Moderatorzy: Moderator LC Team, Moderator Junior
qcz napisał(a):Nie chcę tworzyć nowego tematu, więc napiszę tu.
Gdy silnik rozgrzeje się do 90 stopni przy małej prędkości trzyma tą temperature( Przy włączonym ogrzewaniu także trzyma), natomiast gdy jadę po mieście (prędkość do 60) i włącze ogrzewanie nawet na poziom I temperatura spada. Przy trasach to samo ogrzewanie włączam i już temperatura w dół, gdy jade bez ogrzewania temperatura trzyma się około 90 stopni. Temperatura powietrza nie jest niska mało kiedy jest na minusie.
Silnik 1.6 16v do wymiany termostat? Jak myślicie?
uciu_85 napisał(a):U siebie zauważyłem, że podczas jazdy autostradą ok 120km/h z góry przez jakieś 3-4 km delikatnie dotykając pedał gazu wskazówka na desce spadła 2 kreski z 90st. Po chwili gdy jechałem już po równym wskazówka wróciła na 90st. Miałem tak kilka razy ale tylko na autostradzie. Dodaje że temp. zewnętrzna była w okolicach 0. Czy to normalne?
qcz napisał(a):sebool mi pomagał więc chyba powinien działać ;> bynajmniej mam taką nadzieję.
a mozesz napisac w jakis sposob sie to objawia w praktyce?wit3k napisał(a): klapy nawiewu nie do końca się otwierają...
Ohapara napisał(a):a mozesz napisac w jakis sposob sie to objawia w praktyce?wit3k napisał(a): klapy nawiewu nie do końca się otwierają...
czapel12 napisał(a):najprawdopodobniej termostat. racja
qcz napisał(a):więc co może być przyczyną?
marcin7x5 napisał(a):Mianowicie korek od zbiornika wyrównawczego. Sprawdź go zarówno za zimnym silniku jak i na rozgrzanym- uwaga mozna sie poparzyć ! byc może powoduje, że masz zapowietrzony układ.
qcz napisał(a):dolny się grzeje przekroczy 60 i oba mają tą samą temp w górę to samo, niżej dolny zimny.
uciu_85 napisał(a):U siebie zauważyłem, że podczas jazdy autostradą ok 120km/h z góry przez jakieś 3-4 km delikatnie dotykając pedał gazu wskazówka na desce spadła 2 kreski z 90st. Po chwili gdy jechałem już po równym wskazówka wróciła na 90st. Miałem tak kilka razy ale tylko na autostradzie. Dodaje że temp. zewnętrzna była w okolicach 0. Czy to normalne?
misiek2 napisał(a):według mnie to norma w tym silniku. Mam tak samo ale spalanie normalne. Dochodzi do 90 i opada i tak wkółko.
Raz zdarzyło mi sie że wogóle nie dobrnelo do 90 stopni. Było tak 70 ale to wyjątek.
Powrót do Leon 1 - Techniczne Ogólne
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości