Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nie działa ESP, ale nie świeci się kontrolka

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nie działa ESP, ale nie świeci się kontrolka

Postprzez DzieX » 3 października 2020, 00:36

Mam nietypowy problem - brak kontrolki esp po zapłonie. Nie da się wyłączyć esp z przycisku a ESP sprawdziłem i nie działa (ABS działa, ESP nie). Nie zapala się również przy diagnostyce. VCDSem. Kontrolka w liczniku działa, bo jak odepnie się akumulator i podłączy to przy pierwszym zapłonie ESP się zapala i gaśnie razem z ABS. Przy kolejnych już nie. Poza tym ESP zapala się też przy teście kontrolek wgranym do licznika. Licznik pochodzi z passata B5 i do tej pory wszystko działało jak trzeba. Co sprawdziłem do tej pory:
Przycisk
Licznik (wsad bez testu licznika, ori wsad niemodyfikowany, drugi licznik)
Vcds (brak błędów)
Czujnik stopu (ktoś na forum golfa pisał)
Odłączenie aku :P
Zmiana kodowania pompy na inne i przywrócenie z powrotem starego oraz adaptacje wszystkich czujników od nowa
Podmiana czujnika skrętu w kierownicy
Podmiana pompy
Sprawdzenie wszystkich bezpieczników

Zdaję sobie sprawę, że problem jest nietypowy, bo zazwyczaj kontrolka się świeci jak nie działa ESP i pokazuje się jakiś błąd a u mnie jest dokładnie na odwrót, więc będę wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedź.

-- 3 paź 2020, o 01:36 --

Zostawię odpowiedź dla potomnych, choć wątpię, żeby ktoś miał takie problemy jak ja. Otóż okłamałem Was na początku (nieświadomie):

DzieX napisał(a):Licznik pochodzi z passata B5 i do tej pory wszystko działało jak trzeba.

Otóż poprzedni licznik immo2 z końcówką numeru 847. Zapomniałem, że potem wrzuciłem licznik 849 i tarcze W8. Po wrzuceniu starego licznika kontrolka działa. Dzięki wielkie za próby pomocy :)
SEAT Toledo .:R32 4x4 DSG facebook blog | SEAT Leon
DzieX
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Toledo 1M V6 BHE
Silnik: benzyna inny

Reklama

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne