Reklama

Zapraszamy do polubienia naszego nowego fanpage na Facebook'u.

[ALL] Nie świeci połowa cyfry w panelu klimatronik

Dane techniczne, osiągi, eksploatacja, ...

Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior

Re: [ALL] Nie świeci połowa cyfry w panelu klimatronik

Postprzez urban92 » 28 sierpnia 2017, 11:25

Bo ekran z Audi ma tak fabrycznie, to też można zmienić przekręcając folie polaryzacyjną, ale według mnie czerwone cyfry na czarnym tle są ładniejsze niż czarne na czerwonym.
urban92
Stella
Stella

Auto: Leon 1M
Silnik: ARL 1.9

Reklama

Postprzez Kris1988 » 28 sierpnia 2017, 11:42

Właśnie fajnie wygląda i chyba u siebie tak zrobię :D
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.
Kris1988
Sport
Sport

Auto: Leon ASV +
Silnik: ASV 1.9

Postprzez radeek9 » 20 listopada 2017, 10:54

urban92 napisał(a):Od siebie dodam że można zmienić sam ekran z klimatronika z A3 i dopasować go do elektroniki panelu leona. Ekran z Audi jest co prawda szerszy, ale po wgięciu metalowej ramki gumki przewodzące dopasują się do pól kontaktowych oryginalnego panelu. Niestety nie obędzie się bez rzeźbienia oryginalnego panelu, ale sam ekran można łatwo zmienić bez lutowania, odpada problem szukania sprawnego kompatybilnego panelu, wystarczy dowolny, nawet uszkodzony, byle ekran był cały.

Efekt? Według mnie warty tych 20zł:
Obrazek

Ja zrobiłem swojego moda na szybko, można zrobić to lepiej, np. wyciąć metalową ramkę dzielącą dwa ekraniki (tak naprawdę ekran z Audi także jest pojedynczy), zamontować mocniejsze ledy w innym kolorze, zmienić kolor podkładki pod ekranem, co rozjaśni cyferki. Pole do popisu jest całkiem niezłe, a cena używanych uszkodzonych paneli z Audi na tyle niewielka że można sobie zmieniać bez końca kiedy ekranik się wyleje. Sam ekran jest tak prostą elektronicznie konstrukcją że aż dziwne że Chińczycy nie produkują zamienników.

Odgrzeję kotleta...
Za pierwszym razem udało ci się dopasować te gumki, tak żeby wszystko świeciło? Bo powiem szczerze, że ja kombinowałem z 10 razy z tym przyginaniem blaszek, ale nie udało mi się zrobić tak, by wszystkie cyferki i ikonki świeciły, także teraz zastanawiam się po prostu nad władowaniem całego panelu z A4...
Kilka tematów wyżej ktoś opisywał ten zabieg i wrzucił zdjęcia. Niestety są one już niedostępne i nie mam możliwości zobaczenia jak to wygląda. Mocno trzeba rzeźbić ramkę?
radeek9
Stella
Stella

Auto: Seat

Postprzez urban92 » 27 listopada 2017, 01:39

U mnie po odpowiednim dogięciu tych metalowych blaszek które wychodzą z drugiej strony płytki wszystko tak mocno się docisnęło że zaczęło poprawnie działać i blaszki utworzyły trapez rozszerzający się od przycisków do ekranu. Zadziałało mi za pierwszym razem i działa do teraz. Użyłeś ramki i gumek z panelu Audi? Rzeźbić w plastiku trzeba niestety dość mocno, należy usunąć sporą część ramki przycisków, uważając żeby nie wyciąć zbyt wiele, bo przyciski zaczną wypadać. Jeśli się Tobie uda to możesz pokusić się o wycięcie metalowej blaszki oddzielającej orginalnie dwie części ekranu w Audi, bo ja tylko zakleiłem ją czarną taśmą.

Panele wejdą z A3 i A4 przed liftem, ale tutaj można się przejechać bo mój panel będący dawcą części, wyciągnięty z jakiegoś starszego rocznika A3 włączał klimatyzację tylko na kilkanaście sekund, na pierwszy rzut oka działał, ale klimatyzacja wyłączała się pomimo iż na ekranie świeciła się śnieżynka. Możliwe że po prostu mam za nowego Leona (2005) a ze starszymi wszystko zadziałałoby PnP. Właśnie dlatego elektronikę panelu zostawiłem orginalną z Leona, zmieniając sam ekran.
urban92
Stella
Stella

Postprzez radeek9 » 27 listopada 2017, 14:42

urban92, dzieki za odpowiedź. Tak, przekładam cały wyświetlacz z gumkami, z ramką i daje ten biały plastik z otworami na diody już z oryginalnego panelu. Ramka też u mnie wygina się w trapez, tylko najwidoczniej te gumki się jakoś nie dociskają. Ewentualnie może podwijają, że nie ma styczności. Sam wyświetlacz na pewno jest sprawny, bo po założeniu do panelu audi i podłączeniu, wszystko działa.

Zastanawiałem się czy może nie przykleić gumek do ramki taśmą dwustronną (po bokach gumek chyba nie ma styków), żeby nie odchodziły od tej blaszki, bo najwidoczniej te gumki muszą się podwijać i nie stykać, albo ramka słabo dociska, bo jak lekko ją ścisnę palcami, to cyferki się pojawiają
radeek9
Stella
Stella

Postprzez urban92 » 28 listopada 2017, 23:13

No biały plastik musi być z ori panelu, bo ledy w Seacie są w innych miejscach. Zanim zaczniesz kleić taśmą, sprawdź jeszcze gumki z Seata, może będą minimalnie dłuższe.
urban92
Stella
Stella

Postprzez radeek9 » 12 grudnia 2017, 20:35

w końcu udało mi się to ogarnąć, ale i tak musiałem całkiem wyjąć wyświetlacz i w środku podkleić boki ramki grubszą elastyczną taśmą, w miejscu, w którym ramka dociska wyświetlacz. Po złożeniu wszystko się dopasowało i w końcu zaczęło świecić. Też zostawiłem u siebie tą "przedziałkę", bo gdy już zaczęło działać, to już nie chciało mi się tego rozbierać, by tą blaszkę wycinać. Skoro działa - nie dotykam więcej.
Mój telefon jakoś rozjasnia zdjęcia i pasek rozdzielający wyświetlacz wyszedł nienaturalnie czarny. W rzeczywistości jednak nie odznacza się od panelu

Przed:
Obrazek

Po:
ObrazekObrazek

Obrazek

Obrazek
radeek9
Stella
Stella

Postprzez jakub512 » 20 sierpnia 2019, 14:22

Mnie również udało się przełożyć wyświetlacz od panelu:
Obrazek
Trzeba było jedynie podpiłować całkiem sporo panelu przedniego od klimatronika, bo wyświetlacz od Audi jest trochę szerszy i nie mieści się w obudowie.
Koszt używanego wyświetlacza od Audi to 40 zł (25 + 15 przesyłka) + 5 godzin mojej pracy przy kombinowaniu z pasowaniem wyświetlacza oraz podcinaniu obudowy.
Efekt w pełni zadowalający, tym bardziej że cały sterownik klimatronika od Leona na allegro kosztuje 200-300 zł a czasem nie ma żadnego dostępnego.

Wyświetlacz przekładałem ze sterownika od A3 8L o numerze 8L0820043M
jakub512
Stella
Stella

Auto: Seat Leon
Silnik: AUS 1.6

Postprzez TomekMr » 20 sierpnia 2019, 15:08

A to białe cuś da się zdemontowac? Zeby byl pełny wyswietlacz?
TomekMr
Stella +
Stella +

Auto: Leon

Postprzez Sebool2006 » 21 sierpnia 2019, 05:22

TomekMr napisał(a):A to białe cuś da się zdemontowac? Zeby byl pełny wyswietlacz?

Nie da sie.
Było niebieskie 1M 1.8 AGN 125km
Poszła całka w czarne 1P FR 2.0 BWA TFSI 2++ :(
Jest biturbo ;)
Sebool2006
Moderator LC Team
Moderator LC Team

Auto: Leon FR
Silnik: benzyna 2.0 turbo

Postprzez jakub512 » 21 sierpnia 2019, 08:19

Sebool2006 napisał(a):
TomekMr napisał(a):A to białe cuś da się zdemontowac? Zeby byl pełny wyswietlacz?

Nie da sie.

Zdemontować nie da się, ale wyciąć piłką do metalu już tak. Ja tego nie zrobiłem gdyż bardzo trudno było dopasować gumki od wyświetlacza tak żeby poprawnie wszystko wyświetlał. Jak już się udało to nie chciałem całości drugi raz rozbierać. Blaszka jest z srebrnej blachy ocynkowanej, pomaluje na czarno markerem i nie będzie się tak w oczy rzucać.
jakub512
Stella
Stella

Auto: Seat Leon

Poprzednia strona

Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne