Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

LEON I - kontrolka otwatych drzwi

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

LEON I - kontrolka otwatych drzwi

Postprzez cristo » 8 stycznia 2017, 22:17

W Leonie I w prawym gornym roku kontrolek znajduje sie ta informujaca o otwartym bagazniku. Widzialem kiedys w ogloszeniu licznik z A3 w takim Leonie i tam graficznie wyswietlalo otwarte drzwi, wiec da sie to jakos zrobic.
No i teraz pytanie: da rade zrobic jakies kodowanie w ori liczniku, zeby ikona bagaznika pokazywala takze otwarte drzwi boczne?
cristo
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Auto: Leon
Silnik: ASZ 1.9

Reklama

Re: LEON I - kontrolka otwatych drzwi

Postprzez krytdi » 8 stycznia 2017, 22:24

Tak zakadajac licznik z Fisem.jest na forum
1.9tdi ASV:Turbo ASZ+Sprzegło g60+Pompa 11+Wtryski 216+Wałek 38E+Fmic=?Km i ?Nm
krytdi
Sport
Sport

Auto: Seat Leon
Silnik: ASV 1.9

Postprzez adams » 8 stycznia 2017, 23:20

Musi sie jakos dac bo znam Leona z końcówki roku 2003 juz po lifcie jest komfort z 1C na poczatku i mimo ze wersja jest golas bo poza elektryka szyb z przodu i manualna klimatyzacja nic wiecej to autko w wyposazeniu nie ma to ikonka z otwartym bagaznikiem zaswieca sie zarówno po otwarciu bagażnika jak i którychkolwiek drzwi. Myslalem ze moze wszystkie poliftowe tak maja ... :oops:
adams
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: APP 1.8

Postprzez Cwani » 8 stycznia 2017, 23:29

U mnie w polifcie (2005r.) tylko zapala się po otwarciu bagażnika. Ale fakt fajny bajer jakby się też przy otwartych drzwiach coś zapalało :D
Obrazek
Cwani
Stella +
Stella +

Silnik: BCB 1.6

Postprzez adams » 9 stycznia 2017, 00:18

Tak sobie myślę że na logikę to można by podpiąć przewód od lampki wnętrza do przewodu od zamka tylnej klapy. Rozdzielić to diodami, żeby po otwarciu drzwi nie zapalała się lampka w bagażniku i powinno być good. We wspomnianym wcześniej przeze mnie LEO jest tak zrobione, że ta kontrolka się świeci nawet bez zapłonu jak są któreś drzwi otwarte albo bagażnik. Może ludzie z salonu SEATa w Polsce montujący alarm (jajeczko z logiem SEAT na breloczku - więc pewnie ori salonowy) wzięli sygnały z poszczególnych drzwi i z bagażnika i wpięli to do wzbudzenia od alarmu przez co właśnie był taki efekt a nie inny z tą kontrolką. Na forum golfa4 znalazłem że PIN nr 15 w niebieskiej wtyczce komfortu (czarno-brązowy) to masa z krańcówki bagażnika. Przewód niebiesko-szary to sygnalizacja otwartych drzwi.
Mi akurat średnio się podoba gdy kontrolka od bagażnika świeci też z drzwiami (ciężko nie zauważyć, że są otwarte skoro lampka wnętrza się zapala) ale jeśli ktoś chętny to możecie sprawdzić czy macie takie przewody które tutaj podałem (bo to akurat jest z forum Golfa). Jeśli tak to sprawdźcie jaki sygnał przychodzi na te przewody po otwarciu klapy i po otwarciu poszczególnych drzwi. Jeśli będą pojawiały się masy to zmostkujcie sobie na chwile (nawet przez bezpiecznik) te dwa piny w komforcie i sprawdźcie jaki jest efekt. Jeśli kontrolka działa tak jak należy to zmostkujcie oba przewody za diodami i wepnijcie pod pin od bagażnika w komforcie i powinno być good. Uprzedzam, że wszystko robicie na własne ryzyko bo to czysta teoria i to na podstawie innego auta więc potem żeby nie było do mnie pretensji że poleciał siwy dymek z komfortu ;P Generalnie roboty na 25-30 minut biorąc pod uwagę dojście do lutowania przewodów przy module komfortu. W zimę by mi się nie chciało ale jak ktoś ma cieplutki garaż to powodzenia :mrgreen:
adams
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: APP 1.8

Postprzez cristo » 9 stycznia 2017, 09:23

Ja mam sierpień 2005 TopSport w dość bogatej wersji i tylko właśnie bagażnik pokazuje.
cristo
Stella +
Stella +

Region: mazowieckie
Silnik: ASZ 1.9

Postprzez mistrzunio » 11 stycznia 2017, 08:57

W moim ts z 2004 też tylko kontrolka bagażnika, a w vw borze 2002 wersja bida była taka kontrolka :)
mistrzunio
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Audi
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez DanJ93 » 13 stycznia 2017, 15:07

W Leonie nie pokazuje otwartych drzwi, ale oczywiście można to sobie pokombinować. Najlepiej to chyba puścić po prostu od lampki wewnętrznej, bo ona świeci niezależnie od tego które drzwi są otwarte
Polska, Podkarpacie, Lubaczów
DanJ93
Signo
Signo

Auto: Leon I
Silnik: APG 1.8

Postprzez volk » 14 stycznia 2017, 20:17

Pozwolę się podpiąć pod temat. Czy czujka/krańcówka/przełącznik (jak to zwał tak to zwał) odpowiedzialna za sygnalizację niedomkniętych drzwi bagażnika powoduje również zapalenie światła w bagażniku? Inaczej mówiąc, jeżeli pali mi się w/w kontrolka to jest to równoznaczne z tym że w tym czasie mam włączone światło w bagażniku?
W trakcie ostatnich mrozów nie domknąłem bagażnika, co sygnalizowała kontrolka a jak później chciałem domknąć bagażnik to mroź nie pozwolił otworzyć bagażnika. Problem palącej kontroli chwilowo zignorowałem, czekając do ocieplenie, ale w międzyczasie po nocce wyładował mi się aku. Początkowo myślałem, że to ze starości i małych przebiegów, jakie robię autem, ale znajomy zasugerował, że sygnał, który włącza kontrolkę otwartego bagażnika powoduje również zapalenie światła w bagażniku, które z kolei wyczerpało aku.. Prawda to czy fałsz?
volk
Stella +
Stella +

Postprzez Cwani » 14 stycznia 2017, 20:30

volk napisał(a):Pozwolę się podpiąć pod temat. Czy czujka/krańcówka/przełącznik (jak to zwał tak to zwał) odpowiedzialna za sygnalizację niedomkniętych drzwi bagażnika powoduje również zapalenie światła w bagażniku? Inaczej mówiąc, jeżeli pali mi się w/w kontrolka to jest to równoznaczne z tym że w tym czasie mam włączone światło w bagażniku?
W trakcie ostatnich mrozów nie domknąłem bagażnika, co sygnalizowała kontrolka a jak później chciałem domknąć bagażnik to mroź nie pozwolił otworzyć bagażnika. Problem palącej kontroli chwilowo zignorowałem, czekając do ocieplenie, ale w międzyczasie po nocce wyładował mi się aku. Początkowo myślałem, że to ze starości i małych przebiegów, jakie robię autem, ale znajomy zasugerował, że sygnał, który włącza kontrolkę otwartego bagażnika powoduje również zapalenie światła w bagażniku, które z kolei wyczerpało aku.. Prawda to czy fałsz?

Nie domknij klapy, otworz kanape i zobacz :D
Obrazek
Cwani
Stella +
Stella +

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne