Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pompa ABS Cupra R

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Pompa ABS Cupra R

Postprzez arczi92 » 21 kwietnia 2019, 06:41

W aucie pojawił się problem,mianowicie nie dociera płyn hamulcowy do tylnego lewego zacisku. Jak się okazało nie wychodzi płyn z pompy ABS. Odpowietrzanie pompy w vagu nie pomogło, natomiast mimo że hamuje na 3 koła to pedał jest twardy i reszta działa bez zarzutu. Brak błędów układu hamulcowego, kontrolki nie świecą, czyli teoretycznie układ jest sprawny, ale płyn do zacisku nie leci. Przypuszczam że problem jest z pompą ABS, która ma numer 8N0614517D, jest to jednak towar deficytowy jak zauważyłem. Pytanie brzmi czy mogę kupić pompę od np. audi TT, która numer ma ten sam, ale ostatnia litera jest inna, przykładowo 8N0614517E. Czy taką pompę uda się zakodować? Lub jest pompa o innym oznaczeniu niż moja obecna która będzie działać poprawnie?

-- 21 kwietnia 2019, 06:40 --

Nikt nie pomógł, ale opiszę dalszy los.
Wysłałem pompę do firmy zajmującej się naprawą pomp abs, jak się okazało przepływ plynu na jedno koło blokowała tylko pod ciśnieniem co znaczy, że jest nienaprawialna. Od firmy która naprawia pompy dowiedziałem się jakie oznaczenie ma pompa którą mogę zamienić po za taką jak mam i okazało się że pasuje pompa z audi tt o oznaczeniu z pierwszego postu. Dalej nie wiem jednak czy da się taką pompę zakodować, ponieważ przełożyłem sterownik z mojej starej pompy, gdyż problem leżał w korpusie z zaworami. Oczywiście wszystko teraz działa, a pompę z audi kupiłem za 75zl, co jest mało prawdopodobną kwotą za pompę z cupry, których w dodatku deficyt.
arczi92
Stella
Stella

Auto: Leon Cupra R
Silnik: BAM 1.8

Reklama

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne