Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

czujnik poziomu oleju

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: czujnik poziomu oleju

Postprzez brtk » 5 lutego 2019, 15:27

Żółta jest od poziomu płynu chłodniczego, a czerwona od ciśnienia oleju (albo na odwrót, już nie pamiętam). Ja tak miałem co zimę, jak przeciekała mi chlodniczka oleju. Przy porannym odpalaniu 3x dźwięk i czerwoną lampka. Po przejechaniu ileś tam metrów gasla. Ale nigdy podczas jazdy mi się nie zapaliła. Przy wymianie oleju wymieniłem uszczelki na chlodniczce i w ta zimę ani razu mi się nie zaświeciła. Tylko, że ja mam diesla.
brtk
Signo
Signo

Region: mazowieckie
Auto: Toledo 1M
Silnik: AHF 1.9

Reklama

Postprzez marcin7x5 » 5 lutego 2019, 18:05

Aus raczej nie miały jeszcze czujnika w misce oleju. Bardziej pewnie są to objawy od czujnika ciśnienia oleju w pokrywie zaworów. Pytanie na jaki kolor migała kontrolka. Nieraz zdarza się również że silnik gaśnie podczas jazdy i wówczas też będzie sygnał dźwiękowy od braku smarowania silnika.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Postprzez Peter007 » 5 lutego 2019, 18:16

brtk napisał(a):Żółta jest od poziomu płynu chłodniczego, a czerwona od ciśnienia oleju (albo na odwrót, już nie pamiętam). Ja tak miałem co zimę, jak przeciekała mi chlodniczka oleju. Przy porannym odpalaniu 3x dźwięk i czerwoną lampka. Po przejechaniu ileś tam metrów gasla. Ale nigdy podczas jazdy mi się nie zapaliła. Przy wymianie oleju wymieniłem uszczelki na chlodniczce i w ta zimę ani razu mi się nie zaświeciła. Tylko, że ja mam diesla.

Mam na myśli jedną kontrolę świecącą na różne kolory. Nie podejrzewałbym że kontrolka przy wskaźniku temp będzie odpowiedzialna za olej :roll:
Jeśli Ci się wydaje, że mnie rozumiesz to masz rację - wydaje Ci się...
Peter007
Sport
Sport

Auto: Leon 1M
Silnik: AZD 1.6

Postprzez Jachu171 » 7 lutego 2019, 07:37

Peter007 napisał(a):A to przypadkiem nie jest tak, że żółta jest od poziomu a czerwona od ciśnienia?

U mnie ciagle swiecenie jest od poziomu. A miganie podejrzewam ze cisnienie.

mistrzunio napisał(a):Skoro poziom oleju jest ok a kontrolka świeci sprawdź czujnik w zamku maski.

Jaki czujnik? Pierwsze slysze :/
Jachu171
Stella
Stella

Auto: leon 1

Postprzez marcin7x5 » 7 lutego 2019, 20:43

To poczytaj dobrze forum. Silniki z czujnikiem w misce oleju miały dodatkowy czujnik w zamku maski.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M

Postprzez mistrzunio » 7 lutego 2019, 20:56

Jeśli poziom oleju jest ok, a żółta kontrolka ciągle sygnalizuje niski stan poziomu oleju to jest czujnik w zamku maski, który może być tego przyczyną, miałem taki problem w golfie 4.
mistrzunio
Sport
Sport

Region: łódzkie
Auto: Audi
Silnik: CJXA 2.0

Postprzez Jachu171 » 7 lutego 2019, 21:53

Problem rozwiązany. Utlenił sie kabel od czujnika ciśnienia oleju. Akurat przy samej wtyczce która wchodzi w czujnik. Kupilem na szrocie wtyczke z kabelkiem, polutowalem i wszystko gra.
Jachu171
Stella
Stella

Auto: leon 1

Postprzez Dulson » 27 października 2019, 21:16

Witam, chcialbym domontowanie auta czujnik poziomu oleju. Misa, czujnik, wtyczka jest. Schemat mam, masa, 5 bezpiecznik, 16 pin w zegarach o ile dobrze pamiętam, ale mam pewną wątpliwość... Jak zamontować kabel do wtyczki, do zegarow?
Seat Leon 1M ARL FR/SC 05'
Dulson
Stella +
Stella +

Region: małopolskie
Auto: Seat Leon 1M FR SC
Silnik: ARL 1.9

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne