Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Montaż czujnika deszczu - co z czasowymi wycieraczkami ?

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Montaż czujnika deszczu - co z czasowymi wycieraczkami ?

Postprzez Maras2003 » 4 marca 2017, 00:42

Witam,

Noszę się z zamiarem założenia czujnika deszczu, co za tym idzie również innego przekaźnika do wycieraczek.
Coś tam poczytałem i jak założę przekaźnik typowo od czujnika deszczu, to stracę funkcję 'czasowych wycieraczek' ? Mam na myśli to co steruje potencjometrem na dźwigni + dźwignia jeden stopień w górę.
Czy można to jakoś pogodzić, czujnik + czasowe + regulacja potencjometrem ?
Z tego co wiem to przekaźnik powinien być 192.
Maras2003
TopSport
TopSport

Auto: Leon Sport
Silnik: ASV 1.9

Reklama

Re: Montaż czujnika deszczu - co z czasowymi wycieraczkami ?

Postprzez adams » 4 marca 2017, 01:29

Maras2003 napisał(a):stracę funkcję 'czasowych wycieraczek' ?

Czujnik deszczu reaguje tylko na opcji "czasowe". Gdy masz czujnik deszczu wycieraczki czasowe stają się totalnie zbyteczne. Potencjometr na dźwigni reguluje czułość czujnika. Poza tym prędkość i czas postoju wycieraczek dostosowują się do prędkości jazdy. Pożyteczna rzecz :)
adams
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: APP 1.8

Postprzez Maras2003 » 4 marca 2017, 12:48

A, czyli "czasowe" będą, ale jednocześnie musi wystąpić woda na szybie, a potencjometrem będę mógł regulować sobie czułość...
I rozumiem że czujnik sam z siebie nie załączy mi wycieraczek, tylko na pozycji "czasowych" wycieraczek czyli dźwignia 1 w górę ?
Oraz że jak nie będzie wody na czujniku, to na pozycji dźwigni 1 w górę wycieraczki się nie włączą ?
Maras2003
TopSport
TopSport

Postprzez bzykofm » 4 marca 2017, 13:07

Maras2003 napisał(a):I rozumiem że czujnik sam z siebie nie załączy mi wycieraczek, tylko na pozycji "czasowych" wycieraczek czyli dźwignia 1 w górę ?

Tak. Poza tym nawet jeśli dźwignia jest na pierwszej pozycji to przy ponownym uruchomieniu auta (po wyjęciu kluczyków) musisz ją ponownie załączyć, czyli w dół na 0 i z powrotem na pierwszą pozycję. Tak przynajmniej jest u mnie.
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez adams » 4 marca 2017, 16:44

bzykofm napisał(a):Tak. Poza tym nawet jeśli dźwignia jest na pierwszej pozycji to przy ponownym uruchomieniu auta (po wyjęciu kluczyków) musisz ją ponownie załączyć, czyli w dół na 0 i z powrotem na pierwszą pozycję. Tak przynajmniej jest u mnie.

Dokładnie tak jest. albo wystarczy :mrgreen: ---> sprysknąć <--- :mrgreen: szybę na tyle krótko żeby wycieraczki machnęły a jeszcze płyn nie zdążył polecieć na szybę. Osobiście przyzwyczaiłem się właśnie do tej metody. Naprawdę rzadko przełączam manetkę z pozycji pierwszej na cokolwiek innego. Albo spryskiwacz albo potencjometr czułości.
adams
Sport
Sport

Auto: LEON
Silnik: APP 1.8

Postprzez Axee » 4 marca 2017, 21:34

No niestety w 1M byla ta funkcja niedopracowana, ale mozna ruszyc potencjometrem czulosci tam i spowrotem i po problemie. W 1P juz to dziala normalnie, manetka wycieraczek w pozycji czasowej, zaczyna padac i samo sie wlacza. Tak, przekaznik 192.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez bzykofm » 4 marca 2017, 21:34

Axee napisał(a):W 1P juz to dziala normalnie, manetka wycieraczek w pozycji czasowej, zaczyna padac i samo sie wlacza.

Czasem mam wrażenie, że to działa jak chce. Kilka kropel i machają, nieraz cała szyba w deszczu i się nie ruszy :evil:
była: Ibiza 6L lift 1.4 85KM 2013-2014
Leon Barbarzyńca105KM 250Nm @ dynoPro 195KM 374Nm 2014-

Obrazek
bzykofm
LeonClub Team
LeonClub Team

Region: małopolskie
Auto: leon 1P FL TDI PD
Silnik: BLS 1.9

Postprzez DanJ93 » 9 marca 2017, 20:03

Axee napisał(a):No niestety w 1M byla ta funkcja niedopracowana, ale mozna ruszyc potencjometrem czulosci tam i spowrotem i po problemie. W 1P juz to dziala normalnie, manetka wycieraczek w pozycji czasowej, zaczyna padac i samo sie wlacza. Tak, przekaznik 192.

Ja bym nie nazwał tego niedopracowaniem, wręcz przeciwnie.
Pomyśl inaczej. Zima -15C, masz już ciepłą szybę i wycierasz szron z szyb podczas jazdy.
Zapominasz wyłączyć wycieraczki, bo gdy dojeżdżałeś do celu już deszczyku nie było.
Wsiadasz w nocy w auto, włączasz zapłon i słyszysz jak twój mechanizm wycieraczek/silnik uległ destrukcji, bo wycieraczki dość mocno przymarzły do szyby
Polska, Podkarpacie, Lubaczów
DanJ93
Signo
Signo

Auto: Leon I
Silnik: APG 1.8

Postprzez Axee » 9 marca 2017, 20:13

DanJ93 napisał(a): bo wycieraczki dość mocno przymarzły do szyby
... mnie to nie dotyczy, mam 'podgrzewana' przednia szybe. No powiedzmy 'podgrzewana', podgrzewane jest pole w ktorym wycieraczki leza :D
po 2. tak to nie dziala, czujnik nie reaguje na oblodzona szybe, reaguje na krople, mgielke itp. Ja manetki wycieraczek prawie nie dotykam, i nie zdarzylo sie w zimie zeby same sie wlaczaly gdy nie powinny.
Pozdrawiam Axee® LCT

Anna Wiktoria * 05-10-2017 + 17-04-2018
Axee
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Region: śląskie
Auto: FR
Silnik: BMN 2.0

Postprzez Maras2003 » 26 marca 2017, 12:08

Czy pomoże ktoś schematem instalacji ?
Mam do montażu czujnik deszczu + lusterko fotochrom. Mam kompletną instalację ale z uciętymi kablami przy samym module komfortu (lusterko pół biedy, bo tam same prądy idą + sygnał wstecznego), ale temat o czujniku więc może ktoś zarzuci gdzie te raptem 3 kabelki podłączyć...

Dodatkowo - czy moduł komfortu/przekaźnik wycieraczek/sam czujnik wysyła jakiś prosty sygnał że jest woda na szybie, np. pojawia się +12v tylko w przypadku kluczyka w pozycji zapłon + deszczu na szybie + ewentualnie manetka w górę. Pytam bo myślę nad bajerem który przełączy mi światła z przednich DRL na kompletne mijania w momencie kiedy jadę i pojawia się deszcz, i potrzebowałbym takie proste info.

Załączam co znalazłem, niestety nic więcej...
https://www.dropbox.com/s/kmxxzaltdteox ... a.pdf?dl=0

-- 26 marca 2017, 12:08 --

Dopisuję, bo może się komuś przyda ;)

1. czarno/zielony - idzie do przekaźnika pin "i"
2. zielony - idzie do przekaźnika pin "SP"
3. brązowy - masa.

Nie podaję nr pinów bo pamiętam że jeden był o innym numerze niż to co znalazłem na forum golfa.
Działa aktualnie bez żelu między czujnikiem i szybą, również bez kodowania (nie wiem czy tam jest co kodować na tej platformie 1M :) )

Odnośnie sygnałów - na jednym pinie (nie podam który, nie pamiętam a nie chce wprowadzać w błąd) leci informacja zwrotna w postaci napięcia. Pozostałe to po prostu zasilanie i masa układu. Nie robiłem testów jakie napięcie przy jakich warunkach itd, możliwe że coś tam będę robił to podam co i jak.
Maras2003
TopSport
TopSport

Postprzez wojownik208 » 26 marca 2017, 13:34

Czy ma ktoś instrukcje jak to zrobić wszystko po kolei co trzeba kupić? Umiał by ktoś to zrobić w woj. Świętokrzyskim lub w Radomiu?
wojownik208
Stella +
Stella +

Region: pomorskie
Auto: Seat Leon

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne