Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Nowy akumulator szybko się rozładowuje

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Nowy akumulator szybko się rozładowuje

Postprzez Maiki-_ » 30 maja 2021, 16:34

Witam. W piątek popołudniu zaparkowałem Leonem I ARL na podwórku. Miałem do naprawy uchwyt na napoje. Wszystko fajnie zdemontowałem i złożyłem środkowy kokpit. Na drugi dzień chciałem odpalić auto a tu cisza, auto wgl nie kręci, akuś padł. Podładowałem go na kable od drugiego samochodu, lecz jakoś od strony alternatora zaczęły pojawiać się dziwne dźwięki, tak jakby pasek bądź rolka. Zostawiłem auto na chodzie, żeby akuś się podładował (tak wiem, lepiej prostownikiem), ale spieszyłem się do wyjazdu. Po paru minutach z pod auta wydobyła się para. Jak się okazało oring albo przewód z klimy do wymiany. Para wydostaje się co jakiś czas, jest tak jakby taki "wybuch" pary i spokój. Wyłączyłem silnik i poczułem od strony alternatora tak jakby spalenizne. Odpaliłem samochodowych ponownie i znowu dziwne odgłosy od strony alternatora. Dzisiaj chciałem odpalić auto, ale znowu akumulator padł. Znowu go podłączyłem pod kable, i o dziwo jak zapalił nie było już tego dźwięku co wcześniej, ale za jakiś czas para znowu zaczęła pluć z przewodu klimy. Zmierzyłem akumulator, ładowanie pow 15V( co jest raczej za dużym wynikiem) a napięcie w spoczynku ponad 13V. Po paru godz. Akumulator znowu padł. Gdzie szukać przyczyny? Radio jest podłączone na stacyjkę, zresztą dziś go odłączyłem. Ale jak samochodów jest uruchomiony z pod schowka pasażera słychać dźwięk szumu, przypominający też laser w odtwarzaczu cd. Dopiero jak zgasze silnik to dźwięk znika. Z góry dziękuję za pomoc.

Jest możliwe, że alternator bądź klima rozładowuje akumulator?
Maiki-_
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Seat Leon I
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Re: Nowy akumulator szybko się rozładowuje

Postprzez Tracer2 » 30 maja 2021, 17:18

Klima to raczej nie rozładowuje, bo tam jest sprzęgło sterowane sterownikiem. Prędzej obwody, diody alternatora gdyby miały przebicie to mogą rozładowywać aku. Jak masz altka Valeo to ja bym go od razu w ciemno na Boscha wymienił.
15 V to za dużo, niszczy akumulator . Może być 14,7 w zimie i 13,6 w lecie tak max.
Ze sprężarką klimy tez cos musi być bo te wybuchy niby pary to tak jak by gaz z obwodu skraplania buchał..
Może odłącz wtyczkę elektryczną od sprężarki i zobacz czy przestanie buchać. Bo tak jak by przeładowywała.
Leon II 1,6 CAYC 147 KM by Vtec, prowadzi WAZE i AM XL 6.25 , VW Caddy SDI 1,9 KAT
Tracer2
FR
FR

Region: mazowieckie
Auto: Leon II TDI
Silnik: CDLD 2.0

Re: Nowy akumulator szybko się rozładowuje

Postprzez Maiki-_ » 30 maja 2021, 19:02

Dobra oddam autko do mechaniora i mi posprawdza wszystko. Dzięki za odpowiedź :)
Maiki-_
Stella
Stella

Region: śląskie
Auto: Seat Leon I
Silnik: ARL 1.9

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne