Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Po wymianie nagrzewnicy leci zimne powietrze w trybie AUTO

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Po wymianie nagrzewnicy leci zimne powietrze w trybie AUTO

Postprzez andi1999 » 29 stycznia 2017, 18:42

Witam
Ostatnio po wymianie nagrzewnicy przez mojego "machera" pojawił mi się problem w moim leonie asv z 2001r. z ogrzewaniem. Zaznaczam, że po wymianie nagrzewnicy nie mam jeszcze nabitej klimy gazem. posiadam w autku klimatronic. W trakcie obsługi ogrzewania w trybie manualnym wszystko działa jak należy,tj. grzeje obecnie jak należy.Natomiast po przełączeniu np. 22 0C w trybie auto, zamiast ogrzewania,dmucha mi zimnym powietrzem. Dopiero po ustawieniu np 29 oC, dmucha cieple powietrze. Podobnie jest rano,gdy na zewnątrz mróz, włączam na auto 22 oC od razu wieje z dużą siłą zimne powietrze (wcześniej przed naprawą, gdy autko było zimne w trybie auto delikatnie dmuchało na 1 kresce do czasu, aż autko się nagrzało i wtedy nodawało nadmuchu). Więc pojechałem ponownie do majstra który stwierdził, że pewnie to czujnik temp. wewnętrznej,który znajduje się nad klimatronikiem. Więc kupiłem używkę, wymieniłem i nadal to samo :(. Sprawdziłem na kodach klimy i zauważyłem, że pod pozycją "45 Obliczona temperatura wewnetrzna (program wewnetrzny, cyfrowo)" pojawia się wartość ok. 38 oC, co jest przekłamaniem i myślę, że właśnie przez tę wartość dmucha zimnym powietrzem w trybie auto. Tylką skąd bierze się taka temperatura,co może być tego powodem? czy właśnie brak gazu w klimie powoduje jakieś zawirowania w systemie, ze jakieś algorytmy coś źle przeliczają?? może ktoś miał taki problem?? poza tym czujniki właściwie wskazują na kompie temperaturę zewnętrzną i cieczy chłodzącej....

-- 29 sty 2017, o 19:41 --

Nikt nie pomoże?? bo nawet mechanicy mają z tym problem,,,,

-- 29 sty 2017, o 19:42 --

Nikt nie pomoże?? bo nawet mechanicy mają z tym problem,,,,

-- 29 sty 2017, o 19:42 --

nikt nie pomoże???
andi1999
Stella
Stella

Auto: seat

Reklama

Re: problem z ogrzewaniem

Postprzez pietrek86 » 30 stycznia 2017, 04:34

Tak czy siak od razu ciepłego powietrza nie będziesz miał dopóki płyn chłodniczy nie złapie chodź trochę temperatury no chyba że posiadasz webasto na pokładzie :)
pietrek86
TopSport
TopSport

Auto: Leon
Silnik: BCB 1.6

Postprzez wesol » 30 stycznia 2017, 06:35

Gdzie sprawdzales te temp. Wez napisz dokladnie bo cos mysle ze nie wiesz co podajesz. Jakie kody co bylo wymieniane i w czym??
Brak polskich znakow na klawiaturze.
wesol
TopSport
TopSport

Auto: Bmw
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez andi1999 » 30 stycznia 2017, 09:17

dane były pobierane z ukrytych funkcji klimatronika, a dokładnie pod pozycją:
45 Obliczona temperatura wewnętrzna (program wewnętrzny, cyfrowo) - gdzie temperatura wyświetlana wskazywała 38 oC.

Wcześniej wymieniana była nagrzewnica, a następnie czujnik temperatury wraz z silniczkiem znajdujący się nad klimatronikiem...
andi1999
Stella
Stella

Auto: seat

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne