpiem i po jeździe dam znac, czy to był czujnik...:/

Dla przykładu dzis rano - temperatura powietrza 7st , po 15 km jazdy w mieście auto osiągneło 70st. wąż górny jest ciepły, dolny zimny. Mam manulana klime, ustawiono do połowy. Jak auto sie nagrzeje to trzyma temp 90st, ogrzewanie tez daje ok.

Temat mnie nurtuje, bo leon zaczął znacznnie wiecej spalać. Ostatnio wyszło mi 7,8l (rok temu to 1-1,5 l mniej wciągał), jeżdzę spokojnie głównie po mieście. Hamulca sprawne, nie trzymają - odbijają jak powinny, nie ma dodatkowych oporów.

Silnik jak w opisie- 1,9 TDI ASV 110 km. Dodam jeszcze że wymieniony został płyn, oraz odpowietrzony. Nie zauważyłem ubytku, wycieku itp.

Pozdawiam i życzę wesołych i spokojnych świąt
mati

-- 29 gru 2014, o 07:53 --

Witam, czujnik wymieniony. Diesel nagrzewa się już po kilku km ( na dworze temp. minusowe).

Reasumując - na zamienniki wydałem ok 100 zł ( termostat i czujnik po ok 50), straciłem mnóstwo czasu i trochę nerwów na rozkminianiu co jest nie tak. Na oryginały z serwisu wydałem ponad dwa razy tyle (po ok 120 zł + oringi) + czas na wymiane, płyn na dolewkę i zalana posadzka w garazu :) (polecam robić na zewnątrz, bo jest masa sprzatania po rozlanym tłustym płynie :) ).
Nie oszczedzajcie na zamiennikach :D.

Pozdr
mati.gda
Stella
Stella

Auto: seat leon 1m
Silnik: ASV 1.9

Postprzez plastek » 29 grudnia 2014, 11:32

pacjent to cupra R

Vag pokazal błędy 17704 czyli czujnik temp. Kupiłem oryginalny czujnik z zieloną wtyczka ( wcześniej był z czarną ) :
- na starym czuniku zegary miały 90C , a silnik 23c , ale potem nagle czujnik zaczał działać i pokazywał 90C , tyle co na zegarach ( różnice pomiędzy engine\instruments)
- nowy czujnik pokazuje na zegarach 90C , ale na silniku mam tylko 70C max. Tzn testowane po 20km. Czy nowy czujnik jest sprawny? Czy pada termostat?
- z dmuchawy daje dobre ciepełko , ale auto dużo szybciej się nagrzewa kiedy przez te pierwsze 5-7km nie włączam nadmuchu

Na starym czuniku błąd 17704 wywalał o wiele szybciej ,teraz na nowym bląd sie pokazuje ale po przejechaniu większej ilosci km.

Wymieniać termostat na wahlera? Czy tylko ori z serwisu? Czy może mój nowy czujnik jest padnięty? Dodam ze na zegarach na obu czujnikach mam równe 90C.
plastek
Stella +
Stella +

Auto: Leon Cupra R
Silnik: BAM 1.8

Postprzez ziggy » 29 grudnia 2014, 22:46

Witam mam taki problem też mi spada temperatura czujnik g2/g62 wymieniłem tyle ze dali mi z końcówka a a stary był z końcówka c termostat też wymieniłem ale auto się dość długo grzeje tak do 20km. jak już osiągnie temperaturę 90c to spada do pierwszej kreski potem znowu sie podniesie...vag nie pokazuje żadnych błędów czyżby sie zawieszał termostat??
ziggy
Stella +
Stella +

Postprzez tatian » 30 grudnia 2014, 04:04

Tak dla innych informacja ori termostat + oring z 10% rabatem = 108 zł ASO Seata Toruń, podobna cena jest w ASO Plichty w Trójmieście + tam ew. przesyłka. Za Wahlera trzeba dać te min. 40 zł i modlić się żeby był dobry, bo jak widać i wiem bywa z tym różnie.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez mati.gda » 30 grudnia 2014, 10:28

ziggy napisał(a):Witam mam taki problem też mi spada temperatura czujnik g2/g62 wymieniłem tyle ze dali mi z końcówka a a stary był z końcówka c termostat też wymieniłem ale auto się dość długo grzeje tak do 20km. jak już osiągnie temperaturę 90c to spada do pierwszej kreski potem znowu sie podniesie...vag nie pokazuje żadnych błędów czyżby sie zawieszał termostat??

u mnie vag nie pokazywał żadnych błedów, a objawy podobne - 90st przy po 20km. wymieniłem termostat i czujnik i wszystko pieknie smiga. wymieniaj tylko na oryginały. zamawiaj z salonu po podaniu nr vin - zaplacisz więcej ale masz 100% pewności ze bedzie ok. osobno zamawiasz oringi do czujnika i termostatu - nie ma ich w zestawie.
mati.gda
Stella
Stella

Postprzez ziggy » 30 grudnia 2014, 16:10

[quote="mati.gda]"u mnie vag nie pokazywał żadnych błedów, a objawy podobne - 90st przy po 20km. wymieniłem termostat i czujnik i wszystko pieknie smiga. wymieniaj tylko na oryginały. zamawiaj z salonu po podaniu nr vin - zaplacisz więcej ale masz 100% pewności ze bedzie ok. osobno zamawiasz oringi do czujnika i termostatu - nie ma ich w zestawie.[/quote] "

dzięki za informacje zamówie cześci i zdam relacje czy pomogło:):)
ziggy
Stella +
Stella +

Postprzez Rafal85 » 31 grudnia 2014, 09:38

Panowie zamawiał ktoś u nich - ponoć ORI

http://allegro.pl/termostat-behr-golf-i ... 37997.html
Rafal85
Signo
Signo

Auto: 1M
Silnik: diesel inny

Postprzez mati.gda » 31 grudnia 2014, 10:06

Rafal85 napisał(a):Panowie zamawiał ktoś u nich - ponoć ORI

http://allegro.pl/termostat-behr-golf-i ... 37997.html

czytaj uważnie "orygialny firmy behr", na tych z serwisu wytłoczone jest logo VW AUDI, a nie firma. Nie męczcie tematu - bierz z serwisu, zaplacisz co prawda 3x tyle, ale zrób to raz a dobrze. ja miałem termostat gates'a - po miesiacu go wymieniłem na ori, straciłem sporo nerwów, dodatkowych kosztów i czasu związanych z ponownymi wymianami tego co od razu mogłem zrobić prawidłowo...
pozdr
mati.gda
Stella
Stella

Postprzez Rafal85 » 31 grudnia 2014, 10:43

Jakim cudem ty tam widzisz że niema loga? Jak zdjecie jest takie że nic nie widać?

Ps. Miałes gatesa ktory kosztuje 18zł to się nie dziwię...

Zostanę jednak przy Wahlerze,szedł na pierwszy montaż do innych seatów.
Rafal85
Signo
Signo

Auto: 1M
Silnik: diesel inny

Postprzez pcblack » 6 stycznia 2015, 01:08

Też miałem ostatnio problemy ze spadającą temperaturą, wymieniłem na termostat Wahlera (tylko tej firmy kupuję, wcześniej jak miałem VW to też tylko Wahler) i problem z temperaturą ustał.
pcblack
Stella +
Stella +

Auto: TS ARL+

Postprzez ziggy » 16 stycznia 2015, 21:00

Zmieniłem czujnik i termostat kopiłem w SEAT DYNAMICA Jawornik za całość z origami zaciepliłem niecałe 230zł i teraz gitarka ładnie trzyma temperature :):)
ziggy
Stella +
Stella +

Postprzez ExtasyGirl » 25 stycznia 2015, 20:47

U mnie ostatnio zauważyłam, że przy temperaturze powietrza około -2, włączonym ogrzewaniu na 18C i po spokojnym przejechaniu 10 km przez miasto pokazuje mi temperaturę silnika około 80C. Jak go przegonię 1,5 km obwodnicą do 100km/h to rozgrzewa się do 90. W trakcie jazdy temp nie spada... Płyn chłodzący miałam wymieniany w listopadzie.
Czy tak długie nagrzewanie powinno stanowić powód do niepokoju? Czy może jednak w dislach to normalne? Będę wdzięczna za sugestie.
Seat Leon II Stylance 2.0 TDI
ExtasyGirl
Stella
Stella

Auto: Seat Leon II
Silnik: BKD 2.0

Postprzez transit_master » 25 stycznia 2015, 21:09

Normalne. Duża sprawność silnika. Mało ciepła.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez ExtasyGirl » 25 stycznia 2015, 21:12

transit_master napisał(a):Normalne. Duża sprawność silnika. Mało ciepła.

Czyli dobrze?
Kiedyś przy większych mrozach nagrzewał się (chyba) szybciej... Choć ciężko to porównać przy takiej a nie innej polskiej zimie...
Seat Leon II Stylance 2.0 TDI
ExtasyGirl
Stella
Stella

Auto: Seat Leon II
Silnik: BKD 2.0

Postprzez transit_master » 25 stycznia 2015, 22:10

Jest ok.
Yamaha Grizzly 700 EFI EPS bighorny, dystanse x-atv, alu osłony zygo, grzane manetki bronco, przedni bumper, warn vantage 3000, ledowe ringi, wskaźnik stage6, wypala Hero 7 Black :D I jest ogień!!!
transit_master
Cupra
Cupra

Auto: w ...uj oszczedne
Silnik: benzyna inny

Postprzez ilqwoojek » 13 października 2015, 15:43

Jest jakiś magik który powie mi jak wymienić termostat w Leonie 1.8T 20v silnik APP ?
ilqwoojek
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Seat Leon
Silnik: APP 1.8

Postprzez damianos89 » 2 grudnia 2016, 21:20

Witam. Proszę o pomoc, bo już głupieje. Auto Seat Leon 1M 1.9tdi AXR, Turbo GTB17 i program, 150 tys. km. przebiegu. Zmagam się z takim problemem, a mianowicie już dawno, czyli jakieś 40 tys. km. i ok 4 lata temu zauważyłem u siebie takie objawy, gdy są niższe temperatury, jak auto nagrzeje się nawet do 90 a potem stanę na światłach, to temperatura obniża się, gdy jadę na wyższych obrotach to normalnie rośnie i się trzyma, ale jeśli zaczynam jechać na niskich obrotach, to też potrafi spadać w trakcie jazdy. Zauważam również zimniejsze powietrze z nawiewu wraz z tym spadkiem. Oczywiście zanim auto nagrzeje się do 90 też temp spada jak niższe i rośnie jak wyższe obroty.
Diagnoza oczywiście termostat, kupiłem wtedy niby oryginalny na allegro Made in Germany, został wymieniony, ale jakby objawy nie minęły, od tamtego czasu nie przejmowałem się tak tym tematem i kolejne zimy tak jeździłem. Postanowiłem teraz znowu coś z tym zrobić, oddałem auto do mechanika, także wymienił termostat na Vernet i dalej jest to samo. Ponadto stwierdził obecność CO2 w płynie chłodniczym i ciśnienie w zbiorniku, chociaż zbytnio mi tego płynu nie ubywa. Mechanik więc stwierdził, że to prawdopodobnie uszczelka pod głowicą. Przez te lata nie zauważyłem, też żadnych innych objawów dodatkowych. I sam nie wiem, co robić, bo wiem, że z tą uszczelką to droga naprawa, a temp silnika też nigdy nie wzrosła powyżej 90 stopni. Inny mi radzi, żeby może wymienić trzeci raz termostat na org z ASO, ale czy możliwe, żeby wszystkie nowe były wadliwe?
Proszę o jakieś rady, będę wdzięczny.
Leon Torro 2006
damianos89
Sport
Sport

Auto: Leon 1M 2006 AXR+
Silnik: TDI pompowtryski PD

Postprzez tatian » 2 grudnia 2016, 21:38

Kup termostat Wahlera ew. Ori. A na diagnozę co do uszczelki pod głowicą skonsultuj jeszcze w innym warsztacie żeby Ciebie nie naciągnął na niepotrzebne, duże koszty.
Obrazek
Był Seat Ibiza 1.2 (64 KM)
Był Seat Leon 1.9 TDI (110 KM)
Był Seat Leon 1.8 TSI (160 KM)
Był VW Golf MK VII 2.0 TDI (150 KM)
Był VW Golf 7.5 GTI (245 KM)
Jest Renault Clio IV 0.9 TCe (90KM)
tatian
Cupra
Cupra

Auto: Renault Clio IV
Silnik: inny

Postprzez przemek19940 » 2 grudnia 2016, 21:43

Być może EGR zatkany "manualnie"

-- 2 grudnia 2016, 21:43 --

Wtedy temperatura baaardzo wolno rośnie
przemek19940
Stella
Stella

Auto: Seat leon

Postprzez damianos89 » 2 grudnia 2016, 21:45

Jeśli chodzi o EGR to jest zaślepiony i wyłączony elektronicznie, więc że wolno rośnie można zrozumieć, gorzej z tym spadaniem.
Leon Torro 2006
damianos89
Sport
Sport

Postprzez przemek19940 » 2 grudnia 2016, 21:50

Ja mam zaślepiony i jest tak samo...na postoju temp maleje

-- 2 grudnia 2016, 21:50 --

Tym bardziej jeśli na zewnątrz temperatura jest ujemna
przemek19940
Stella
Stella

Auto: Seat leon

Postprzez damianos89 » 3 grudnia 2016, 11:38

Przed zaślepieniem egru temp. już spadała. Proszę jeszcze o jakieś porady, jeśli ktoś się orientuje w temacie.
Leon Torro 2006
damianos89
Sport
Sport

Postprzez marcin7x5 » 3 grudnia 2016, 12:27

Sprawdź vagiem jaką masz dokładnie temp bo może być uszkodzony czujnik temperatury.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Postprzez damianos89 » 29 grudnia 2016, 20:40

Sprawdziłem Vagiem wskazania temperatury na dwóch czujnikach i wygląda na to, że z czujnikami jest dobrze. Dzisiaj sprawdziłem też w wodzie ten termostat, który wymontowałem z auta myśląc, że jest wadliwy. W zimnej wodzie był zamknięty, w gorącej zaczął się otwierać, myśle, że rzeczywiście było ok. 90 stopni woda, jak zaczął się otwierać, w gorącej był otwarty. Następnie wyłączyłem podgrzewanie wody i dolałem trochę zimnej i zaczął się zamykać, aż do całkowitego zamknięcia. Więc wygląda na to że ten termostat też był w porządku? Więc już nie mam pojęcia co może być przyczyną spadku temperatury w zimie na biegu jałowym lub jeździe na niskich obrotach?
Leon Torro 2006
damianos89
Sport
Sport

Re: Odp: [All] Spadek temperatury w trakcie jazdy

Postprzez Bry1ant » 4 stycznia 2017, 18:15

Mam ten sam problem, egr dziala nie jest zaslepiony mimo to temperatura spada, termostat wymieniony dwa razy bez poprawy, olalem temat i zalozylem elektryczny dogrzewacz i zrobilem sterowanie sterowane manualnie i wreszcie mam cieplo.
Bry1ant
Sport
Sport

Auto: leon 1m
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez aramid » 8 stycznia 2017, 13:00

Czy uszkodzenie czujnika g56 i g17 może mieć pośrednio wpływ na problem z temp. silnika? temperaturę otocznia na zegarach pokazuje w miarę dobrze a vag wywalił błędy (przerwa lub zwarcie do plusa). Wcześniej nie było problemu z ogrzewanie przy -2 a dziś przy -20 wskazówka ledwo dochodziła do 65 a potem opadała poniżej 60.

-- 8 stycznia 2017, 12:40 --

na desce pokazuje temp 90 stopni, w vagu temp wynosi okolo70 stopni. Po włączeniu nadmuchu temperatura na vagu spada delikatnie na desce spadek jest dosyć drastyczny. Termostat sie nie otwiera górny przewód ciepły a dolny zimny. sprawdzałem tez klime i czujnik temp zewnętrznej pokazuje non stop -46 stopni wiec jest do wymiany, przy -3 na dworze pokazuje na wyświetlaczu +2. Temp z nadmuchów jest letnia.

-- 8 stycznia 2017, 14:00 --

w Polskim vagu w klimatyzacji w jednym z bloków jest temp silnika i pokazało wartość -46 stopni, w tym czasie na desce było 90 a na czujniku z silnika 71. Pytanie gdzie są czujniki i które wymienić.
aramid
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: AVF 1.9

Postprzez sonor » 10 stycznia 2017, 19:15

U mnie również faluje temperatura, im mniej obrotów tym niższa a wskazania z klimatyzacji po zagrzaniu to nie wzruszone 90st. ( no ale tym to raczej nie ma co się sugerować). Będę za kilka dni zmieniał rozrząd więc przy okazji sprawdzę wszystkie czujniki i chcę się od was dowiedzieć ,jeśli zajdzie potrzeba ich wymiany, jakie firmy czujników i termostatu unikać, a co sprawdzone. A może ta falująca temperatura to wina pompy ?
sonor
Signo
Signo

Auto: seat leon

Postprzez marcin7x5 » 10 stycznia 2017, 21:10

Czujnik i termostat to niestety ale najpewniejsze są ori z Aso. Do wyboru może być seata skody lub vw w zależności co pod ręką i co taniej.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne