Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Wentylacja - przestawione obiegi

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Wentylacja - przestawione obiegi

Postprzez bierzyk » 17 września 2020, 15:24

Zauważyłem ostatnio - przy sprawdzaniu filtra kabinowego, że powietrze jest zasysane przez filtr (foliówka położona na filtrze się do filtra "przykleja") przy obiegu zamkniętym (wewnętrznym), a przy otwartym (zewnętrznym) w ogóle nie zasysa powietrza. Na logikę oceniam, że powinno być na odwrót - powietrze przez filtr (z zewnątrz) wciągane powinno być przy obiegu otwartym. Czy możliwe jest aby klapka (chyba ta pod filtrem) była przestawiona, czy źle rozumiem istotę tego układu i jednak wszystko jest poprawnie? Jeśli klapka jest przestawiona, to czy można ją po prostu ręcznie przestawić na prawidłową pozycję, czy konieczne są jakieś komputerowe operacje?

-- 17 września 2020, 16:24 --

Widzę, że układ wentylacji to bardziej tajemnicza sprawa niż myślałem :)
bierzyk
Stella
Stella

Region: łódzkie
Auto: Leon 1M
Silnik: AUQ 1.8

Reklama

Re: Wentylacja - przestawione obiegi

Postprzez marcin7x5 » 17 września 2020, 15:49

Tak ma raczej być. Jak włączysz obieg zamknięty to wewnątrz pojazdu jest nieco inne ciśnienie niż na zewnątrz pojazdu a klapka zamykająca dopływ powietrza działa trochę jak przepustnica w silniku czyli na zamkniętej zasysa na w pełni otwartej siła ssania jest minimalna.
marcin7x5
Cupra
Cupra

Region: kujawsko-pomorskie
Auto: leon 1M
Silnik: AUS 1.6

Re: Wentylacja - przestawione obiegi

Postprzez bierzyk » 23 września 2020, 10:24

Niby rozumiem z tym ciśnieniem tylko na logikę, klapka pod filtrem powinna być zamknięta przy obiegu wewnętrznym żeby nie dopuszczać powietrza z zewnątrz (tego, które przechodzi przez filtr). U mnie jest wtedy otwarta i ciągnie powietrze, a zamyka się gdy włączę obieg zewnętrzny.

Zrobiłem taki test że wyciągnąłem filtr kabinowy i obok tej klapki położyłem zapach samochodowy. Włączyłem obieg zewnętrzny i tego zapachu nie było czuć (klapka się zamknęła). Włączyłem obieg wewnętrzny i od razu poczułem zapach. Wychodzi więc na to, że przy wewnętrznym pobiera powietrze przez filtr (czyli na moje rozumowanie z zewnątrz bo chyba filtr kabinowy służy do filtrowania powietrza z zewnątrz?).

Dodatkowo mam taką przypadłość (?), że przy włączonym obiegu wewnętrznym (tak pokazuje na wyświetlaczu) nie mogę włączyć nawiewu na nogi (nie pojawia się strzałka w dół). Nie mam pewności czy tak musi być, czy jednak mój panel klimatyzacji trochę żyje po swojemu (jest niestety wylany - jak to w Leonach) :)

-- 23 września 2020, 11:24 --

Dla potomnych.. :) Po konsultacjach z mechanikiem okazało się, że rzeczywiście obiegi są u mnie na odwrót ustawione. Podobno już miał do czynienia z taką przypadłością w innym aucie i okazało się że coś się pomieszało w silniczkach sterujących klapkami.
bierzyk
Stella
Stella

Region: łódzkie
Auto: Leon 1M
Silnik: AUQ 1.8

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne