Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

Pytanie o Climatronic po swapie na 3.2

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Pytanie o Climatronic po swapie na 3.2

Postprzez Kapitan » 30 czerwca 2022, 21:32

Witam ;)
Parę słów wstępu:
Jakiś rok temu zrobiony został swap z 2.8 AUE na 3.2 z Audiczki A3 8P (anglik)
Z racji tego, że pracuje za granicą, ciężko było być przy tym jak to wszystko było ogarniane. Klima nie działała po swapie, jednak była zima i nie przeszkadzało mi to wcale i dogadaliśmy się z mechanikiem, że ogarniemy to jak będzie cieplej, jestem teraz w Polsce i chciałbym to zrobić, a niestety przez swoje prywatne sprawy ten elektryk nie jest dostępny. Więc postanowiłem, że spróbuje sprawdzić to sam.
Problem:
Klima nie startuje: po wciśnięciu przycisku od Climatronic (*) zaświeci na pół sekundy i gaśnie, poza tym nic nie reaguje, zupełnie jakby samochód był na samym zapłonie
To co wiem:
Nabita do pełna,
Wszystkie czujniki itp. okey
Diagnostyka pokazuje, że wszystko jest: OK
Sprawdzałem wszystkie kanały i jedno mi się rzuciło w oczy: Info o obrotach silnika: czyli 0, mimo, że silnik jest odpalony. pomyślałem, że może przez to nie chce załaczyć klimy skoro "myśli", że silnik nie pracuje.
Widziałem pare tematów o swapach, i także niedziałająca klimą po tym, ale też brak info w nich o naprawie tego ustrojstwa. pomyślałem, że przepnę się kabelkiem z obrotomierza do climatronika, i tu jest problem - nie mam pojęcia, w który PIN mam się wpiąć, czy ktoś jest w posiadaniu wiedzy o tym? Ew. czy to pomoże? Może ktoś przerabiał ten temat hmm, dodam, że obrotomierz po swapie też nie działał, ale elektryk coś zrobił by działał, z tym, że nie mam pojęcia co, a zero z nim kontaktu :( Już mi głowa pęka od przeszukiwania internetów w tej sprawie - może źle szukam, ale jeśli jest ktoś z odrobiną wiedzy w temacie, to proszę o jakieś info
Kapitan
Stella
Stella

Region: podlaskie
Auto: Leon 1m cupra 4 3.2
Silnik: benzyna inny

Reklama

Re: Pytanie o Climatronic po swapie na 3.2

Postprzez DzieX » 30 czerwca 2022, 23:44

Nie wystartuje bo jest sterowana CAN w tym silniku. Dlatego ja włożyłem 3.2 BHE z TT. Dzięki temu śmiga. Wiem, że są jakieś dodatkowe moduły stworzone żeby z nowszego silnika klima zadziałała.
SEAT Toledo .:R32 4x4 DSG facebook blog | SEAT Leon
DzieX
Sport
Sport

Region: mazowieckie
Auto: Toledo 1M V6 BHE
Silnik: benzyna inny

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne